lamsbout


lamsbout 1.0

afbeelding

Bron: Wamito
(Publiek domein)

stuk vlees dat bestaat uit een bovenpoot van een lam, met bot of ontbeend, en dat meestal in zijn geheel wordt gebraden of gestoofd; bovenbeen van een lam

Semagram


Een lamsbout…

is een stuk vlees

 • [Kleur] is donkerrood van kleur
 • [Uiterlijk] is omgeven door een laagje vet en vlies; is breed en dik aan de bovenkant en wordt smaller naar onderen toe
 • [Samenstelling] bestaat uit het bovenbeen van een lam van de romp tot de schenkel; kan het bot bevatten of ontbeend zijn
 • [Bereiding] wordt meestal in zijn geheel gebraden of gestoofd; wordt vaak sterk gekruid met knoflook, kruiden en specerijen
 • [Herkomst of oorsprong] is afkomstig van een lam

Algemene voorbeelden


Smeer de lamsbout rondom in met de boter en leg hem op een rooster in een braadslee.

NRC,

Denk bijvoorbeeld aan Roald Dahl, die een moord laat plegen met een lamsbout, waarna de dader samen met de politie-inspecteur het gebraden moordwapen oppeuzelt.

http://oscar.messageboard.nl/7320/viewtopic.php?t=217,

De lamsbout leek haar toch lekkerder met wat verse munt of met rozemarijn en een paar druppels knoflookolie dan bedekt door een 'dekentje van Mexicaanse mole' waarin de beste cacao uit Ivoorkust was verwerkt.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • een lamsbout braden
 • een lamsbout ontbenen
 • een lamsbout stoven
 • een lamsbout uitbenen

Deze week geeft hij u het recept van de Texelse Lamsspies […]. Bereiding: Been de lamsbout uit en verwijder de vliezen en de zenen.

http://www.zibb.nl/food/dossier.asp?artikel=423069=934=3=3,

U kunt de lamsbout braden met of zonder been (zonder been iets korter braden). Verwijder de schil van (tenminste) 6 teentjes roze knoflook, en duw deze diep in de lamsbout na het maken van gaatjes met een scherp mes. Wrijf de lamsbout in met peper en zout, wat olie en boter en plaats in de hete oven (200ºC). Gedurende 45 min. braden.

http://www.knoflog.nl/?p=54

Laat de slager een lamsbout ontbenen (het bot in 2 stukken laten hakken en mee naar huis nemen). Vraag je slager of hij jouw eigen mengsel in het vlees wil smeren en er ook wat gelatinepoeder in wil doen (vallen na het braden de plakken niet uiteen) en laat de lamsbout tot een rollade maken. (Mijn slager doet dit met het grootste plezier, sterker nog: de eerste keer bood hij het zelf aan).

http://www.smulweb.nl/recepten/191157/Lamsbout

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


 • lamsboutje

Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • lamsboutsnede

lamsbout 1.1

vlees dat afkomstig is van lamsbouten

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

Semagram


Lamsbout…

is vlees

   Algemene voorbeelden


   Albert Heijn maakt van Nederlanders Bourgondiërs. Oesters, lamsbout, Argentijnse tournedos, verse kruiden, olijfolie van de eerste persing, bavarois-ijs, een ruime keur aan Franse kazen en wijnen; rond de feestdagen vind je zelfs champagne in de schappen van Albert Heijn, de grootste supermarktketen van Nederland.

   De Standaard,

   In blijde verwachting zien de televisiekijkers wat ze behalve kalkoen, rosbief, lamsbout en gifgroene glazuurtaart kunnen inslaan aan maagzuurbestrijders.

   NRC,

   Op het landelijke buitenevenement kan ook genoten worden van culinaire streekgerechten, zoals krentewegge, lamsbout van Drents heideschaap, boerenbeenham en Staphorster kaassoorten.

   Meppeler Courant,