kraakbeenvis


kraakbeenvis 1.0

vis of klasse van vissen zonder schubben en met een gebeente van kraakbeen, zoals haaien, roggen en draakvissen; vis met kraakbeenskelet
Wordt omdat het om een klasse van verschillende soorten vissen gaat bijna altijd in het meervoud gebruikt.

Semagram


Een kraakbeenvis…

is een vis; is een dier

  • [Bouw] is gewerveld; heeft een skelet van kraakbeen
  • [Deel] heeft kieuwen, waarmee wordt geademd; heeft huidtandjes
  • [Herkomst of oorsprong] behoort tot de eerste groep van gewervelde dieren met kaken
  • [Voortplanting] legt meestal eieren of is eierlevendbarend en brengt soms de jongen levend ter wereld; plant zich meestal door inwendige bevruchting voort en dus niet, zoals de beenvissen, door eitjes en sperma in open water te lozen
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt vaak afgegrensd van de beenvissen, die schubben en een gebeente van bot hebben
  • [Verscheidenheid] omvat als klasse meer dan duizend bekende soorten vissen, waaronder 400 soorten haaien, 600 soorten roggen en 40 soorten diepzeevissen; kan in de drie ondercategorieën draakvis, haai en rog opgesplitst worden

RijkAnimalia; Dieren
StamChordata; Chordadieren
KlasseChondrichthyes; Kraakbeenvissen

Algemene voorbeelden


Er zijn namelijk kraakbeen- en beenvissen. Beenvissen zijn vissen met echte botten. Roggen en haaien behoren tot de kraakbeenvissen. Deze hebben geen botten maar kraakbeen als skelet [...]. Een ander verschil tussen kraakbeen- en beenvissen is de huid. Beenvissen hebben schubben, kraakbeenvissen zijn bedekt met zogenaamde huidtandjes.

http://www.dolfinarium.nl/dieren/default.htm

Als je nou met een haai, een kraakbeenvis, gaat beginnen en je gaat zo met een paar stappen de evolutie door, dan zou je op den duur kunnen begrijpen hoe het menselijke lichaam in elkaar zit.

NRC,

Hoewel landen als Australië en Nieuw-Zeeland al maatregelen hebben genomen om de haaienvangst te beperken, is er nooit veel aandacht geweest voor bescherming van de soort. Dat komt deels door de slechte naam die haaien bij mensen hebben, maar ook door een grote vraag naar de kraakbeenvissen en de hoge prijzen die zij opbrengen. Kraakbeen van haaien wordt aangeprezen als een natuurlijk middel tegen kanker en oogaandoeningen en wordt gebruikt bij de productie van gezondheids- en schoonheidsmiddelen.

De Standaard,

Haaien en verwante soorten, zoals diverse soorten roggen, (vissen van de taxon Elasmobranchii of kraakbeenvissen) zijn wegens de kenmerken van hun levenscyclus zeer kwetsbaar voor exploitatie.

http://www.europarl.eu.int/meetdocs/committees/pech/20021105/449000nl.pdf,

Beenvissen hebben schubben, kraakbeenvissen zijn bedekt met zogenaamde huidtandjes. Dit zijn allemaal kleine tandjes die door de huid steken en naar achteren gericht zijn.

http://www.dolfinarium.nl/wie/default.htm

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • kraakbeenvisspecialist