kunstkenner


kunstkenner 1.0

iemand die veel verstand heeft van kunst; kenner van (beeldende) kunst

Semagram


Een kunstkenner…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft veel verstand van kunst

  Hoofdsemagram: kenner


  Algemene voorbeelden


  Pierre Bergé [...], is een veelzijdig man. Schrijver, houder van het moreel recht op het oeuvre van Jean Cocteau, kunstkenner, gewezen theaterdirecteur en producent van vernieuwende stukken, gewezen voorzitter van de Opera Bastille.

  De Standaard,

  Kunstkenners zijn allang niet meer de enigen die graag en met geoefend oog naar beelden kijken. Vooral de videoclip en de reclamefotografie hebben het genieten van woordloze beelden tot een massacultureel verschijnsel gemaakt.

  NRC,

  De schilder Jeroen Bosch [...] leefde en werkte binnen de Bossche stadsmuren. Kunstkenners rekenen hem tot de tien beroemdste schilders ter wereld.

  http://www.jeroenboschjaar.nl/frameset2.html

  Als ik het jargon van de kunstkenners had gebruikt, zou mijn toespraak ongeveer zó hebben geklonken: 'Het werk van Floris Brinkman is een optelsom van het imaginaire waarbij op willekeurige uitgangspunten de werkelijkheid onlogisch vormgegeven zich verzamelt tot een picturale wereld, die de beperkingen van de vrijheid door een consequent doorgevoerde fantasie samenbalt tot het krachtveld van zijn voorstellingsvermogen.'

  Kan ik even langskomen?, Paul van Vliet,

  Men hoeft echt geen kunstkenner te zijn om te beseffen dat vanuit het raakvlak kunst en energie, vele en tot de verbeelding sprekende realisaties mogelijk zijn.

  De Standaard,

  Om de tentoonstelling voor te bereiden kwam in februari 1995 een uitgelezen groepje kunstkenners bijeen. Onder hen conservatoren van het Getty Museum en van het Museum of Modern Art in New York, zwaargewichten uit de universitaire wereld en de kunstenaar Jasper Johns.

  De Standaard,

  Vanwege dat grote aantal leerlingen proberen kunstkenners onderscheid te maken tussen Rembrandts van de hand van de meester zelf en imitatie-Rembrandts door zijn leerlingen.

  Meppeler Courant,

  In de collectie is het late werk uit de jaren zestig tot Picasso's dood in 1973 op 91-jarige leeftijd goed vertegenwoordigd. In tegenstelling tot veel kunstkenners waren Ludwig en zijn vrouw wel onmiddellijk enthousiast over dit werk.

  NRC,

  De Vermeer-tentoonstelling in de National Gallery of Art in Washington, die zondag haar deuren sloot, bracht meer dan 270.000 bezoekers op de been [...]. Zowel kunstkenners als nieuwsgierigen uit alle lagen van de bevolking kwamen erop af.

  De Standaard,

  Van Meegeren schilderde dit werk om kunstkenners ervan te overtuigen dat hij in staat was een vervalsing in de stijl van Vermeer te vervaardigen.

  De Standaard,

  De corpulente kunstkenner boezemt hem een lichte weerzin in, zoals hij die koestert tegenover alle dikke mannen en alle beter wetende critici.

  Het meesterstuk, Anna Enquist,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • belangrijke kunstkenners
  • echte kunstkenners
  • ervaren kunstkenners
  • vooraanstaande kunstkenners
  • een gesofisticeerd kunstkenner
  • een uitnemend kunstkenner
  • verfijnde kunstkenners
  • steenrijke kunstkenners
  • traditionele kunstkenners
  • twintigste-eeuwse kunstkenners

  Twee belangrijke kunstkenners steunen het vermoeden dat een beeld in de hal van een herenhuis op Fifth Avenue van Michelangelo zou zijn.

  De Standaard,

  Terug naar de tentoonstelling. Ook het publiek was boeiend om naar te kijken. Het leukste vond ik de echte kunstkenners. Die stonden vaak met gewichtige gezichten elkaar heel lang op een detail te wijzen.

  Kan ik even langskomen?, Paul van Vliet,

  De twee ervaren kunstkenners die Rudi Fuchs en Jan Hoet zijn, maken in deze tentoonstelling een balans op van hun ervaringen met een domein dat zij door en door kennen.

  De Standaard,

  Het vuurwerk van zijn carrière barstte pas goed los toen Sergej Diaghilev, impresario en gesofisticeerd kunstkenner met een stevige reputatie in zijn land en daarbuiten, zijn producties van Russische opera's in Parijs wou doorspekken met een ander hoogtepunt van de Russische podiumkunsten, ballet.

  De Standaard,

  Kunstverzamelaars heb je in alle soorten en maten. Vaak zijn het steenrijke kunstkenners, met een collectie waarover de musea graag zouden beschikken.

  Nieuwsblad van het Noorden,

  De afhankelijkheid van de popmuzikant van de platenindustrie is een gegeven, en het is vooral deze afhankelijkheid die traditionele kunstkenners en ook politieke beleidsmakers op het gebied van kunst en cultuur zo kopschuw heeft gemaakt jegens popmuziek.

  http://iaspm.soundscapes.ws/,

  Twintigste-eeuwse kunstkenners ontdekken Aboriginal kunst en voor hen is dat nieuw.

  http://www.xs4all.nl/~ariealt/djcultuur.html,

  Hij was zeer belezen en bleef tot op hoge leeftijd nieuwsgierig naar nieuwe trends in de kunst. Bovendien was Teirlinck ook een uitmuntend kunstkenner en pedagoog.

  http://www.showbizzsite.be/bios/biografie.asp?Letter=H=410

  Hij was uitzonderlijk intelligent, sprak en schreef vele vreemde talen, maakte zich alle facetten van het drukkersvak eigen, werd een uitnemend kunstkenner, een vermaard erudiet, en ook een beetje een snob die bijvoorbeeld geen rekening wenste te houden met geld.

