koopje/koopjes


A - Met enkelvoud en meervoud

koopje 1.0

transactie van goederen, diensten of zelfs personen (sporters) voor geld die financieel gezien voordelig is; handeling waarbij iets voordelig gekocht wordt; gunstige koop; voordelige transactie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een koopje…

is een koop

  • [Belanghebbende of begunstigde] is van voordeel voor de koper
  • [Middel] vindt voor een gunstige prijs vanuit het perspectief van de koper plaats

    Hoofdsemagram: koop


    Algemene voorbeelden


    Drie spannende verhalen voor de helft van de prijs die je doorgaans voor een pas verschenen politie- of detectiveroman aanbiedt. Dat is een koopje. Van echte thrillers is in deze bundeling geen sprake, hoewel hij wel twee spannende romans en één spannend scenario opnieuw op de markt brengt.

    De Standaard,

    Wat nu een koopje lijkt, kan over drie jaar een miskoop blijken.

    De Standaard,

    Onlangs vertelde mij een verzamelaar - van professie een doorgewinterde topman in de financiële wereld - dat hij die soms veel te lage schattingen van de veilinghuizen hoogst irritant vond. Onprofessioneel zelfs! En hij verbaasde zich hogelijk toen ik hem vertelde dat ze dat vaak expres doen. Zo hier en daar een dergelijk kavel in de veiling houdt de bieders wakker. En geeft ze hoop op een koopje.

    http://www.simonis-buunk.nl/public.shtml,

    "Ik behoor als eerstejaars niet tot de duurste spelers. Ik ben een koopje. De transfersom was maar tien mille en Modena heeft daarvoor alle rechten gekregen."

    NRC,

    De ondervraagden blijken voor aandelen weinig alternatieven te zien: ze voeren het gewicht ervan in de "gemiddelde portefeuille" op van 45 naar 48 procent. Obligaties zakken van 42 naar 37 procent en er wordt iets meer cash aan de kant gezet om in te spelen op mogelijke koopjes (13 in plaats van 11 procent).

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    ( (vooral) in België)
    • een koopje doen
    • koopjes doen

    Soms echter is er de mogelijkheid om koopjes te doen in een tweedehands boekenwinkel. De aandachtige speurder vindt er dikwijls studieboeken tegen mooie, gereduceerde prijzen.

    http://www.schamper.rug.ac.be/schamper368/368-boekenwinkel.html,

    Zorg ervoor dat je niet vertrekt met de bedoeling koopjes te doen maar thuiskomt met de nieuwste collectie.

    De Standaard,

    De beursintroductie gebeurt tegen de prijs van 28.000 frank per aandeel. Tractebel betaalde anderhalf jaar geleden ongeveer 19.213 frank. Deed Tractebel toen een koopje, of betaalt de belegger het Distrigas aandeel nu duur?

    De Standaard,

    Vergeet de maand augustus, want dan rijzen in heel Italië de prijzen de pan uit, maar vooral in voor- en naseizoen zijn er koopjes te doen.

    De Standaard,

    In de Verenigde Staten haalt Sebago de beste verkoopcijfers in steden zoals New York en Los Angeles. Niet dat daar veel zeilliefhebbers rondlopen, maar er zijn wel veel buitenlandse toeristen die er een koopje willen doen.

    De Standaard,

    IMG, het befaamde marketing-bureau van de Amerikaanse sponsorreus McCormack, kocht Racing Straatsburg van het stadsbestuur en speurt op de markt waar er nog lekkere koopjes te doen zijn.

    De Standaard,

    • iets een koopje vinden

    Feit is nu dat er hier in dit winkeltje, aan een keurig knaapje, een origineel Chamberlain-shirt hangt [...]. Het is een tent van een ding, ziet er fabelachtig mooi oud uit en moet 250 dollar opbrengen. Ik vind het een koopje.

    Murfreesboro blues, Mart Smeets,

    met koppelwerkwoord


    • blijven

    Twee bussen beits voor zes piek blijft natuurlijk een koopje.

    Meppeler Courant,

    met adjectief ervoor


    • de beste koopjes
    • een echt koopje
    • echte koopjes
    • een fantastisch koopje

    De markt wordt beheerst door een beperkt aantal grote filmstudio's en voor de Vlaamse zenders komt het erop neer de concurrenten voor te zijn en de beste koopjes in de wacht te slepen.

    De Standaard,

    Het was een echt koopje voor Christoph Wölcke uit Bad Schwartau in de naburige deelstaat Sleeswijk-Holstein: voor elf hektaren telde hij maar de habbekrats neer van omgerekend 1,2 miljoen frank.

    De Standaard,

    Maar pas een echt koopje is zelfgemaakte compost. Het is namelijk gratis, want je maakt het van groente-, fruit- en tuinafval.

    http://www.avvn.nl/

    Al deze beurzen zijn onmisbaar voor het leggen van contacten, maar de echte koopjes doe je achteraf.

    De Standaard,

    De jas die hij van mij had gekregen mocht dan wel absoluut onmodieus zijn en praktisch totaal versleten, toch was het een prima koopje als je ze gratis kreeg, en dat wist Guy Verhofstadt ook wel.

    Mank, Herman Brusselmans,

    in voorzetselgroep


    • de jacht op koopjes

    Europa: jacht op koopjes zorgt voor winst [...]. De Europese aandelenmarkten maakten donderdag de verliezen van de vorige twee dagen gedeeltelijk goed. De impuls daartoe was woensdagavond al gegeven door Wall Street, waar zowel de Dow Jones als de Nasdaq met winst sloten.

    http://www.tijd.be/reactie/269410-442-0,

    Bijna 50% van de Nederlandse consumenten is ongevoelig voor het nieuws over de slechte arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken in Bangladesh. In hun jacht op koopjes letten ze niet beter op waar de T-shirts en andere kleding vandaan komen.

    http://www.profnews.nl/1011113/consument-let-niet-beter-op-herkomst-kleding,

    Van de supermarktbezoekers gaat 28% naar meerdere supermarkten in de jacht op koopjes, waar dat in 2012 nog 21% bedroeg.

    http://www.beurs.nl/opinie/markettalks/3234010/market-talk-supermarktbezoeker-steeds-meer-op-koopjesjacht-deloitte,

    • op zoek naar koopjes
    • snuffelen naar koopjes
    • speuren naar koopjes
    • de markt afspeuren naar koopjes
    • zoeken naar koopjes

    Hier en daar was er nog een zeurkous die opwierp dat de cijfers in dit verkiezingsjaar misschien gemanipuleerd worden, maar de rest van de handelaars op de New Yorkse beurs ging weer driftig op zoek naar koopjes. De technologierijke Nasdaq-beurs schoot uit zijn krammen en de Nasdaq Composite-index zat om halfzeven onze tijd al ruim boven de 1.120 punten.

    De Standaard,

    En in Brussel dropten de institutionele beleggers overhaast hun Bel-20-aandelenmandjes op de hoofden van de koortsachtig naar koopjes snuffelende spaarders.

    De Standaard,

    De verkoop van EBA is alleszins het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld van de groeistrategie die City Hotels door dik en dun trouw blijft: de markt afspeuren naar koopjes en die enkele jaren later tegen een fikse meerwaarde weer van de hand doen.

    De Standaard,

    Meestal hing hij zo lang mogelijk rond in de goedkope antiquariaten in Notting Hill, totdat het zoeken naar koopjes hem begon tegen te staan.

    De houdgreep, Joost Zwagerman,

    Vlaamse belegger speurt naar koopjes [...]. De Vlaamse beleggers liepen elkaar over de koppen op de jaarlijkse VFB-happening. Zo'n 1.100 liefhebbers zakten zaterdag af naar [...] Antwerpen, op snuffeljacht naar de nieuwste geluiden en de beste tips uit de markt.

    De Standaard,

    • op koopjes uitgaan
    • op koopjes uit zijn

    Wie uit is op koopjes, kan het best de zeer levendige openluchtmarkt aan het eind van de Bulevardi bezoeken, voorbij de oude opera.

    NRC,

    De voorjaarsopruiming (najaarsopruiming) is net begonnen. U bent van plan samen met uw partner op koopjes uit te gaan. - Wanneer en waar treft u elkaar? - Wat wilt u kopen? - Waarom wilt u dat kopen?

    Russendisco, Wladimir Kaminer,

    Ik ben geen huisvrouw die op koopjes uit is of zich vergaapt aan artikelen die ze nooit zou kopen - want het zijn luxewinkels waarvoor ik nu blijf staan.

    Het binnenste ei, Hannes Meinkema,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • aanbiedingen en koopjes
    • kortingen en koopjes

    U kunt hier het laatse nieuws over Dal Segno vinden en tevens de beste aanbiedingen en koopjes!

    http://www.gpmdesign.nl/edit/dal-segno/

    Is de Nederlander vies geworden van kortingen en koopjes?

    de Volkskrant,

    Vaste verbindingen


    een neus voor koopjes

    1. het talent om voordelige transacties op te speuren; het talent om koopjes te vinden

      De neus voor koopjes, waarmee Hendriks zich op de populaire laag van de textielmarkt heeft gestort, werpt ook zijn vruchten af voor Roda. Tot nu toe heeft hij als huisbankier 35 aankopen gefinancierd. Onder gunstige voorwaarden.

