kwartierstaat


kwartierstaat 1.0

afbeelding

Bron: HenkvD from nl
( CC BY-SA 3.0 )

overzicht van bewijsbare voorouders in mannelijke en vrouwelijke lijn die per generatie zijn gerangschikt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kwartierstaat…

is een overzicht

  • [Deel] bestaat uit genummerde vermeldingen van voorouders
  • [Functie] dient om inzicht te bieden in iemands afstamming
  • [Aantal of hoeveelheid] vertoont per generatie een verdubbeling van het aantal voorouders
  • [Ordening of volgorde] hanteert een overzichtelijke rangschikking per generatie
  • [Betrokkene] heeft betrekking op de voorouders van iemand
  • [Onstoffelijke inhoud] vermeldt gegevens als voornamen, naam, plaats en datum van geboorte (doop), huwelijk, echtscheiding, overlijden en beroep
  • [Onderscheid of tegenstelling] is breder dan een stamreeks die beperkt blijft tot de eigen familienaam

Algemene voorbeelden


Een kwartierstaat is het voorgeslacht van een persoon in mannelijke en vrouwelijke lijn. Als je een generatie hoger klimt, verdubbelt het aantal personen. Normaal gezien heeft iedereen acht overgrootouders en zestien betovergrootouders met meestal verschillende familienamen. Hoe hoger je klimt, hoe meer namen je ontdekt, waarvan je zelfs het bestaan voorheen niet eens vermoedde.

http://users.pandora.be/luc.klaps/vereniging.html

Degene van wie u de kwartierstaat opstelt, de kwartierdrager, krijgt het nummer 1. De kwartierdrager vermeldt u in het onderste vak van de kwartierstaat. Zijn ouders staan in de twee vakken daarboven, de vader links (hij krijgt het nummer 2), de moeder rechts (met nummer 3). De derde rij vakken van onderaf is gereserveerd voor de grootouders (nummers 4 t/m 7). De vierde rij van onderaf is voor de gegevens van de overgrootouders (8 t/m 15). Daarboven staan de betovergrootouders (16 t/m 31). Elke generatie verder terug verdubbelt het aantal voorouders.

http://www.cbg.nl/

De gegevens die in een kwartierstaat vermeld worden zijn: voorna(a)m(en), naam, plaats en datum van geboorte (doop), huwelijk, echtscheiding en overlijden (begraven), beroep.

http://www.cbg.nl/

In een kwartierstaat ga je op zoek naar de voorouders van een persoon. De persoon waarmee je begint wordt kwartierdrager, kwartierhouder of probandus genoemd. Van deze persoon zoek je de ouders en van deze ouders weer de ouders, enz. Daardoor heeft een kwartierstaat altijd een vaste volgorde en krijgen de voorouders een vaste nummering. De kwartierdrager krijgt nummer 1. Zijn/haar vader krijgt nummer 2 en zijn moeder nummer 3. Vaders vader wordt nummer 4 en vaders moeder nummer 5. Moeders vader wordt nummer 6 en moeders moeder nummer 7. Enzovoort. Hierdoor heeft (met uitzondering van de kwartierdrager) een man/vader altijd een even nummer en een vrouw/moeder altijd een onevennummer.

http://www.genealogie.vpoortvliet.nl/uitleg-kwartierstaat-NE.html,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen