koperdiepdruk


koperdiepdruk 1.0

grafische techniek waarbij de af te drukken lijnen, vlakken en tekens verdiept in het oppervlak van een koperen drukplaat of drukrol liggen en door inkt in de verdiepte delen worden overgebracht op het te bedrukken materiaal

Semagram (extra betekenisinformatie)


Koperdiepdruk…

is een diepdruktechniek

  • [Middel] gebeurt door middel van een drukplaat of drukcilinder van koper

    Algemene voorbeelden


    Heliogravure is een koperdiepdruk verkregen door een oude fotografische techniek -ongeveer 150 jaar geleden ontdekt- en is één van de "Edele Procédés". De afdruk van de geëtste diepdrukplaat geeft een mysterieuze sfeer door zijn vele diepe grijswaarden. Op een etspers wordt deze afgedrukt met dikke inkt op speciaal papier, waardoor de prent wordt verduurzaamd.

    http://brocantaria.web-log.nl/mijn_weblog/2010/02/index.html,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    koperdiepdruk 2.0

    afbeelding

    ( Publiek domein )

    grafische techniek waarbij afbeeldingen of tekst in een koperen drukcilinder worden aangebracht in de vorm van een zeer fijn rastervormig reliëf van uitgediepte puntvormige vlakjes, hetzij fotochemisch door te etsen of recenter veelal door procedés zoals machinaal graveren; rotogravure

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Koperdiepdruk…

    is een diepdruktechniek; is een druktechniek

    • [Wijze] gebeurt door een afbeelding of tekst in de drukrol aan te brengen in de vorm van een zeer fijn rastervormig reliëf van uitgediepte puntvormige vlakjes
    • [Middel] gebeurt door middel van een drukcilinder van koper

      Algemene voorbeelden


      Diepdruk (andere namen: koperdiepdruk en rotogravure). De drukvorm heeft bij deze techniek een verdiept (verlaagd) reliëf, dat bovendien is gerasterd. De drukvorm bestaat uit een dikke mantel van koper (eventueel verchroomd), rond een massieve stalen cilinder.

      http://www.graficum.nl/graficum4.html,

      De Panorama verscheen in 1913 als eerste Nederlands tijdschrift in de nieuwe techniek van de rotogravure of koperdiepdruk, een verdere ontwikkeling van de heliogravure, waarmee men kwalitatief hoogstaande reproducties kon maken.

      http://www2.kb.nl/bibl-cgi/termen/kaart_termen_simple.pl?mainquery=xsltzzlneqzzlnbibliopolis/handboek/bibliopolis_handboek.xslzzlnampzzlnliststylesheetzzlneqzzlnzzlnampzzlnrecordidzzlneqzzlnHBB:5.1.5zzlnampzzlnmother_resultsetzzlneqzzlnzzlnampzzlnmother_startRecordzzlneqzzlnzzlnampzzlnmother_maximumRecordszzlneqzzlnzzlnampzzlnzoekschermzzlneqzzln/coop/bibliop/bibl-html/handboek/zoekscherm_handboek.htmlzzlnampzzlnsortFieldzzlneqzzlntitlezzlnampzzlnmother_totalhitszzlneqzzlnzzlnampzzlnmother_recordNumberzzlneqzzlnzzlnampzzlnnosearchresultzzlneqzzlntrue&kaartquery=rotogravure

      Koperdiepdruk of heliogravure. Bij koperdiepdruk wordt het te bedrukken beeld gegraveerd in een verchroomde koperen cylinder. Deze gravure wordt achteraf opgevuld met inkt. Het teveel aan inkt wordt afgeschreept via een rakel. De gravure is dan gevuld met inkt en de rest van de cylinder niet. De inkt wordt dan aangedrukt tegen het papier.

      http://www.rotolux.eu/nl/productie.html,

      Koperdiepdruk [...]. Zoals bij de ets en de kopergravure ligt de tekening verdiept en niet verhoogd op het metaal. Naarmate de tint donkerder is zijn de "puntjes" in het metaal dieper en kunnen dus meer inkt opnemen wat een donkerder afdruk geeft. Meestal wordt voor deze druktechniek de zgn. rotatiedruk toegepast.

      http://blog.seniorennet.be/fritske3/archief.php?ID=857,

      Op 2 juli 1913 verscheen het eerste nummer van Panorama, een weekblad gedrukt in koperdiepdruk. Het was een familietijdschrift, waarmee Sijthoff niet alleen groot succes had, maar waarmee het bedrijf tevens de koperdiepdruk of rotogravure in ons land introduceerde.

      http://www2.kb.nl/bibl-cgi/termen/kaart_termen_simple.pl?mainquery=xsltzzlneqzzlnbibliopolis/beeldbank/bibliopolis_beeldbank.xslzzlnampzzlnliststylesheetzzlneqzzlnzzlnampzzlnrecordidzzlneqzzlnBBB:858zzlnampzzlnmother_resultsetzzlneqzzln20100425.592.kqfzzlnampzzlnmother_startRecordzzlneqzzln0zzlnampzzlnmother_maximumRecordszzlneqzzln999zzlnampzzlnzoekschermzzlneqzzln/coop/bibl/bibl-html/beeldbank/zoekscherm_beeldbank.htmlzzlnampzzlnsortFieldzzlneqzzlntitlezzlnampzzlnmother_totalhitszzlneqzzln12zzlnampzzlnmother_recordNumberzzlneqzzln10&kaartquery=omslagen

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • in koperdiepdruk

      Panorama. Geïllustreerd weekblad in koperdiepdruk.

      http://www.antiqbook.com/books/bookinfo.phtml?o=hof&bnr=173,

      Een nieuwe tak van onze activiteiten vormen de flexibele verpakkingsfolies, bedrukt in flexo of koperdiepdruk, vanaf de rol verwerkt tot sachets/zakken.

      http://www.van-emmerik-tuil.nl/

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      koperdiepdruk 2.1

      afdruk vervaardigd volgens het koperdiepdrukprocedé; afdruk door koperdiepdruk

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een koperdiepdruk…

      is een afdruk

          Algemene voorbeelden


          Originele meerkleuren koperdiepdrukken, vervaardigd t.g.v. het 750-jarig bestaan van de stad in 1935.

          p://www.stadsarchief.nl/stadsarchief/winkel/artikelen.cfm

          Ten slotte zij vermeld dat het boekje is uitgevoerd in tweekleurendruk (zwart en rood) en is verlucht met een zestal koperdiepdrukken, voorstellende het gebouw, zowel in vogelvlucht als in detail.

          http://socialiter.nl/socialiter/2007Voorjaar.pdf,