letaal


letaal 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

de dood tot gevolg hebbend; dodelijk

Algemene voorbeelden


Het syndroom van Rett, ook wel Rettsyndroom is een vrij zeldzame [...] aangeboren aandoening die vrijwel alleen bij meisjes voorkomt, en die leidt tot ernstige geestelijke en lichamelijke invaliditeit. In termen van klassieke genetica gaat het om een X-gebonden dominante stoornis die bij jongetjes letaal is (voor de geboorte al dodelijk).

http://www.autispec.nl/database/syndroom_van_rett/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief erachter


  • een letale aandoening
  • een letale concentratie
  • een letale dosis
  • een letale injectie
  • een letale overdosis
  • een letale verwonding
  • een letale wond
  • een letaal spuitje

OSE-ziekten zijn progressieve, letale neurologische aandoeningen en worden gekenmerkt door een lange incubatietijd en de vorming van typische holten (vacuolen) in het hersenweefsel.

http://www.nice-info.be/html/PROF/prof_setNN.htm?http://www.nice-info.be/html/PROF/NUTRINEWSONLINE/NN0401bseART.htm,

Uit de toxiciteitsexperimenten met de modeltoxicanten is gebleken dat de gevoeligheid van de geselecteerde insecten hoog is in vergelijking met andere test-organismen [...]. Subletale effecten, gemeten aan de hand van gedragsveranderingen van de kokerjuffer H. angustipennis, kunnen al optreden bij concentraties die veel lager liggen dan letale concentraties.

http://home01.wxs.nl/~necov/wintersymposium2000.html,

Van gewone slaapmiddelen ga je meestal niet dood. Een heleboel huisartsen weten dat ook niet. Als er in het handboek 'letale dosis' bij een middel staat, wil dat nog niet zeggen dat het voor iedereen een letale dosis is.

NRC,

Het autopsierapport van Michelle Verworst. Hij sloeg de kaft open en lichtte de derde bladzijde bij. De laatste alinea, daar was het hem om te doen: 'Geen verhoogd histaminegehalte, noch in de letale noch in de superficiële steekwonden.'

Naakte zielen, Luc Deflo,

Een patiënt die heeft laten weten dat hij niet eindeloos wil afzien zal met schrik de behandelende arts zien komen met het eventuele letale spuitje.

http://www.alert-info.be/General/Witboek-Euthanasie-LivreBlanc.pdf,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen