lamscarré


lamscarré 1.0

afbeelding

Bron: Stephane8888
(CC licensed)

stuk vlees uit de rug van een lam dat meerdere ribben omvat en dat bij verkoop en gewoonlijk ook bij de bereiding nog aan het bot vastzit; stuk lamsvlees uit de rug
Het woord kan zowel een stuk aanduiden dat aan één zijde van de wervelkolom is uitgesneden als een stuk rug aan beide zijden van de wervelkolom.

Semagram


Een lamscarré…

is een stuk vlees

  • [Samenstelling] bevat bij aankoop en meestal ook bij de bereiding het al dan niet ontvette vlees van de rug, nog vast aan het bot van de ribben en de wervelkolom, maar is wel ontdaan van het haasje onderaan de ribben
  • [Functie] wordt gebruikt als vlees bij een maaltijd
  • [Herkomst of oorsprong] is afkomstig van de rug van een lam
  • [Aantal of hoeveelheid] omvat meerdere ribben
  • [Behandeling of bewerking] wordt gekruid en gebraden; wordt vaak aan tafel versneden
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor twee of meer eters

Algemene voorbeelden


In het vleesvak ligt de gekruide lamscarré naast entrecôtes.

De Limburger,

Lamscarré is een gedeelte van de lamsrug, maar dan zonder het haasje. Bak het vlees met de werveltjes en verwijder deze pas na bereiding. Vraag uw slager om de ribben schoon te krabben.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1690436/2006/04/24/Lamscarre-met-basilicumsaus.dhtml

Maak zo nodig de uitstekende botjes van de lamscarrés schoon. Schraap het vlees eraf, zodat de carrés rechtop kunnen staan. Omwikkel het gedeelte met de botjes met aluminiumfolie, zodat ze in de oven niet verbranden.

http://www.sjeef.eu/Nederlands/Recepten/Recept/rec0585.html