kweker


kweker 1.0

iemand die iets kweekt; met name: iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het kweken van planten en dergelijke voor de handel; iemand die planten e.d. kweekt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kweker…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] houdt zich bezig met het kweken van planten en dergelijke; kweekt planten e.d.
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] doet zijn werk voor zijn beroep

    Algemene voorbeelden


    Deze complete gids zit vol met adviezen en tips voor zowel de beginner als de gevorderde kweker, met onder andere adviezen over welke soorten het best te gebruiken, vermeerdering en opkweek, grond en compost, voedsel en water, ziekten en plagen.

    http://www.esveld.nl/boekdata/locke.htm

    De akelei is een van de planten waar je met de benaming vaak niet helemaal uitkomt. Van deze ben ik ook niet helemaal zeker. Het zou een kruising kunnen zijn van A. alpina en A. vulgaris. Ik ben geen botanicus en ook geen kweker maar een eenvoudige hovenier. Daarom raad ik aan: vergeet de naam en kies gewoon een mooie uit nu ze in bloei staan.

    http://www.groei.nl/9476.html

    Kwekers weten al lang dat knoppen onderling strijden, en dat het verwijderen van knoppen leidt tot meer en grotere bladeren bij de resterende knoppen. Het uitdunnen van bloemknoppen is in fruitkwekerijen een belangrijk middel om groter fruit te verkrijgen.

    http://www.uia.ac.be/u/rvdamme/evobio/h31.doc

    Tulpen, narcissen en hyacinten ken je, net als blauwe druifjes en krokussen. Maar er zijn veel meer bol- en knolgewasjes die erg leuk staan in de tuin. Die hele groep van tamelijk onbekende soortjes wordt 'bijgoed' genoemd, de kwekers telen ze er zo'n beetje bij.

    http://www.rtl.nl/huistuinkeuken/eigenhuisentuin/tuin/tuinkalenderokt.xml

    De Chelsea Flower Show is de plaats waar kwekers hun laatste nieuwe planten voorstellen, tuinarchitekten hun kunstwerken tentoonstellen en zaadhandelaars de nieuwste variëteiten voor het volgende seizoen tonen.

    De Standaard,

    Hoe modern de kweekmethode ook is, champignons worden nog altijd met de hand geplukt. Kwekers gebruiken hiervoor een vlijmscherp mesje.

    http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

    Het vermeerderen van tuinplanten behoort zeker tot de geliefde activiteiten van de tuinliefhebber, en voor de kwekers is het wellicht de meest belangrijke. Niet verwonderlijk dat in deze middens uitvoerig en tot op hoog niveau onderzoek werd gedaan naar de meest efficiënte manier van vermeerderen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de professionele kweker
    • de kleine kwekers
    • de professionele kwekers

    Door de selecties en veredelingen van de laatste decennia's zijn bloemkleuren, blad- en groeivormen zo geëvolueerd en uitgebreid, dat een kat haar jongen er niet meer in terug vindt. Het wordt dan ook voor iedere pelargoniumkweker steeds moeilijker de juiste keuze te maken [...]. Niet alleen de professionele kweker lijdt onder deze problemen, ook de consument vindt niet altijd wat hij zoekt.

    De Standaard,

    In december kopen duizenden Vlamingen opnieuw een kerstboom, liefst voor een zacht prijsje. Bij de professionele kwekers daalde de prijs 15 procent tegenover vorig jaar, maar daar zal de konsument volgens hen weinig van merken. Die kan wel zijn voordeel doen bij de kleine kwekers.

    De Standaard,

    Zelfkweken? Kweek nu met hetzelfde materiaal als professionele kwekers uw eigen biologische paddestoelen.

    http://www.ctbi.nl/

    • een betrouwbaar kweker
    • betrouwbare kwekers

    Hoe ook, bamboes koop je het best bij een betrouwbaar kweker. Als vakman zal hij je beslist met raad en daad bijstaan, zodat je geen kat in een zak hoeft te kopen.

    De Standaard,

    Vanaf 1994 worden jaarlijks miljoenen zaden geoogst, afkomstig van ongeveer 50 soorten. Om de continuïteit van levering te waarborgen, blijft Bronnen het aantal betrouwbare oogstplaatsen uitbreiden. Het grootste gedeelte van de zaad- en stekoogst wordt uitbesteed aan betrouwbare kwekers. Op een eigen kleine kwekerij kweekt Bronnen vooral de zeer zeldzame soorten.

    http://www.bronnen.nl/nlinfo.htm

    • de Nederlandse kweker
    • Nederlandse kwekers

    Hoewel de Nederlandse kweker een veel beter produkt levert dan zijn buitenlandse concurrent, is hij in het nadeel op het punt van de kosten. Zo schakelen de Nederlandse producenten over op een milieuverantwoorde produktie, die veel organisatie en kosten voortbrengt.

