lekwijn


lekwijn 1.0

wijn die men verkrijgt door deze na de gisting in een andere tank of vat te laten vloeien onder achterlating van vaste deeltjes zoals schillen, pitten en bezinksel, in tegenstelling tot de perswijn die men verkrijgt door de achtergebleven massa te persen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Lekwijn…

is wijn; is drank; is vloeistof

  • [Ingrediënt] bevat minder zuren en tannines dan perswijn
  • [Bereiding] wordt bereid door de wijn na de gisting in een nieuwe recipiënt te laten vloeien onder achterlating van de vaste bestanddelen

    Hoofdsemagram: wijn


    Algemene voorbeelden


    De alcoholische gisting is de belangrijkste fase van de vinificatie. Dit is een natuurlijk proces waarbij de suikers in de druif worden omgezet in alcohol onder invloed van gist. Deze vorm van gisting gaat gepaard met de productie van koolzuurgas. Vervolgens laat men de wijn uit de kuip lopen (écoulage) om het maceratieproces te stoppen. De wijn die zo wordt afgetapt, heet lekwijn. De marc (vaste deeltjes die in de kuip achterblijven) wordt uit de kuip gehaald en geperst: het resultaat hiervan heet perswijn. Deze is rijker aan tannines en donkerder van kleur dan de lekwijn. Afhankelijk van het type wijn dat gemaakt wordt, worden lekwijn en perswijn met elkaar vermengd.

    http://www.vins-bergerac.fr/nl/p/vinificatie

    De niet geperste maar weggevloeide wijn (lekwijn, ook wel vin de goutte genoemd) bevat minder zuren en tannines dan perswijn. Perswijn heeft een hoog zuur- en tanninegehalte en wordt daarom bij voorkeur in beperkte mate aan de lekwijn toegevoegd om kracht en rijpingspotentieel aan de wijn te geven. Teveel perswijn maakt de wijn hard, wrang en stroef.

    http://www.wijnclubgorinchem.nl/000001933207c1161/00000193320bea90f/00000193320c58265/index.html

    Na de gisting en de wekingsperiode laat men de wijn uit de kuip vloeien [...]. Deze wijn noemt ment de lekwijn (vin de goutte). De moer die overblijft wordt geperst en geeft de perswijn (vin de presse). In een klassieke vinificatie bevat de perswijn veel tannines, kleur en zuren. Soms wordt de perswijn volledig toegevoegd aan de lekwijn, soms gedeeltelijk, soms niet.

    http://www.denderstreekzuid.com/content/wegwijsinwijn/wegwijs04%20vinificatie%20van%20rode%20wijn.php,

    lekwijn 1.1

    soort lekwijn

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Specifiek stof : soort stof
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een lekwijn…

    is een wijn; is een drank; is een vloeistof

        Algemene voorbeelden


        Deze champagne van René Jolly is toonaangevend: hij gebruikt enkel de lekwijn (25% van zijn productie) voor zijn champagnes. De overige 75% (1ste en 2de taille) verkoopt hij aan het huis 'De Castellane'. Deze lekwijn (vin de goutte) zorgt voor een uiterst fijne, geconcentreerde champagne, waarin rijp fruit (zelfs wat gedroogd fruit) domineert met smaken van licht gegrild brood.

        http://www.lionskortenberg.be/index.php?page=shop.product_details&product_id=43&flypage=flypage-ask.tpl&pop=0&option=com_virtuemart&Itemid=20,

        Lekwijnen en perswijnen worden in aparte kuipen gegoten om de laatste gistingen te ondergaan: verdwijning van de restsuikers en appel-melkzuurgisting.

        http://www.leymarie.com/nl/wijntech.html,