leeuwentemmer


leeuwentemmer 1.0

iemand die zich in een circus voor zijn beroep bezighoudt met het temmen, het trainen van leeuwen; circusartiest die leeuwen traint; dompteur; ook: iemand die tijgers temt

Semagram


Een leeuwentemmer…

is een artiest; is een persoon

 • [Plaats] oefent zijn beroep uit in een circus
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is moedig en niet bang
 • [Activiteit of handeling] houdt zich bezig met het temmen en verzorgen van leeuwen
 • [Instrument] gebruikt voor zijn werk een zweep
 • [Ondervinder] temt leeuwen of tijgers
 • [Omstandigheid] heeft een gevaarlijk beroep

Algemene voorbeelden


De leeuwentemmer die voor de ogen van ontzette toeschouwers door twee leeuwen werd aangevallen in een circus in Oekraïne verkeert niet in levensgevaar. Sterker nog, hij wil na zijn herstel weer aan de slag met... Afrikaanse leeuwen.

http://www.hln.be/hln/nl/2661/Dieren/article/detail/1166218/2010/10/06/Aangevallen-en-zwaargewonde-leeuwentemmer-wil-weer-aan-de-slag-met-leeuwen.dhtml,

Een tijger in Mexico heeft zaterdagavond tijdens een circusvoorstelling een leeuwentemmer gedood. Hij viel de 35-jarige man voor de ogen van het publiek aan en beet hem in zijn nek.

http://www.demorgen.be/dm/nl/983/Nieuws/article/detail/1573524/2013/02/04/Geschokt-publiek-ziet-tijger-temmer-door-arena-sleuren.dhtml,

Niemand staat er bij stil dat de Rivièrahal de laatste twee jaar de kraamkamer was voor 19 Californische lintslangen, 28 Anaconda slangen, 17 chuckwalla's, 5 Terekay schildpadden, 5 stekelstaartvaranen en een school bruine grondhaaien. Al even weinig bekendheid kregen de geboorten in het Henri Martinhuis, genoemd naar de leeuwentemmer die in 1857 de eerste directeur werd van de diergaarde.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


 • optreden

Oleksiy Pinko is een leeuwentemmer uit Oekraïne die samen met zijn zeven leeuwen regelmatig optreedt met het Nationaal Circus in Kiev. Tijdens de show danst hij met de vervaarlijke beesten en steekt hij zijn hoofd tussen hun tanden. Niet meteen een droomjob, lijkt ons.

http://nieuws.be.msn.com/dieren/leeuwen-temmen-met-oleksiy-pinko,

met adjectief ervoor


 • de onverschrokken leeuwentemmer

Het blijft toch altijd een fascinatie, de komst van een circus [...]. Toch zal deze vorm van amusement altijd blijven bestaan, zolang er kinderen geboren worden en zolang volwassenen zo nu en dan terugverlangen naar hun jeugd en in het circus zoeken naar de toen opgedane ervaringen met die onverschrokken leeuwentemmer en die schitterende wervelende paarden in de piste en die oh zo mooie waaghalzerige juffrouw hoog in de nok aan de trapeze.

Meppeler Courant,

met eigennaam


 • leeuwentemmer Alexander Crispin

Leeuwentemmer Alexander Crispin (35) is zondag tijdens de voorstelling overleden, na aangevallen te zijn door een van zijn tijgers in het circus Suarez in Mexico. De voorstelling vond plaats in Sonora. De tijger viel onverwacht aan en beet hem in zijn nek.

http://circus.blog.nl/artiesten/dressuur/2013/02/04/dompteur-alexander-krispin-gedood-door-tijger-video,

voorafgegaan door als


 • als een leeuwentemmer

Het schoot Arthur door het hoofd dat hij zich gedroeg als een leeuwentemmer in de kooi van een leeuw met tandpijn.

De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


 • oud-leeuwentemmer

leeuwentemmer 2.0

iemand die moedig is en onverschrokken te werk gaat, zoals iemand die leeuwen temt

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen1.0 : 2.0

Semagram


Een leeuwentemmer…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is niet bang aangelegd; is moedig
 • [Gedrag] houdt zich staande als hij of zij (figuurlijk) wordt aangevallen

  Algemene voorbeelden


  Hij weet dat het veel mensen heeft verbaasd dat hij het drie seizoenen heeft uitgehouden bij Anderlecht. Zelf zei Boskamp bij zijn aanstelling in januari '93 dat het hem een raadsel was waarom ze hem hadden genomen. "We zochten een leeuwentemmer", verklaarde manager Verschueren destijds. Boskamp: "We hebben ons vaak de krampen gelachen, mijn vrouw en ik. Dan kwam ik thuis en dan vroeg Jennie of we hadden gewonnen. Ja, zei ik dan en nu mag ik nog een weekje langer blijven."

  NRC,

  Meerdere inzenders refereren aan de soms gespannen verhoudingen in de gemeenteraad die meer dan eens ontaarden in een ruzieachtige sfeer. Van de nieuwe burgemeester verwachten onze lezers, dat die daar op gepaste wijze mee omgaat. Hij/zij moet dus ook de rol van leeuwentemmer kunnen spelen.

  http://www.haagmedia.nl/nieuws/algemeen/9726/gemeenteraad-heeft-leeuwentemmer-nodig.htm