    NRC,

    Nieuwe rassen voor een betere kwaliteit. Afnemers van agrarische producten stellen steeds hogere eisen aan de kwaliteit. Ook zijn milieuvriendelijkere teeltvormen steeds belangrijker. Nederlandse kwekers zijn voortdurend actief betere rassen te ontwikkelen.

    http://www.uienteelt.nl

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • kwekers in Aalsmeer
    • kwekers in Gelderland
    • kwekers in Groningen
    • kwekers in Utrecht
    • kwekers in het Westland
    • kwekers in Zuidwest-Brabant

    Begin deze eeuw bundelden de kwekers in Aalsmeer als reactie op de macht van de tussenhandelaren hun krachten en ontstonden er twee lokale veilingen.

    http://www.vba-aalsmeer.nl/index.html

    Bronnen kweekt betrouwbaar plantmateriaal dat wordt gebruikt voor herstel en ontwikkeling van natuur. Hiervoor is de afgelopen jaren een netwerk van contracttelers opgezet. Meer en meer schakelt Bronnen regionale kwekers in. Er zijn momenteel contracten met kwekers in Zuidwest-Brabant, Gelderland, Utrecht en Groningen.

    http://www.bronnen.nl/nlinfo.htm

    In Nederland wordt de drug geproduceerd door twee kwekers in het Westland en bij Veendam, die daarvoor een vergunning hebben en onder strenge controle van de overheid staan.

    Rotterdams Dagblad,

    Voorzetsel: van

    • kweker van bloemen en planten
    • kweker van paddenstoelen
    • kwekers van bloembollen
    • kwekers van nieuwe rassen
    • kwekers van sierteeltproducten
    • kwekers van snijbloemen

    Als gevolg van de Nederlandse milieuwetgeving, zal iedere Nederlandse kweker van bloemen en planten gemiddeld - tussen nu en het jaar 2000 - een bedrag van 380.000 gulden moeten investeren.

    NRC,

    In het januarinummer van dit jaar van het vakblad voor de professionele kweker van paddestoelen en de aan deze sector leverende industrie wijst Van der H. op onduidelijkheden in de huidige Opiumwet.

    NRC,

    Het geeft geen pas dat onze - hoofdzakelijk Vlaamse - kwekers van bloembollen, snijbloemen en andere sierteeltproducten moeten leven met een btw-tarief van 21 procent als Nederlandse, Franse of Duitse aanbieders maar 6 procent bij hun nettoverkoopprijs moeten tellen.

    De Standaard,

    Kwekers van nieuwe rassen zijn er bij gebaat tenminste hun veredelingskosten terug te verdienen. Het beschermen van een nieuwe ras door het vestigen van een kwekersrecht is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

    http://www.algemeen-octrooibureau.nl/kwk.html

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    kweker 2.0

    iemand die zich, voor zijn beroep of uit liefhebberij, bezighoudt met het fokken of kweken van dieren; iemand die dieren fokt of kweekt; fokker

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een kweker…

    is een persoon

        Hoofdsemagram: fokker


        Algemene voorbeelden


        Inmiddels heeft de Japanse oester zich helemaal aan de Oosterschelde aangepast. De kwekers hebben hun eigen kweekmethoden ontwikkeld. Er kan dus met recht gesproken worden van Zeeuwse oester.

        http://www.zeeuwseoesters.nl/historieNL.htm

        Nu 't kweekjaar achter de rug is, begint de kweker zo langzamerhand met het opkooien van zijn vogels, die moeten dienen voor de naderende tentoonstellingen.

        http://home.hetnet.nl/~joosten138/Artikel/Licht%20en%20lucht.htm

        De viskweeksystemen - naar schatting zijn er nu 35 in gebruik - worden veruit het meest gebruikt voor paling. "Dat is natuurlijk niet de enige mogelijkheid", zegt Zijlstra. "Kweek van forel is ook mogelijk. Er zijn al enkele kwekers die zich toeleggen op steur. Meerval is een andere optie, eigenlijk een betere omdat die vis minder eisen aan de kwaliteit van het water stelt."

        NRC,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • een goede kweker
        • de beste kwekers

        Een verantwoordelijke eigenaar zal de diertjes, zoals vereist, op 6 weken laten inenten, wat toch ook een aanzienlijke investering is op dat moment. Bovendien zal een goede kweker bij problemen steeds bereid zijn de fretjes terug te nemen, wat eveneens extra onkosten en werk met zich meebrengt.

        http://users.pandora.be/hetlandvanfret/fr_gesch.htm

        Er komen zoveel verschillende kleuren bij postduiven voor omdat ze gefokt worden op snelheid. De beste kwekers koppelen bijna nooit twee duiven met dezelfde kleur aan elkaar. Ze geloven erin dat dat de kracht van de duif en zijn instinct om snel naar huis te vliegen zou verminderen.

        http://www.postduiven.com/promotie/duivenbase/index.htm

        met voorzetselgroep


        Voorzetsel: van

        • kweker van krekels
        • kweker van struisvogels
        • kweker van vogels
        • kwekers van vis

        In Vlaanderen is er reeds een kweker van krekels, die hij tot een heerlijke groene paté verwerkt.

        De Standaard,

        Voor de commercializering van de struisvogelhuid, richtte The Lisabeth Group een nieuw bedrijf op. Ostripel, zo heet de boreling. Zaakvoerder en Markegemnaar Frank Tack, al een tijdje kweker van struisvogels, trok met de huiden naar de leerlooierij Pelvan in Olsene.

        De Standaard,

        Volgens Veen, eigenaar van Huize Vogelvreugd en als gedreven hobbyist kweker van vogels en eens wereldkampioen in een bepaalde soort, zijn de vogelliefhebbers vriendelijke mensen die veel voor elkaar over hebben.

        Meppeler Courant,

        De kwekers van vis zijn er in geslaagd ook in brak water, dat niet geschikt is voor drinkwater, vissen te laten groeien.

        NRC,

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen