laagseizoen


laagseizoen 1.0

(toerisme [toerisme])

periode waarin zich het geringste aantal toeristen of bezoekers naar een toeristische bestemming begeeft, meestal buiten de schoolvakanties en wettelijke feestdagen of in een tijd met doorgaans minder gunstige weersomstandigheden; meest rustige periode in een toeristisch seizoen
In de meest strikte zin nog onderscheiden van het middenseizoen, dan wel breder opgevat met inbegrip van deze periode en dan louter in tegenstelling tot hoogseizoen.

Semagram


Een laagseizoen…

is een seizoen; is een periode; is een tijd

 • [Geheel] is een deel van een toeristisch seizoen
 • [Tijd] hangt sterk af van het type toeristische bestemming maar valt meestal buiten de schoolvakanties en wettelijke feestdagen of in een tijd met doorgaans minder gunstige weersomstandigheden
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door een geringe toeloop van toeristen of bezoekers en een beperkte bedrijvigheid in de horecasector; is goedkoper dan het hoogseizoen

  Hoofdsemagram: seizoen


  Algemene voorbeelden


  Dé kleine camping aan de Dordogne [...]. Tarieven. Hoogseizoen: 6 juli t/m 31 augustus. Laagseizoen: 1 mei t/m 5 juli; 1 september t/m 31 oktober.

  http://campinglachampagne.com/tarieven/,

  Het laagseizoen is het seizoen buiten de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie. In het laagseizoen is het veel minder druk op de pistes en is het vaak mogelijk om zeer goedkope pakketreizen te boeken maar ook in de skigebieden is het vaak mogelijk om goedkoper uit te zijn.

  http://www.wintersporters.nl/wiki/wintersport-laagseizoen

  De afgelopen maand was er, ondanks het laagseizoen, onder invloed van goedkope aanbiedingen, sprake van een sterke toename van het passagiersvervoer naar het Verre Oosten, Afrika en de Verenigde Staten/Mexico.

  De Standaard,

  We merken dat last minutes nogal vaak als tweede reis geboekt worden. Dat komt omdat de beste aanbiedingen voorbehouden zijn voor het laagseizoen. Een last minutevlucht vervangt dan een citytrip of een reisje met de auto.

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  met koppelwerkwoord


  • het is laagseizoen
  • het was laagseizoen

  Aanbieding kampeerplaatsen laagseizoen 2013 [...]! Het is laagseizoen in de volgende periodes: 15 mei - 30 juni 2013, 1 september - 20 september 2013.

  http://www.campingperticara.com/mob_prijzen_en_reserveren.html,

  Het was laagseizoen, dus geen last van drukte. Het hotel ligt tussen Hua Hin en Cha-Am.

  http://www.fox.nl/zonvakanties/thailand/strandvakantie-veranda-resort-en-spa-hua-hin/china-airlines/ervaringen,

  in voorzetselgroep


  • in het laagseizoen
  • tijdens het laagseizoen

  Een analyse van de infrastructuur van de Belgische toeristische sector toont aan dat het toerisme in België sterk seizoengebonden is: 33 procent van de logiesverstrekkende bedrijven sluit in het laagseizoen, en in aantal bedden loopt dit zelfs op tot 47 procent.

  De Standaard,

  Kamperen in het laagseizoen klinkt de meeste mensen misschien een beetje vreemd in de oren. Toch kan het verblijf op een camping buiten de zomerperiode ook erg aangenaam zijn [...]. Hoewel de temperaturen misschien niet zo hoog zijn als in de zomervakantie, is het meestal nog prima overnachten.

  http://www.suncamp.nl/nl/nl/camping/kamperen-in-het-laagseizoen/uc19-l1-n1074.1831/

  Kerstmis in Disneyland Parijs duurt tot 7 januari 1996 en valt in het zogeheten laagseizoen dat loopt tot 1 maart 1996.

  De Standaard,

  Sowieso liggen de prijzen tijdens het hoogseizoen al een stukje hoger op Aruba. Kamerprijzen kunnen zomaar vijftig procent of meer hoger liggen dan tijdens het laagseizoen.

  http://www.landen.net/aruba/bestereisperiode.htm