legataris


legataris 1.0

(business, economie en financiën; recht en misdaad)

persoon aan wie of instelling waaraan een legaat per testament is toegekend

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een legataris…

is een persoon of een instelling

  • [Belanghebbende of begunstigde] is een persoon of instelling die bij testament begunstigde is

    Algemene voorbeelden


    Men kan echter ook door middel van een rechtshandeling vruchtgebruik creëren. Zo kan in een testament vruchtgebruik toegekend worden aan legatarissen, die op basis van de wettelijke regeling niet automatisch daartoe gerechtigd zouden zijn. Maar ook door middel van een contract onder de levenden kan vruchtgebruik gevestigd of eventueel overgedragen worden.

    http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

    Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor een erflater een bepaald goed of een vastgestelde som geld aan iemand te vermaken [...]. Dit noemt men een legaat. De erfgenamen moeten het legaat aan de gerechtigde (legataris) afgeven.

    http://www.notarislelystad.nl/

    De begunstigde van een testament noemt men legataris. Een legaat is een schenking die werd gedaan via een testament en die slechts uitwerking heeft na het overlijden van de erflater. Dit houdt in dat de erflater intussen volledig eigenaar blijft van heel zijn bezit en dit desgevallend nog kan verkopen.

    http://www.notare.be/watnot.htm#h1,

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • erfgenaam of legataris
    • erfgenamen of legatarissen

    Na het overlijden van de auteur worden de rechten bedoeld in artikel 1, § 1, tijdens de duur van de bescherming van het auteursrecht uitgeoefend door zijn erfgenamen of legatarissen, tenzij de auteur ze aan een bepaald persoon heeft toegekend, met inachtneming van het wettelijk voorbehouden erfdeel dat aan de erfgenamen toekomt.

    http://www.ufsia.ac.be/~estorme/auteurswet.html,

    Als u Stichting Hulphond Nederland zou willen aanwijzen als erfgenaam of legataris na uw overlijden dan kunt u dat laten opnemen in uw testament. Daarvoor is een bezoek aan de notaris een voorwaarde.

    http://www.hulphond.nl/hulphond/start.php?id=70=doormiddelvanerflating=07

    Vaste verbindingen