l'histoire se répète


l'histoire se répète 1.0

(taal en taalkunde)

(Frans) de geschiedenis herhaalt zich
Vaak als een min of meer berustende of relativerende verzuchting gebruikt, meestal in de vorm van een zin.

Algemene voorbeelden


Na de verklaringen van de Canadese generaal Barril dat er toch nog maar 200.000 vluchtelingen in Oost-Zaïre waren achtergebleven die het onderling wel verder zouden uitvechten, werd het initiatief voor een internationale troepenmacht afgeblazen. Door die beslissing werden de vluchtelingen in feite vogelvrij verklaard, zeker wanneer we ervan uitgaan dat de bezettende macht hen vooral ziet als de medeplichtigen aan de genocide van 1994. En inderdaad, "l'histoire se répète"; terwijl we op dit moment uitzoeken wie eventueel schuld treft voor het debacle in Rwanda drie jaar geleden, speelt zich in Zaïre precies hetzelfde af.

De Standaard,

Inmiddels is aan de IJ-oevers, nog even leeg en winderig als altijd, te zien hoe l'histoire se répète: na het afvoeren van Jahns hotel wordt er opnieuw een gebouw van honderd meter hoog geprojecteerd, ditmaal een Indonesia House.

NRC,

Kijk en besef: l'histoire se répète, op grote schaal. Waar de Europese eenheidsgedachte 'dit nooit meer' aan de ideologische voet van de euro heeft gestaan, is de economische neergang van de eenheidsmunt nu ironisch genoeg debet aan de opmars van het breed opkomende sociaal-nationalisme.

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/05/its_the_end_of_the_world_as_we_know_it.html,

L'histoire se répète moet Tom Dice gedacht hebben tijdens zijn Jim Fuzz-bezoekje aan Bobbejaanland. De symapthieke zanger uit Eeklo gaf op het podium aan presentatrice Eline De Munck meer tekst en uitleg. 'Na X Factor mocht ik in Bobbejaanland voor de allereerste keer een solo-optreden geven. En dat vergeet je niet al te gauw. Daarom kom ik met veel plezier terug naar deze locatie.'

http://www.zangtalent.be/2/nl/79/51138/tomdicevsbobbejaanlandlhistoireserpte.html,

De brigades van Beyns en van een paar anderen, die hij gespaard en mee ingeschakeld heeft, gaan nu nog rustiger te werk. Bij het minste signaal slaan zij toe. Onschuldigen worden opgeleid. L'histoire se répète. En zo begint, verspreid nog en niet georganiseerd, de haat te kiemen tegen deze bevrijders, ontstaat bij sommigen het gevoel, dat deze praktijken nog veel onrechtvaardiger en onmenselijker zijn dan tijdens het Derde Rijk.

Emily Beyns, of Het heilig zwijgen. Dl. 1: Verwanten, Clem Schouwenaars,

L'histoire se répète. De Grieken hadden het klaargespeeld om zich langs gerechtelijke weg van de staatsvijand en zedenbederver Socrates te ontdoen en de Amerikanen waren er in geslaagd op grond van een gelijkaardige beschuldiging een heksenjacht tegen Bertrand Russell te ontketenen - wat kon Leopold uiteindelijk dan nog voor de valbijl behoeden? Of was ik al te pessimistisch? Het was Leopold die me attent had gemaakt op het smadelijke proces waarvan Russell in New York het slachtoffer werd.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Ik hoop dat ook de Joodse wereld begrijpt dat wij niet willen dat 'l' histoire se répète', en dat de verzoening de religies moge leiden en inspireren.

http://www.scfa.be/bibliotheek/rechtvanantwoord.pdf

De goeiigheid waarmee Nederlanders slikken dat vorsten ook maar egoïstische bangerikken zijn als het erop aankomt, wordt slecht begrepen. Met een spotziek pennetje van laag allooi roept de Parijse kritikaster in de herinnering terug hoe, op voorbeeld van Gijsbreght, stadhouder Willem V er vandoor gegaan is naar het eiland Engeland en hoe, weer wat later... enfin, l'histoire se répète, zoals dezelfde Fransman zegt en hij is de enige niet.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,