koopdag


koopdag 1.0

dag waarop winkels open zijn en hun koopwaar aanbieden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een koopdag…

is een dag; is een periode; is een tijd

  • [Functie] dient om te verkopen
  • [Object betroffen] heeft betrekking op koopwaar
  • [Toepassingsgebied of bereik] is van toepassing op winkels

    Algemene voorbeelden


    De omzet van de detailhandel kwam in het tweede kwartaal van 2013 ongeveer 1,5 procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar [...]. Het eerste kwartaal telde dit jaar wel een koopdag minder dan een jaar geleden. In het tweede kwartaal was er geen verschil in koopdagen.

    http://www.wijlimburg.nl/nieuws-overzicht/omzet-detailhandel-opnieuw-gekrompen/#.UxRsCLSF82w,

    De eerste euroweek was in zijn ogen uitstekend verlopen, met zaterdag als hoogtepunt. Zonder problemen doorstond de nieuwe munt de eerste grote koopdag van het nieuwe jaar.

    Reformatorisch Dagblad,

    Maandag 28 november werd op verzoek van de leden als 'gewone' dag beschouwd, maandag 5 december is extra koopdag waarbij de winkels van 9 tot 5 uur open zijn, als op zaterdag 2 december.

    Meppeler Courant,

    koopdag 2.0

    ((vooral) in België)

    dag waarop een openbare verkoping, vaak van onroerend goed, is georganiseerd en geïnteresseerden een bod kunnen uitbrengen; dag van de veiling
    Ook in metonymische toepassing: de bijeenkomst of openbare verkoping op een dergelijke dag.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een koopdag…

    is een dag; is een periode; is een tijd

    • [Functie] dient om iets openbaar te verkopen of te veilen
    • [Handelende persoon] wordt vaak georganiseerd door een notaris
    • [Object betroffen] heeft vaak betrekking op onroerend goed
    • [Toepassingsgebied of bereik] is van toepassing op veilinghuizen en zalen of ruimtes die zijn ingericht of gebruikt worden om iets te veilen

    Algemene voorbeelden


    Met de openbare verkoop krijgen klanten de kans om een stukje van het interieur te kopen als aandenken [...]. 'Alles wat niet al te vast zit zal onder de hamer gaan.' De opbrengst van de koopdag gaat integraal naar de bouw van een gezondheidscentrum in Kasanza in Kongo.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=S521C2LC,

    Bij een openbare verkoping daarentegen is er geen aanloopperiode, maar zal de notaris, mits akkoord van de eigenaar, dadelijk toewijzen aan de meestbiedende. Op het ogenblik van de toewijzing is de verkoop gesloten, en wordt in de verkoopzaal de akte opgemaakt en getekend. De aankoopkosten moeten de volgende dag betaald worden. Voor de betaling van de koopsom heeft de koper meestal één maand tijd, daarna moeten verwijlintresten bijbetaald worden. Deze regeling wordt voorgelezen op de verkoopdag zelf. Belangrijk is te weten dat u als koper bij de toewijzing geen bedenktijd meer kunt vragen of een opschortende voorwaarde bedingen. U koopt of u koopt niet. Zorg er daarom voor dat u zich voor de definitieve koopdag voldoende documenteert.

    http://www.notare.be/watnot.htm#h1,

    Het is koopdag, en zo'n vijftig boeren uit de streek zijn naar deze uithoek afgezakt voor de verkoop van een zeer groot perceel landbouwgrond van 20 hectaren, gelegen in Olmen en in Oostham.

    De Standaard,