lapidair


lapidair 1.0

kort en krachtig geformuleerd; kernachtig

Algemene voorbeelden


De titel van het nieuwe boek van Boudewijn Büch, De kleine blonde dood, kun je op twee manieren lezen. In het eerste geval is 'dood' een zelfstandig naamwoord [...]. Maar je kunt de roman ook lezen als een elliptische (onvolledige) zin waaruit omwille van het lapidaire dat een titel moet hebben het werkwoord is weggelaten. Als je de titel zò leest, krijg je: De kleine blonde is dood.

http://www.boudewijnbuch.net/

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een lapidaire uitspraak
  • lapidaire beschouwingen
  • lapidaire uitspraken

Hij kan een korte uitleg vragen, waarbij een lapidaire of puntvormige uitspraak wat geopend wordt.

http://users.skynet.be/kern/smisart.html

Ze dook weer met haar neus in de verzamelde werken van Chamaco Chico en verwachtte niet dat iemand luisterde naar of iets begreep van diens lapidaire uitspraak: 'Plus ça change, plus c'est la même chose.'

De grens van glas, Carlos Fuentes,

Met de overdrijving die alle lapidaire uitspraken kenmerkt, zou men kunnen zeggen: de Vlaamse taalkloof symboliseert de kloof tussen de politiek en de burgers die tijdens de recente verkiezingen telkens weer aan het licht is gekomen.

http://wwwling.arts.kuleuven.ac.be/gling/Rationalisme%20en%20nationalisme%20in%20de%20Vlaamse%20taalpolitiek.pdf

De beëdiging, die hem ertoe verplichtte 'de waarheid en niets anders dan de waarheid' te zeggen, inspireerde hem, je zou haast zeggen spontaan, tot een aantal lapidaire beschouwingen die hij als serpentines feestelijk van zich af slingerde, over de hoofden van de beteuterde magistraten heen.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Voorlopig willen we ons niet wagen aan beleidsgerichte uitspraken. Tenzij dan dat er dringend verder moet gedacht worden dan lapidaire uitspraken als 'terug naar het publiek' en dat er genuanceerder moet gedacht worden over de complexe realiteit van jonge filmpublieken.

http://www.psw.rug.ac.be/comwet/wgfilmtv/wgfilm/korte_beschrijving_philippeproject.htm

met werkwoord


  • lapidair samenvatten
  • lapidair stellen
  • lapidair uitdrukken
  • lapidair zeggen

Voor het continu opwekken van tien megawatt is dagelijks honderdduizend ton pluimveemest nodig, geleverd door zo'n tien miljoen gevederde vrienden. "Een kip is een watt", vat Rupert het lapidair samen.

De Standaard,

Of anders gezegd: wanneer we werken definiëren in een zeer enge betekenis en werkloosheid in een ruime betekenis, is de werkloosheidsgraad onvermijdelijk hoog. Of om het nog meer lapidair te stellen: het probleem is niet de werkloosheid, maar de definitie! Daarmee wil ik allerminst suggereren dat er geen werkloosheidsprobleem is, maar wel dat we het probleem in België en Europa verkeerd definiëren en daarom nooit een oplossing zullen vinden.

De Standaard,

Laat het me nogal lapidair uitdrukken: meer dan 99 procent van het BBP kan ongemoeid blijven.

De Standaard,

Als de "vrije en open verkiezingen in veel Latijns-Amerikaanse landen niet tot een grotere 'sociale' democratie leiden, dan zal het electoraal bedrijf meer en meer als een cosmetische bedoening worden beschouwd, die het instandhouden van een sociaal onrechtvaardige maatschappij legitimeert." Lapidair gezegd: landen en mensen verarmen is onverzoenbaar met democratie.

De Standaard,

lapidair 1.1

beknopt; ongenuanceerd

Algemene voorbeelden


Gespecializeerde lektuurverslagen maken Alvarez' relaas voor de leek bij momenten nogal hermetisch. Wie daarenboven op zijn levensweg een korfje Freud heeft geplukt, zal her en der ook het gevoel krijgen dat Alvarez dit keer niet stilistisch maar vooral inhoudelijk tekortschiet. Zijn afwijzing van Freuds droomteorie doet lapidair aan. Hij lijkt weinig rekening te houden met de evolutie die de Weense dromendokter zelf in zijn denken heeft doorgemaakt.

De Standaard,

Het BBL-overzicht geeft chronologisch een goed beeld van zijn productie. Zowat elke periode en stilistische tendens komt - zij het lapidair - aan bod. Tot de sterkste werken behoren doeken met religieuze inslag als De Doornenkroning en Veronika.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een lapidaire uitspraak
  • lapidaire antwoorden
  • lapidaire uitspraken

Een psychiater had hem eens gezegd, dat de nieuwe generatie in hoge mate aan deze persoonlijkheidsstoornis lijdt: niet meer in staat zijn, liefde te schenken omdat ze in hun jeugd van hun ouders en omgeving te weinig liefde hebben gekregen. Dürrinck hechtte weinig geloof aan deze volgens hem lapidaire uitspraak. Er bestaan nu eenmaal mensen die gedoemd zijn, als eenzaten door het leven te gaan.

Drugs, Jef Geeraerts,

Het viel hem op dat zij alleen lapidaire antwoorden kon geven. Zij was in staat in enkele woorden een mening uit te drukken, maar miste het vermogen de motivering ervan in taal om te zetten.

Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

Professor Manfred Perlitz zit niet verlegen om uitdagende en lapidaire uitspraken, maar hij weet zijn provocaties te onderbouwen.

De Standaard,

lapidair 2.0

in steen gehouwen

Algemene voorbeelden


De bleekheid van zijn gezicht is bijna gelijk aan die van het grafmonument waar hij voor staat. Achter hem op schouderhoogte lapidair "Ligeia" en daaronder "nor lie in death for ever". Aimé, big pretender, als altijd poserend maar ditmaal als hoofdrolspeler.

De biograaf, Willem Brakman,