koningin-moeder


koningin-moeder 1.0

moeder van een regerend vorst

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een koningin-moeder…

is een moeder; is een persoon

  • [Toepassingsgebied of bereik] is de moeder van een regerend vorst

    Hoofdsemagram: moeder


    Algemene voorbeelden


    Naarmate Elizabeth II langer aan het bewind was en de kleinkinderen opgroeiden, werd de koningin-moeder vanzelf, maar ook door de media, in de rol gedrukt van 'nationale Oma'.

    http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20020402/teksten/bui.elizabeth.koningin.moeder.html,

    De Britse regering heeft de plannen om de haven van Dover te privatizeren opgegeven. Dat schrijft de Financial Times. De Franse haven van Calais, die zwaar afhankelijk is van de trafiek over het Kanaal, is kandidaat om Dover over te nemen. Dat lokte in Groot-Brittannië scherpe kritiek uit. De koningin-moeder smeekte de regering er rekening mee te houden dat de verkoop van Dover erg gevoelig ligt.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Britse koningin-moeder
    • de Deense koningin-moeder

    Vera Lynn, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een ster werd in de Anglosaksische wereld met haar loflied op de witte klippen van Dover, herneemt de verdediging van dat Britse symbool. De regering van John Major wil de haven van Dover privatizeren, en de Franse overbuur Calais is geïnteresseerd in de overname. Vera Lynn (78) lanceerde gisteren een nationale campagne in het Verenigd Koninkrijk voor het behoud van Dover in Britse handen. Ze mag rekenen op de steun van de Britse koningin-moeder, de weduwe van Georges VI die koning was tijdens de oorlog.

    De Standaard,

    De Deense koningin-moeder Ingrid had nog maar net de stoelverwarming aangezet in de auto, toen haar chauffeur een verdacht geurtje waarnam.

    De Standaard,

    met eigennaam


    In 1934, nà de dood van koningin-moeder Emma en prins Hendrik, de man van koningin Wilhelmina, waren er nog maar twee appeltjes van Oranje in de wereld, Wilhelmina en haar 27-jarige dochter Juliana.

    http://utopia.knoware.nl/users/propriac/archief/010217.html,

    De dood van koningin-moeder Elizabeth op 101-jarige leeftijd markeert het einde van twee oorlogsgeneraties.

    http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20020402/teksten/bui.elizabeth.koningin.moeder.html,