krieltje


krieltje 1.0

afbeelding

Bron: stephen jones
( CC BY 2.0 )

kip die behoort tot een oorspronkelijk klein ras of die verkleind is gefokt uit een grotere variëteit; dwerghoen; krielkip

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een krieltje…

is een kip; is een vogel; is een dier

      Hoofdsemagram: kriel


      Algemene voorbeelden


      'Wat is een krieltje?' 'Een schattig klein pronkhoentje. Een ouderwets erf vol scharrelende kippen, het krieltje liep daartussen met zijn vooruitgestoken borstje en zijn prachtige, kleurige veren. Het liep daar gewoon mooi te zijn. Voor het genoegen van de boerin en de melkmeiden.'

      Verborgen schade, Aster Berkhof,

      De haan is geslacht omdat hij mij steeds aanviel [...]. Het in het wild gevangen krieltje ('t Zwarteke) heb ik nog en nog wat dochters van de 3 krieltjes.

      http://krielkippen.maakjestart.nl/,

      krieltje 2.0

      kleine consumptieaardappel met een diameter van meestal twee tot drie centimeter, die tot een klein aardappelras behoort of ook bij het sorteren gescheiden wordt van de grotere aardappelen; krielaardappel

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een krieltje…

      is een aardappel; is voedsel

          Hoofdsemagram: kriel


          Algemene voorbeelden


          We hadden de maaltijd eigenlijk achter de kiezen. Toen kreeg ik, omdat ik die aardappeltjes zo lekker had gevonden, nog een kommetje gloeiend hete krieltjes voorgezet.

          NRC,

          Brasem, ruisvoorn en zeelt zijn dol op stukjes aardappel. Met een hele aardappel direct op de haak werd vroeger veel op karper gevist. Denk bijvoorbeeld eens aan een krieltje.

          http://www.visserslatijn.nl/index.htm

          krieltje 3.0

          iemand die klein of tenger is van gestalte; kleine of tengere persoon
          Is naar gelang van de context eerder liefkozend dan wel schertsend bedoeld.

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een krieltje…

          is een persoon

          • [Uiterlijk] is klein of tenger
          • [Leeftijd] kan zowel van jongere als oudere leeftijd zijn

            Algemene voorbeelden


            Waar hij nog het meest van genoot, was het vele bezoek dat zijn kamergenote dagelijks ontving, een moeizaam ademend krieltje dat voortdurend lag te slapen en slechts af en toe een bleek huilen produceerde. Nog voor het bezoekuur was aangebroken stonden er reeds twee personen aan haar bed – de ene was met haar glazige huid en het vlaggetjesrode haar een uitvergrote kopie van het zieke kind, de andere droeg donkerkleurige haren in het gezicht – en bleven daar waken tot een verpleegster hen verzocht afscheid te nemen.

            Arend, Stefan Brijs,

            Ze begon rond 1980 en heeft altijd in de kleine rassen gezeten. "Ik ben zelf ook maar een krieltje." De Australorp, de Hollandse kuifkriel en de Assendelfter had ze in haar hokken. Nu alleen nog maar Wyandottes, van het Columbia-type. Vijf hennetjes en drie hanen.

            http://www.brabantsdagblad.nl/regios/brabant/2776675/Een-rond-zachtaardig-krieltje.ece,