leerlingbegeleider


leerlingbegeleider 1.0

iemand die voor zijn beroep leerlingen en studenten met problemen bijstaat, adviseert of doorverwijst; begeleider van leerlingen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een leerlingbegeleider…

is een begeleider; is een persoon

  • [Organisatie of instelling] werkt in een onderwijsinstelling
  • [Activiteit of handeling] luistert, staat bij met raad en daad, adviseert of verwijst door
  • [Belanghebbende of begunstigde] werkt voor leerlingen en studenten met problemen

    Algemene voorbeelden


    Drie intern begeleiders (twee voor de groepen 1 t/m 4 en één voor de groepen 5 t/m 8) coördineren alle zaken rondom 'zorgbreedte' en ondersteunen de leerkrachten in het aanbieden van extra zorg voor de leerlingen binnen de groep. Remedial teachers worden ingeschakeld als de hulp beter buiten de groep kan plaatsvinden. Er zijn twee remedial teachers op school. Vanuit de gemeente is een speciale leerlingbegeleider een ochtend per week op school werkzaam.

    http://home.wanadoo.nl/emmaus/gids.htm

    Veel scholen voor Voortgezet Onderwijs benoemen een functionaris waar leerlingen een beroep op kunnen doen als zij problemen hebben: de leerlingbegeleider. De leerlingbegeleider biedt een luisterend oor, adviseert, begeleidt en verwijst door.

    http://www.aps.nl/ppsi/infovertr.html

    In deze context merken de leerlingbegeleiders op dat type 1 en type 8 scholen heel wat kinderen zouden kunnen opvangen die nu doorverwezen worden naar type 3, indien zij zouden kunnen beschikken over een minimum aan orthopedagogisch comfort naar die doelgroep toe (zoals structuurzwakke kinderen, kinderen waarbij een therapeutische en gezinstherapeutische omkadering niet echt noodzakelijk is).

    http://www.ond.vlaanderen.be/obpwo/projecten_1999/OBPWO9910synthese.pdf,