      NRC,

      Met duidelijk plezier beschrijven de samenstellers van het boek de financiële soberheid van de vereniging. Rosenberg wees op 'de scherpe neus voor koopjes' van het bestuur. Zelden topstukken, altijd de 'meesterwerken van het tweede garnituur'. Ook lezen we hoe bij morele dilemma's de boekhouding de doorslag gaf.

      NRC,

      Naar schatting zijn er in Nederland 150 bedrijven die de handel van computeronderdelen als hoofdactiviteit hebben [...]. Al sinds het begin oefent deze handel een grote aantrekkingskracht uit op 'cowboys', handelaren die niet bang zijn om risico's te nemen en die een neus hebben voor koopjes.

      http://www.dealerinfo.nl/1998/807/belasten.htm

    op een koopje

    1. ( (vooral) in Nederland)
      op een goedkope manier; voor (te) weinig geld

      De beste manier om de pagina's open te snijden was het gebruik van een botte briefopener [...]. Het werd klanten ook niet verteld dat ze zoiets nodig hadden als ze een net verschenen deel in de serie Privé-domein kwamen kopen. Vaak brachten die het even snel weer terug. "Misdruk, meneer. Kijkt u maar - allemaal nog dichte pagina's", kregen boekhandelaars dan te horen. "Het moest zeker weer op een koopje", was ook een veelgehoorde reactie.

      NRC,

      Publieke voorzieningen niet op een koopje. Goede publieke voorzieningen kunnen niet op een koopje. Zorg, onderwijs en andere collectieve voorzieningen: het is vooral persoonlijke dienstverlening.

      http://www.e-stem.nl/,

      Bij- en omscholing in de vrije tijd (cursusgeld wel betaald door de baas), kinderopvang op een koopje, flexibele werktijden en flexibele arbeidscontracten zijn belangrijke reproductieve voorwaarden die steeds gewoner zijn geworden.

      http://eurodusnie.nl/2003/07/311.shtml,

      Het rijk werkt in hun ogen mee aan een regeling waardoor de gemeente op een koopje aan een schoolgebouw komt.

      NRC,

      Maar ook een even beschermende als angstaanjagende vertrouwdheid, variaties op steeds meer van hetzelfde, als het vrachtautootje, dat ene vrachtautootje dat eeuwig en altijd weer opduikt in iedere Nederlandse film die in de jaren vijftig speelt. Want er is niks anders en het moet op een koopje.

      De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

      Dat je kon merken dat deze sessie niet op een koopje was gemaakt, was ook een pluspunt: na al die saaie interieurtjes van spaanplaat die in soaps de zenuwcentra van suburbia moeten verbeelden, zou ik haast van een verademing gewagen.

      Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    koopje 1.1

    iets dat voor een zeer voordelig prijs aangeschaft kan worden; iets dat goedkoop maar goed is

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een koopje…

    is een product

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is of wordt gekocht voor een gunstige prijs
    • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] is zijn geld waard

      Algemene voorbeelden


      De Albert Cuyp wordt drukker bezocht dan ooit, en je ziet de mensen stralen met hun koopjes in de arm. Groenten, fruit, stoffen, iedereen heeft flink ingeslagen.

      http://www.noordzuidlijn.amsterdam.nl/default.htm,

      Het koopje van de rommelmarkt in Bodegraven bleek een zwart gebeitste 'stokkenstoel' te zijn die Gerrit Rietveld in 1924 ontwierp.

      De Telegraaf,

      Voor mode, platen en koopjes staat het gebied rond Oldham Street bekend.

      De Standaard,

      Ze konden alleen maar winterkleding vinden en toen Helen zich begon af te vragen in hoeverre ze gekleed in een parka en skibroek de blits zou maken in Barbados, zag Luke iets hangen aan een rek met koopjes. Het was een mouwloze, gele jurk, maat achtendertig.

      De wolvenlus, Nicholas Evans,

      Rondom het hele terrein staan de nodige kraampjes opgesteld met diverse koopjes.

      Meppeler Courant,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • koopjes kopen
      • koopjes op de kop tikken

      Verstandig koopjes kopen begint het jaar vooraf. Echte koopjesjagers kopen alleen maar tijdens de koopjesperiode en zorgen dat ze de volgende koopjesperiode kunnen halen met de aankopen van de vorige.

      De Standaard,

      Elke vrije dag trok hij erop uit om naar autokollekties te kijken, om nieuwe ideeën op te doen, om zeldzame koopjes op de kop te tikken.

      De Standaard,

      • koopjes halen
      • er zijn koopjes te halen

      Hij stort zich liever in de stands waar koopjes te halen zijn: een lichtgevende borstel, een hoevenkrabber met sierhandgreep, molton uitzweetdekens, veelkleurige rijbroeken en zadels met sierbeslag.

      NRC,

      Ook voor verzamelaars van imkersspullen waren er koopjes te halen. Een set oude korfdoeken bracht zeven en een halve gulden op en een mooie antieke hoograam Versteeghkast kostte een verzamelaar slechts een tientje.

      Meppeler Courant,

      Voorjaarsbraderie staat in teken van eten, drinken en koopjes halen.

      Meppeler Courant,

      met adjectief ervoor


      • de beste koopjes

      Last-minute tickets niet altijd de beste koopjes [...]. Steeds meer mensen maken gebruik van last-minute tickets. Toch is dit niet altijd de goedkoopste manier om op zijn bestemming te geraken. Soms lijkt het wel een toverwoord in reisbureaus.

      De Standaard,

      En van onze cd met de Eerste Symfonie van August de Boeck beweert het Amerikaanse vakblad Fanfare dat het een van de beste koopjes is van alle tijden!

      De Standaard,

      met bijwoord ervoor


      • echt een koopje

      Het is de duurste uit de hele test, maar omdat je hem ook als digitale camera kunt gebruiken, krijg je eigenlijk twee apparaten voor de prijs van één en dan is de WebCam Go wel echt een koopje.

      http://www.diskidee.nl/testen/massatst200.html,

      "Deze auto is echt een koopje" komt overeen met "This car is a real bargain".

      De Standaard,

      in voorzetselgroep


      • op zoek naar koopjes

      Maar velen trekken het binnenland in, op zoek naar koopjes in taksvrije paradijzen als Philipsburg en Marigot. Daar zie je de ene na de andere zaak die luxegoederen aan de man brengt, horloges, designartikelen, couture en uiteraard parfumerie.

      De Standaard,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • een koopje van 39 euro
      • een koopje van zo'n driehonderd miljoen frank

      Een speurtocht naar goedkopere vluchten op Barcelona loopt echter op niets uit. Het beloofde koopje van 39 euro verschijnt voor de hele maand april niet op het computerscherm.

      Het Parool,

      Een Byzantijnse mozaïek uit de zesde eeuw die de apostel Thomas voorstelt, een koopje van zo'n driehonderd miljoen frank.

      Een studie van de hand; Op reis in Noord-Cyprus, Maryse Vincken,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      koopje 1.2

      ( Gezegd van bedragen)
      gunstige prijs; bedrag dat laag is in verhouding tot het geleverde product

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een koopje…

      is een bedrag

      • [Waarde] is relatief laag

        Algemene voorbeelden


        Voor vijfhonderd mark komen Axel Brandt en Stefan Bollow met hun hond vanuit Hamburg afgezakt om bij u thuis naar schimmel te snuffelen. Schimmel waar u anders wel eens ademhalingsproblemen, hoofdpijn of onverklaarbare vermoeidheid aan over zou kunnen houden. Vijfhonderd mark is dus een koopje.

        De Standaard,

        Combinatiemogelijkheden


        als object bij een werkwoord


        • iets een koopje vinden

        Dat ze bij Tractebel 20.000 frank per aandeel betalen voor een holding die ze toch al bezitten, wijst erop dat ze dat bedrag eigenlijk een koopje vinden.

        De Standaard,

        in voorzetselgroep


        • voor een koopje

        Niet alleen werden zij beter betaald dan hun collega's elders ter wereld, zij hadden ook nog een enorme reeks privileges, die de belastingbetaler handenvol geld kostten: dienstreizen naar vakantieparadijzen, de kapper voor een koopje, de dokter voor een prik.

        NRC,

        Vanaf maandag kan men voor een koopje aan leuke vakantieboeken en CD's komen.

        Meppeler Courant,

        Het bedrijf, waarover in de Kamer vrijwel unaniem de opvatting bestond dat het bezit ervan geen overheidsbelang diende, was al bijna voor een koopje verkocht aan een consortium van bedrijven, toen een tussenrapportage van de Rekenkamer de politiek op andere gedachten bracht.

        NRC,

        koopje 2.0

        ((vooral) in België)

        afspraak waar geld mee gemoeid is; transactie; deal; akkoordje; koop

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een koopje…

        is een handeling

            Combinatiemogelijkheden


            als object bij een werkwoord


            ( (vooral) in België)
            • een koopje sluiten
            • koopjes sluiten

            Luanda is een topbestemming voor zakenlui die koopjes willen sluiten nu het terrein nog niet te druk bezet is. Maar zaken doen in Angola vraagt een redelijke frustratietolerantie.

            De Standaard,

            Later bleek hij een koopje te hebben gesloten met de "Slorc", de militaire junta.

            De Standaard,

            in voorzetselgroep


            • op een koopje gooien

            De komst van een behoorlijk geleide New Air Zaïre jaagt al diegenen die profiteerden van de chaos en de laksheid van de overheid om boven Zaïre vliegende doodskisten in te zetten, de bomen in. Hetzelfde voor die bevrachters en ondernemers die het gewoon waren om het in Matadi op een koopje te gooien met de ambtenaren.

            De Standaard,

            B - Alleen in het meervoud

            koopjes 1.0

            ((vooral) in België)

            het tegen korting verkopen van goederen, bijvoorbeeld omdat deze weg moeten zoals aan het einde van een seizoen of na de feestdagen; solden; opruiming; uitverkoop; sale ook: periode waarin deze kortingen plaatsvinden; koopjesperiode
            Is een letterlijke vertaling van het Franse soldes.

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            De koopjes…

            is een gebeurtenis

                Algemene voorbeelden


                Het slechte weer lokte gisteren iets minder volk dan gewoonlijk naar de eerste dag van de koopjes. Maar de verkoop leed er niet onder, volgens vele winkeliers werd er duchtig gekocht.

                De Standaard,

                Koopjes kunnen niet altijd. Het begin en het einde van de koopjesperiode liggen wettelijk vast. Winterkoopjes duren van 3 tot 31 januari, zomerkoopjes van 1 tot 31 juli. Tijdens de zes weken voor het begin van de koopjes, de sperperiode, mogen geen prijsverminderingen worden aangekondigd.

                De Standaard,

                De nieuwe verordening heeft niet alleen betrekking op de koopjes, maar op alle verkoopspromoties.

                De Financieel-Economische Tijd,

                Combinatiemogelijkheden


                als subject bij een werkwoord


                • beginnen
                • starten

                Na een sperperiode van zes weken begonnen gisteren de koopjes.

                De Standaard,

                Wanneer zaterdag de solden beginnen, zal de kooplustige tussen de 30 en 50 procent korting krijgen, zo leert een rondvraag bij Fedis, Unizo en NSZ. Aangezien 3 januari op een zondag valt, starten de koopjes een dag vroeger.

                http://www.standaard.be/cnt/dmf29122009_020,

                • er zijn koopjes

                Vroeger verzon een klant iets als hij het te duur vond. "Ik vind de kleur te fel" of "het is te jong voor mij". Nu zeggen ze gewoon "het is me echt te duur" of zelfs "we wachten tot er koopjes zijn".

                De Standaard,

                Ik wil nieuwe gordijnen, zegt Martha. Binnen twee weken zijn er koopjes, zegt Jacobina.

                De Tattooshop; Een middag met Evelyne; Nachtbraken; Telefoon; Martha, Angelo Perrotti,

                Voor winkelen geldt dat men de prijzen moet vergelijken. Die verschillen enorm, en altijd zijn er wel ergens koopjes. New Yorkers lezen de kranten voor de aanbiedingen.

                De Standaard,

                in voorzetselgroep


                • tijdens de koopjes
                • uit de koopjes

                De marges tijdens de koopjes zijn erg laag, je kan dus wel wat omzet maken, maar nooit grote winsten.

                De Standaard,

                Voor een mooie katoenen trui koop je dus beter een duur merk - tijdens de koopjes, als er grote kortingen op worden gegeven.

                De Standaard,

                Zoals een rijke weduwe die betrapt wordt wanneer ze rondsnuffelt tijdens de koopjes, zo reageert Luxemburg met enige gêne op het etiket van "rijkste land ter wereld" dat het opgeplakt kreeg door de Wereldbank.

                De Standaard,

                Voor een lange tocht door de stad, nog dit: zorg dat je goed schoeisel draagt. Dat van vorig jaar, uit de koopjes.

                De Standaard,

                met ander, nevengeschikt substantief


                • koopjes of solden

                Men spreekt van koopjes - of solden - bij een seizoenopruiming tegen verminderde prijs.

                De Standaard,

                Voor het begin van de sperperiode kunnen handelaars kortingen toestaan indien deze reëel zijn en indien het woord koopjes of solden niet vermeld wordt.

                De Standaard,

                Woordfamilie


                Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


                Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen