landmijn


landmijn 1.0

afbeelding

Bron: Scott
(CC BY-SA 2.0)

afbeelding

Bron: PH1 Dewayne Smith
(Publiek domein)

bom tegen vijandelijke manschappen of voertuigen die op geringe diepte in de bodem wordt geplaatst en die een mechanisme heeft om te exploderen wanneer men erover loopt of rijdt of met afstandsbediening tot ontploffing wordt gebracht; ingegraven bom

Semagram


Een landmijn…

is een mijn

  • [Deel] heeft een ontstekingsmechanisme dat reageert op druk of werkt met afstandsbediening
  • [Geheel] behoort tot een militair arsenaal
  • [Functie] dient om vijandelijke manschappen of voertuigen uit te schakelen
  • [Plaats] wordt in de bodem ingegraven
  • [Wijze] explodeert door erover te lopen of te rijden of door afstandsbediening
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een antipersoneelsmijn of een antivoertuigmijn

Algemene voorbeelden


Landmijnen worden zowel tegen personeel als tegen voertuigen gebruikt. Landmijnen die tegen legerpersoneel worden gebruikt, worden ook wel anti-personeelsmijnen genoemd. Anti-personeelsmijnen worden vaak op plaatsen neergelegd waar verwacht wordt dat er regelmatig vijandelijke soldaten overheen trekken [...]. Anti-Voertuigenmijnen. Mijnen worden niet alleen tegen personeel gebruikt maar ook tegen voertuigen. Deze mijnen bevatten een zwaardere explosieve lading dan anti-personeelsmijnen. Ook het ontstekingsmechanisme wordt pas in werking gezet wanneer zwaardere objecten er druk op uitoefenen.

http://www.militair.net/Wapens/Explosieven/Mijnen:%20landmijn%20-%20zeemijn/

Nog half begraven onder een dun laagje aarde, ligt daar een onopvallend stuk groen plastic: klein, saai en banaal. "Deze noemen we de weduwemaker" zegt Mike, "omdat hij in tegenstelling tot de andere landmijnen dodelijk is. Het is een mijn van de eerste generatie, minstens dertig jaar oud. In die tijd stopten ze er nog te veel explosieven in, met als resultaat dat het slachtoffer altijd stierf. Dat was niet de bedoeling. Verminken is immers efficiënter dan doden. Voor een dode soldaat volstaat een bodybag, maar een gewonde soldaat kost de vijand tijd, geld en personeel. Dus hebben ze de hoeveelheid explosieven gehalveerd: net voldoende om een voet af te rukken". De perversie van de oorlogseconomie.

http://www.handicapinternational.be/content.asp?lng=2=253

Afgelopen vrijdag zijn er bij een landmijnexplosie in Shirnekh drie Turkse soldaten om het leven gekomen, zo meldden veiligheidsbronnen. De landmijn explodeerde door een afstandsbediening terwijl de soldaten een weg aan het afstruinen waren op zoek naar bommen.

http://azady.nl/?p=7602,

Landen als Cambodja, Afghanistan, Angola en Mozambique, die geen lid zijn van de Conferentie over Ontwapening, liggen bezaaid met landmijnen. Elk jaar worden wereldwijd ongeveer 25.000 mensen gedood of verminkt door dergelijke tuigen.

De Standaard,