knevelen


knevelen 1.0

iemand vastbinden, vooral zo dat hij zich niet meer kan bewegen; iemand strak vastbinden

Semagram


Knevelen…

is een handeling

   Algemene voorbeelden


   'Pak hem bij zijn armen,' zei Wade. 'Bind hem vast.' Met aanmerkelijk raffinement rondde Bryan het knevelen van zijn vader af. 'Dat touw doet zeer, stuk verdriet. Maak me los.'

   Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

   Combinatiemogelijkheden


   met object


   • iemand knevelen

   De politie maakte tijdens de uitzending bekend welk type tape de man onlangs gebruikte om de mond van zijn slachtoffer te snoeren en met welk soort kabelbinders hij haar knevelde.

   ANP,

   met ander, nevengeschikt werkwoord


   • iemand knevelen en boeien
   • iemand blinddoeken en knevelen
   • iemand slaan en knevelen

   De industrieel en zijn echtgenote werden gekneveld en geboeid, nadat zij onder bedreiging van een pistool de brandkast hadden geopend.

   De Standaard,

   De chef kan een beest in bed zijn. Iemand die zich graag laat blinddoeken en knevelen om na doorstane vernederingen terug te slaan met een immense, nietzschiaanse Wil tot Macht.

   http://books.google.nl/books?id=daJ1AAAAQBAJ&pg=PT444&lpg=PT444&dq=%22blinddoeken+en+knevelen%22&source=bl&ots=G3hd5WdYEk&sig=tMRYhbjHca5KFEXX4p_E0jWHm5M&hl=nl&sa=X&ei=ZYFJUr6CH4LMhAe9y4DYAQ&ved=0CDwQ6AEwAg#v=onepage&q=%22blinddoeken%20en%20knevelen%22&f=false,

   Uiteindelijk bekende hij dat hij Hester sloeg en knevelde. Hij ontkende echter haar met het hoofd op de grond te hebben geslagen of haar te hebben aangerand.

   http://forums.marokko.nl/archive/index.php/t-1150905.html,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   knevelen 1.1

   iemands mogelijkheden om vrij te handelen, te denken of te spreken op een zeer dwingende wijze inperken; iemand of iets stevig aan banden leggen

   Betekenisbetrekking


   metafoor
   Betrokken betekenissen1.0 : 2.0

   Semagram


   Knevelen…

   is een handeling of een gebeurtenis

     Combinatiemogelijkheden


     met object


     • een land knevelen
     • een volk knevelen
     • een democratie knevelen
     • de wetenschapsontwikkeling knevelen

     Grof gesteld bestonden er altijd twee visies: aan de ene kant zou de Spaanse Inquisitie deel uitmaken van de Iberische misdadigheid in het algemeen en die van haar kerk en koning in het biezonder. Ze was niets anders dan een middel om land en volk te knevelen.

     De Standaard,

     De oppositie viel Dehaene aan en verweet hem de democratie met enkele volmachtwetten te knevelen. Dehaene zei "dat de democratie juist niet in gedrang komt omdat het parlement veel te zeggen houdt". De Kamer kwam bij uitzondering ook zaterdag bijeen.

     De Standaard,

     Zes jaar geleden werd op een conferentie over de geschiedenis van de academische vrijheid aan deze universiteit de stelling verdedigd dat de naar verhouding verlichte universiteiten van Halle en Göttingen een inspirerend voorbeeld hadden in de universiteiten van de Nederlandse republiek, waar regenten de ruimte lieten voor wetenschapsontwikkeling in plaats van haar in het staatsbelang te knevelen.

     url http://ca.sketchengine.co.uk/auth/file/58705/setup/,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding