koopzondag


koopzondag 1.0

zondag waarop winkels (periodiek) geopend mogen zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een koopzondag…

is een zondag; is een dag

  • [Functie] dient om het winkelend publiek in staat te stellen ook op een zondag inkopen te doen
  • [Frequentie] wordt periodiek gehouden

    Hoofdsemagram: zondag


    Algemene voorbeelden


    Winkeliers in het Rotterdamse winkelgebied Alexandrium spannen een kort geding aan om de koopzondagen van het winkelcentrum terug te draaien. De gemeente heeft de plek onlangs uitgeroepen tot toeristisch gebied waardoor de winkels zeven dagen per week open mogen.

    http://www.netwerk.tv/uitzending/2010-01-07/kort-geding-om-koopzondag,

    Donderdagavond is koopavond, de eerste zondag van de maand is het koopzondag: gaat u op tijd van huis in verband met parkeerproblemen.

    http://www.mssa.nl/algemeen/algemeen.html

    Wat betreft openstelling op zondag wil de SER vasthouden aan de huidige regeling die acht koopzondagen per jaar toestaat.

    NRC,

    De geldtransporteurs zijn al bijna een week in staking en de pinautomaten in de hoofdstad drogen op. En dat is, met de feestdagen en een koopzondag voor de deur, buitengewoon vervelend.

    Brabants Dagblad,

    De zaterdag en de koopzondagen zijn de topdagen wat drukte betreft.

    http://www.keukenweb.nl/keukentips.htm

    De winkels in Hasselt zijn meestal open van 10 tot 18 uur en dit van maandag tot en met zaterdag. Er zijn ook enkele koopzondagen in de loop van het jaar. Voor 2001 zijn dat de zondagen 1 april , 7 oktober, 16 en 23 december, telkens van 14 tot 18 uur.

    http://www.hasselt.be/open.php?lang=nl=menu

    Zondag ging ik kerstinkopen doen in de Amsterdamse Kalverstraat [...]. Een horde mensen bewoog zich door de bekende winkelstraat. Door de straat inderdaad. In de winkels zelf was het stil. Erg stil voor een koopzondag. Een koopzondag vlak voor kerstmis.

    http://www.fashionunited.be/e/column.htm

    Al dat stompzinnige, vochtige geklieder tussen de lakens die dan meteen in de Miele moeten, 't wordt zo enorm overschat [...]. Winkelen is duizend keer leuker. Dus ging ik er met de bijbelse duizend gulden op uit (leve de koopzondagen!) en probeerde ik een adembenemend hemelsblauw broekpak met een nauwsluitend kort jasje te kopen.

    De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • koopzondag hebben
    • koopzondag houden

    Zo werden bijvoorbeeld de wijken Brusselse Poort en Heer aan elkaar gekoppeld, die daardoor tot dezelfde koopzondag werden veroordeeld. De ondernemers in beide stadsdelen wilden dat niet. Ook de ondernemersvereniging Orleansplein vond het niet fijn dat ze aan Brusselse Poort waren geknoopt.

    De Limburger,

    Heel langzaam dringt tot mijn eenzame hersenen de boodschap door dat achter de apotheek een winkelcentrum ligt, dat zo te merken een 'koopzondag' heeft.

    Dringende vragen, Anne van de Goor,

    • koopzondagen aanwijzen
    • koopzondagen plannen
    • koopzondagen vaststellen
    • als koopzondag aanwijzen

    Winkels mogen per jaar maximaal twaalf zon- en feestdagen geopend zijn. De gemeente wijst deze koopzondagen aan. De zondagopenstelling geldt voor de gehele gemeente of voor een gedeelte van de gemeente. U bent als winkelier niet verplicht om op de aangewezen koopzondagen uw winkel daadwerkelijk te openen.

    http://www.deventer.nl/loket/product-en-dienstencatalogus/koopzondagen,

    Voor het jaar 2001 zijn de volgende koopzondagen vastgesteld. Op deze dagen mogen de winkels open zijn, winkeliers zijn uiteraard niet verplicht hiervan gebruik te maken.

    http://www.alkmaar.nl/gemeente/index.htm

    Winkels mogen niet open zijn op: nieuwjaarsdag, 2e paasdag, hemelvaartsdag, 2e pinksterdag, 1e en 2e kerstdag, Goede Vrijdag, 4 mei en 24 december na 19.00 uur. Als 2e paasdag, hemelvaartsdag, 2e pinksterdag en 2e kerstdag als koopzondag zijn aangewezen geldt dit verbod niet; op koopzondagen kunnen winkels van 12.00 uur tot 17.00 uur open zijn.

    http://www.alkmaar.nl/gemeente/index.htm

    in voorzetselgroep


    • op koopzondag

    De Musis-parkeergarage is geopend van maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 0.30 uur en op koopzondag van 11.00 tot 18.00 uur.

    http://www.mssa.nl/algemeen/algemeen.html

    Ook op deze koopzondag ontbreken de donderende speeches op bierkratjes of de snorrende vliegtuigjes met wervende teksten.

    de Volkskrant,

    Voor 2002 [...] ten minste één autovrije zondag per maand, als compensatie voor de autodrukte op de koopzondag; in 2003 ten minste twee autovrije zondagen per maand; en vanaf 2004 alle zondagen autovrij.

    http://www.groenlinksamsterdam.nl/binnenstad/

    • het aanwijzen van koopzondagen
    • het plannen van koopzondagen
    • het vaststellen van koopzondagen
    • de aanwijzing van koopzondagen

    De Maastrichtse ondernemersverenigingen [...] mogen allemaal maximaal twee zondagen per jaar uitkiezen om hun winkels te openen. Voorwaarde is wel dat de aanwijzing van de koopzondagen wordt gedragen door het merendeel van de ondernemers en de ondernemersvereniging.

    De Limburger,

    Maastrichtse ondernemers buiten het centrum krijgen meer vrijheid bij het plannen van koopzondagen.

    De Limburger,

    Tot 2003 was de wijkindeling in Maastricht de leidraad bij het aanwijzen van koopzondagen.

    De Limburger,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen