landwind


landwind 1.0

plaatselijke wind die vanuit het land richting zee waait en wordt veroorzaakt door het verschil in opwarming van de lucht boven land en boven zee; aflandige wind

Semagram


Een landwind…

is een wind

 • [Ontstaan] ontstaat door thermische luchtcirculatie waarbij, doordat land sneller afkoelt dan zeewater, de warmere lucht boven zee stijgt en gecompenseerd wordt door de lucht die vanop het land wordt aangevoerd
 • [Plaats] waait in de kuststreken
 • [Richting] waait vanuit het land richting zee

  Algemene voorbeelden


  In kustgebieden ontstaat een lokale wind door de ongelijke opwarming van land en zee: overdag waait een zeewind en 's nachts een landwind.

  http://users.telenet.be/geowisvlio/Aardrijkskunde/luchtdruk.htm

  Zeewind is een lokale circulatie die in de buurt van het aardoppervlak van de zee naar het land waait, terwijl de grootschalige stroming als ook de wind boven de zeewindlaag aflandig is. Zeewind kan ook leiden tot een lokale versterking en/of draaiing van de wind bij een aanlandige grootschalige stroming. Zeewind wordt veroorzaakt door het verschil in opwarming van de lucht boven land en boven zee. Naast de zeewind zijn er nog andere circulaties die in de buurt van de kust ontstaan of die hetzelfde ontstaansmechanisme kennen. Voorbeelden zijn de landwind, die vooral in de winter kan optreden.

  http://www.knmi.nl/onderzk/index-nl.html,

  Bij zeewind op de kust is er een oppervlaktestroom naar het strand, maar een sterke onderstroom naar zee (gevaarlijk bij omvallen)! Laat bij landwind (vaak een kalme zee) de leerlingen nooit te ver in zee gaan. Door onderstroom veel kwallen en rommel op het strand.

  http://zid.nrz.nl/Html/Veel%20gestelde%20vragen.htm#Aanvang

  Door zijn ligging verder van het vasteland af heeft de Langkawi-archipel minder last van de landwinden die normaal in Maleisië waaien.

  http://www.klimaatinfo.nl/maleisie/langkawi.htm

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • landwindje