lesbienne


lesbienne 1.0

((vooral) in Nederland)

vrouw die lesbisch is; lesbische vrouw

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lesbienne…

is een vrouw; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is lesbisch

    Hoofdsemagram: vrouw


    Algemene voorbeelden


    Hij nipte van z'n tweede miljaardedzju en vroeg aan een productieassistente, een mottig wijf met een crew cut, duidelijk een lesbienne volgens Guggenheimer, wie, behalve Anneke Hemelshoet, de gasten waren, want dat hun namen bij hem geen enkel belletje deden rinkelen.

    Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

    Lesbiennes ijveren voor de erkenning door de rechtbanken van de "medemoeder" in een vrouwelijk ouderpaar waarvan één van de partners via kunstmatige bevruchting een kind heeft.

    De Standaard,

    Lesbiennes - toen nog: homofiele vrouwen - zouden zich echter in de loop van dat decennium geleidelijk aan beginnen te organiseren.

    http://www.holebifederatie.be/downloads/d_holebisinbeweging.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • feministische lesbiennes
    • openlijke lesbiennes

    Vermits al vrij snel duidelijk werd dat de drempel voor heterovrouwen toch te hoog was en dat zij er moeite mee hadden om regelmatig naar een praatcafé te komen waar zeer veel openlijke lesbiënnes zaten, deden de oprichters niet erg veel moeite meer om hetero's aan te trekken.

    http://home2.planetinternet.be/mariejev/organisatie/voorstelling.htm,

    Op deze wijze nu is het gekomen dat we in Nederland, tot ons aller verrassing, tweehonderdduizend analfabeten blijken te bezitten, vijfhonderdduizend astmatische dialectsprekers, zevenhonderdduizend invalide achtergestelden, negenhonderdduizend werkeloze gehoorgestoorden en drie miljoen feministische lesbiennes.

    Averechts, Gerrit Komrij,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een overtuigde lesbienne

    Duncker was twee keer gehuwd - een eerste keer met een academicus ("vervelend"), de tweede keer met een Portugese revolutionair - vooraleer ze een overtuigde lesbienne werd.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • hetero's en lesbiennes

    Onder homo's is het een wijdverbreid gebruik om elkaar met de vuist in de anus te neuken. Minder bekend is dat ook hetero's en lesbiennes dat doen, zowel anaal als vaginaal.

    http://www.xs4all.nl/~tateoac/

    • feministes en lesbiennes
    • vrouwen en lesbiennes
    • lesbiennes en feministen
    • lesbiennes en heterovrouwen

    Het was immers een veelgebruikte antifeministische retoriek om lesbiennes en feministes op een hoop te gooien.

    http://www.rosadoc.be/site/mainnl/pdf/nr3.pdf,

    In een aantal van die vrouwenhuizen waren er conflicten tussen lesbiennes en heterovrouwen, in de andere dan weer geen of weinig.

    http://www.rosadoc.be/site/mainnl/pdf/nr3.pdf,

    Ik wil niet dat de informatie over de ideeën van andere vrouwen eerst gefilterd wordt door mannelijke, dominante uitgevers. Ik wil plaatsen waar feministes en lesbiennes mekaar kunnen ontmoeten en leren kennen. Als we deze ontmoetingsplaatsen niet zelf voorzien, zal niemand het voor ons doen.

    http://home2.planetinternet.be/mariejev/lesbisch%20zijn/lesbische%20boekhandel.htm

    Blijft Artemys binnenkort over als een van de weinige boekhandels voor vrouwen en lesbiennes van de hele wereld?

    http://home2.planetinternet.be/mariejev/lesbisch%20zijn/lesbische%20boekhandel.htm

    • flikkers en lesbiennes
    • homofielen en lesbiennes
    • homo's en lesbiennes
    • homoseksuelen en lesbiennes
    • homo of lesbienne
    • homo's of lesbiennes
    • lesbiennes en homo's
    • lesbiennes en homoseksuele mannen
    • lesbienne of travestiet
    • lesbiennes of homoseksuele mannen

    Wij vormen ongeveer 10% van de totale groep lesbiennes en homo's. Via deze brochure willen wij aan iedereen die op de een of andere manier een bijdrage levert aan de homobeweging, iets meer vertellen over ons: lesbische vrouwen en homoseksuele mannen met een lichamelijke handicap of een chronische ziekte.

    http://www.cg-raad.nl/organisatie/index.html

    Het is een documentaire, opgebouwd rond primair bronnenmateriaal, zoals dagboeken, brieven en berichten uit dagbladen, en portretten van mannen en vrouwen die, zo menen de samenstellers, 'zichzelf tegenwoordig mogelijk als lesbiennes of homoseksuele mannen zouden benoemen'.

    http://www.homodok.nl/,

    Bill Tull, eigenaar van de winkel "In-jean-ious", zag in dat Barbie een cultfiguur is, maar was niet tevreden met het uiterlijk van de poppen die fabrikant Mattel op de markt brengt. Hij tuigde Barbie aan als prostituee, in negligé en met condoom. Daarnaast is er Barbie als uitschot, lesbienne of travestiet.

    De Standaard,

    Yael Dayan wilde met het citaat bewijzen dat homoseksualiteit een sinds lang aanvaard verschijnsel is in de joodse samenleving, waarmee zij een lans wil breken voor seksuele vrijheid in Israël [...]. Vorige week had zij in de Knesset al een bijeenkomst belegd met lesbiënnes en homoseksuele mannen.

    NRC,

    Gehuwde homo's of lesbiennes krijgen dezelfde rechten en plichten als andere gehuwden, op alle terreinen zoals erfrecht, onderhoudsgeld, sociale zekerheid, belastingen en echtscheiding.

    http://www.agalev.be/programma2003/index.html

    Volgens het verbond is Joannes Paulus "niet welkom", want een "vijand van de mensenrechten van flikkers en lesbiennes".

    De Standaard,

    Identiteitstolerantie: men begint deze identiteit te aanvaarden als een onderdeel van het zelfbeeld, en men wordt zich bewust van de noden en behoeften als homo of lesbienne.

    http://www.cgso.be/heet/minnaars.htm

    Het CHJC is daarom van mening dat homoseksualiteit geen zonde is en dat homoseksuelen en lesbiennes een gelijkwaardige plaats in de kerk kunnen innemen.

    http://www.chjc.nl/doelstel.htm

    Dat houdt meteen in dat homofielen en lesbiennes als mens principieel recht hebben op gelijkwaardigheid en bijgevolg, meen ik, op gelijke rechten en plichten, voor zover die niet door hun handicap uiteraard onmogelijk worden gemaakt, zoals dat ook het geval is voor andere vormen van handicap.

    De Standaard,

    Homo's en lesbiennes worden omwille van hun seksuele voorkeur met vervolging geconfronteerd in zowat 60 landen, aldus het rapport "Breek de Stilte".

    De Standaard,

    • homo's, lesbiennes en biseksuelen
    • homo's, lesbiennes en bi's
    • homo's, lesbiennes en travestieten

    Er heerst nu verhoudingsgewijs meer verdraagzaamheid jegens anderskleurigen, homo's, lesbiennes en travestieten, en tussen sociale klassen, dan een twintigtal jaar geleden, simpelweg omdat er meer blootstelling tussen deze groepen is tijdens uitgaan.

    http://gopher.ulb.ac.be/~jteurlin/Publications/Aruntechno.html,

    Aan de hand van interviews met holebi's (homo's, lesbiennes en biseksuelen) trachten we 'biografisch leren' verder in kaart te brengen.

    http://cwisdb.cc.kuleuven.ac.be/onderzoek/T/groep201216.htm

    Een decennium later wordt de toenemende interne diversiteit ook op taalkundig vlak veruiterlijkt, met het letterwoord 'holebi' als verzamelnaam voor homo's, lesbiennes en bi's.

    http://www.holebifederatie.be/downloads/d_holebisinbeweging.pdf,