  De koorddanseres en andere herinneringen, Rico Bulthuis,

  Vele van die verdorven machthebbers waren dan ook verfijnde kunstkenners, die er soms een hele hofhouding van kunstenaars en intellectuelen op nahielden.

  De Standaard,

  Inmiddels is Bouwman uitgegroeid tot één van de meest vooraanstaande kunstkenners die ons land rijk is.

  http://www.ivobouwman.nl/nl/index.htm

  • een groot kunstkenner
  • de grote kunstkenner Wintrop

  Michalkov is een van de bekendste en meest invloedrijke figuren in het culturele leven van Moskou. Hij is zelfs voor Russische begrippen buitengewoon erudiet en een groot kunstkenner.

  http://www.freerecordshop.nl/films/sentimental-trip-home-9789059390553

  Hij las half hardop ... "importante collection d'objets d'art [...] geveild in Leipzig ... prijzen niet zo hoog ... en zo via de geheimzinnige omweg der dingen in Rome, cloaca mundi, terecht gekomen ... waar de grote kunstkenner Wintrop ... daaruit een ets van Baldini ... op een veiling [...] onmiddellijk herkent en voor een krats op de kop tikt."

  Rituelen, Cees Nooteboom,

  • een Belgische kunstkenner
  • een Duitse kunstkenner
  • een Zwitserse kunstkenner

  De Duitse kunstkenner Dr. Katja Schneider heeft een behoorlijke blunder begaan, door een schilderij dat door een chimpansee gemaakt is, te bestempelen als een "Ernst Wilhelm Nay." Dr Schneider kreeg een schilderij ter beoordeling, waarvan van te voren alleen werd gezegd dat het om een werk van een 'erkende' kunstenaar ging.

  http://cultuur.paginablog.nl/cultuur/2005/12/kunstkenner_blunderde_duitslan.html,

  De speciale tentoonstelling, die werd ingeleid door de Belgische kunstkenner en vriend van Hermans, Freddy de Vree, loopt tot 15 september.

  De Standaard,

  Zo heeft het weekblad Der Spiegel al opgetekend dat de gerenommeerde Zwitserse kunstkenner en tentoonstellingsmaker Harald Szeemann, goede bekende ook van de Weense Aktionisten, over de in Milaan opgedoken Beuys-werken heeft gezegd dat zij een indringende en veelzeggende "Sinnbildsprache" ten beste geven.

  NRC,

  met telwoord ervoor


  • twee kunstkenners
  • drie kunstkenners
  • vier kunstkenners

  Dat is dan ook precies de reden waarom bij Algemeen Vermogensbeheer aan het kopen van een schilderij veel onderzoek voorafgaat, dat wordt uitbesteed aan drie à vier kunstkenners die gezamenlijk advies uitbrengen.

  NRC,

  Twee belangrijke kunstkenners steunen het vermoeden dat een beeld in de hal van een herenhuis op Fifth Avenue van Michelangelo zou zijn.

  De Standaard,

  met eigennaam


  • kunstkenner Joseph Verlinden
  • kunstkenner Dr. Katja Schneider
  • kunstkenner Kerstens
  • kunstkenner Nikolaj Chardzjijev

  Antiekhandelaar en kunstkenner Joseph Verlinden.

  http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/veto2226/josep.html

  De Duitse kunstkenner Dr. Katja Schneider heeft een behoorlijke blunder begaan, door een schilderij dat door een chimpansee gemaakt is, te bestempelen als een "Ernst Wilhelm Nay."

  http://cultuur.paginablog.nl/cultuur/2005/12/kunstkenner_blunderde_duitslan.html,

  De Russische literatuur- en kunstkenner Nikolaj Chardzjijev, die sinds eind vorig jaar met zijn vrouw in Nederland woont, wordt er door justitie in Moskou van verdacht zonder toestemming van de Russische overheid zes werken van Kazimir Malevitsj in Duitsland te hebben verkocht.

  NRC,

  Ineens ploft de journalist en kunstkenner Kerstens naast haar neer, al niet meer nuchter.

  Het meesterstuk, Anna Enquist,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • antiekhandelaar en kunstkenner
  • antiquairs en kunstkenners
  • schilders en kunstkenners
  • kunstkenner en tentoonstellingsmaker

  Antiekhandelaar en kunstkenner Joseph Verlinden.

  http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/veto2226/josep.html

  In dat programma kunnen particulieren antiek op waarde laten schatten door antiquairs en kunstkenners.

  De Telegraaf,

  Hoewel ik dus nooit deel heb uitgemaakt van de schilderswereld, heb ik vanaf mijn vroegste jeugd bij mij thuis schilders en kunstkenners over beeldende kunst horen praten.

  Kan ik even langskomen?, Paul van Vliet,

  Zo heeft het weekblad Der Spiegel al opgetekend dat de gerenommeerde Zwitserse kunstkenner en tentoonstellingsmaker Harald Szeemann, goede bekende ook van de Weense Aktionisten, over de in Milaan opgedoken Beuys-werken heeft gezegd dat zij een indringende en veelzeggende "Sinnbildsprache" ten beste geven.

  NRC,