koffiedikkijker


koffiedikkijker 1.0

waarzegger die de toekomst voorspelt door het bekijken van koffiedik

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een koffiedikkijker…

is een waarzegger; is een persoon

  • [Functie] wordt geraadpleegd om iemands toekomst te voorspellen
  • [Activiteit of handeling] bekijkt en bestudeert het achtergebleven koffiedik in een kopje en doet voorpellingen op basis van patronen die hij ziet

    Algemene voorbeelden


    Actrice/scenarioschrijfster en 40+er Gwen Eckhaus begeeft zich voor het eerst sinds jaren weer op de datingmarkt. Voor Café de Liefde houdt ze een videodagboek bij over haar ervaringen en laat ze zich coachen door een originele Libanese koffiedikkijker.

    http://www.cafedeliefde.nl/notes/index/show?noteKey=Singles%3A_Hoe_vind_je_de_juiste_partner%3F

    Ik heb het gevoel dat U op dergelijke situaties inspeelt teneinde ook homeopaten, die toch wel ernstiger geloofsbrieven kunnen voorleggen dan bv. koffiedikkijkers in hetzelfde ongeloofwaardige schuitje te steken.

    http://www.skepp.be/thema/interview_betz.html,

    koffiedikkijker 2.0

    iemand die denkt in de toekomst te kunnen kijken; iemand die toekomstvoorspellingen doet

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Algemene voorbeelden


    Koffiedikkijkers wedden omzichtig op een nieuwe koalitie van ÖVP en SPÖ.

    De Standaard,

    Op 21 november 1979 schreef Ben de Graaf in de Volkskrant het volgende, voor een wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Oost-Duitsland: 'Het Nederlandse topvoetbal gaat dus vandaag, als er geen vreemde dingen gebeuren, terug naar af.' Verderop maakt De Graaf nog zo'n voorbehoud: 'Een kat in nood maakt rare sprongen.' Maar bondscoach Zwartkruis had voor de beslissende EK-kwalificatiewedstrijd in Leipzig 'een kleurloos elftal bij elkaar geharkt', dus met die voorspelling zat het wel goed. Oost-Duitsland kwam met 2-0 voor, maar verloor met 3-2 van een Nederlandse ploeg die plotseling de geest kreeg. Het leverde een van de meest legendarische eerste zinnen op in de geschiedenis van de sportjournalistiek: 'Daar sta je dan als koffiedikkijker'.

    http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article1214186.ece/Koffiedikkijkers_en_voetbalmariniers