lilliputter/Lilliputter


Lilliputter 1.0

bewoner van het denkbeeldige eiland Lilliput, bekend uit Gulliver's Travels (1726) van de Ierse schrijver Jonathan Swift (1667-1745), die behoort tot een volk dat bestaat uit zeer kleine mensen
In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Lilliputter…

is een bewoner; is een persoon

  • [Omvang concreet] is zeer klein van gestalte
  • [Herkomst of oorsprong] is bedacht door de Ierse schrijver Jonathan Swift (1667-1745) en beschreven in diens satirische werk Gulliver's Travels (1726)
  • [Plaats] woont op het denkbeeldige eiland Lilliput
  • [Bestaansvorm of zijnsorde] bestaat niet echt, maar is een fictief persoon

Algemene voorbeelden


Overdevaart leek ongemerkt duizenden kleine pijlen in mijn vel te hebben geschoten zoals die Lilliputters bij Gulliver.

Een lichtgevoelige jongen, Walter van den Broeck,

Aanvankelijk waren de Lilliputters erg bang voor Gulliver. Dat veranderde toen hij hen hielp om een naburig dwergvolk – op het eiland Blefuscu – te verslaan.

https://historiek.net/lilliputter/64657/,

De nieuwe Republikeinse meerderheid tracht nu uit die gemoedsgesteldheid politieke munt te slaan. Is dit dan misschien een eerste manifestatie van het in Europa zo gevreesde isolationisme, de politieke stroming die de Amerikaanse Gulliver wil bevrijden van de vele draden waarmee de Lilliputters van de wereld hem hebben vastgelegd?

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


lilliputter 2.0

iemand die, vaak als gevolg van een groeistoornis, zeer klein is gebleven; klein mens; dwerg; vervolgens ook: iemand die zo klein is dat hij of zij vergeleken kan worden met een dwerg; kabouter
Ook als scheldwoord en als beledigende term gebruikt. Hoewel termen als lilliputter en dwerg oorspronkelijk in neutraal gebruik voorkomen, worden ze, vooral ook door de betrokkenen zelf, vaak als kwetsend beschouwd en daarom spreekt men liever van kleine mensen. Lilliputters waren vroeger vaak circusartiesten.

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lilliputter…

is een persoon

      Hoofdsemagram: dwerg


      Algemene voorbeelden


      Sommige lilliputters worden niet langer dan één meter. Vaak vinden lilliputters het niet prettig om zo genoemd te worden, dus spreken we vaak over kleine mensen.

      https://wikikids.nl/Lilliputter,

      In de geschiedenis werden lilliputters vaak aangeduid als dwergjes. Iets wat voor hen natuurlijk erg beledigend kan zijn. Ook werkten ze vaak als artiesten in het circus en stonden ze op de kermis. Nu zou je denken dat dit uitbuiting is, maar ze kozen er vaak zelf voor omdat ze geen ander werk wisten te vinden en toch geld voor hun families moesten verdienen.

      https://wikikids.nl/Lilliputter,

      Een lilliputter is niet langer dan 1.50 m. Bij een grotere lengte spreek je gewoon van een lengte beneden het gemiddelde, maar iemand van 1.51 is officieel geen lilliputter. Een oorzaak van deze dwerggroei kan Achondroplasie zijn. Hierbij zijn de ledematen erg kort maar is de romp wel van normale grootte en het hoofd ook.

      https://wikikids.nl/Lilliputter,

      Het ligt voor de hand dat zó de tekkel is ontstaan, met van die afgesleten pootjes. Maar zo eenvoudig is het niet, want er zijn ook mensen met van die pootjes – de lilliputters die je in het circus ziet – en in de jaren dertig fokte men een tekkel-schaap, waarmee men zich de kosten van hoge hekken en afrasteringen bespaarde.

      Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

      Angeliques ooghoogte is lager dan gemiddeld, want zij meet 126 centimeter. Haar man [...] is 128 centimeter lang. Beiden zijn geboren met de botgroeistoornis achondroplasie, gekenmerkt door de afwezigheid van kraakbeen. Lilliputters heten zij in de volksmond, maar op dat woord zijn zij, net als andere achondroplasten, niet dol. Dat circusachtige, die kermisassociatie van dat woord. "Het is toch een soort scheldwoord", zegt Angelique. "Maar het is niet te vermijden als je wilt uitleggen wat er anders aan je is."

      https://www.trouw.nl/home/-als-ze-zes-is-is-ons-dochtertje-even-lang-als-wij-~adde67ff/,

      Eindelijk mocht hij mee naar boven. De vrouw ging hem voor. Ze liep zeer langzaam, zich ophijsend aan de trapleuningen. Boven stond de lilliputter; de zware dame knikte hem toe, schommelde naar een zeer brede deur en verdween. De dwerg klopte aan bij een ander vertrek. 'Ja?' riep een melodieuze stem. Het butlertje stak zijn grote hoofd om de hoek. Kyvon verstond alleen: 'Andina vindt goed dat...' De rest was onduidelijk.

      Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • naakte lilliputters

      In het subject van het mailtje worden zaken beloofd als: naaktfoto's van Britney Spears en andere beroemdheden, seks met dwergen, vrouwen met twee vagina's, dwergwerpen met naakte lilliputters.

      http://www.smallzine.nl/pagina.php?template=artikel=7677,

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • gebelgde lilliputters

      Dutchtone haalt het omstreden spotje met de agressieve kabouters per direct van het scherm. Dat heeft een woordvoerder woensdag bevestigd. Bij de Reclamecodecommissie (RCC) kwamen een week na de lancering van de commercial honderden klachten binnen. Gebelgde lilliputters, bezorgde ouders en zedenmeesters die een link legden met de moord op Pim Fortuyn: in alle lagen van de bevolking waren de criticasters te vinden, aldus de RCC en Dutchtone.

      Trouw,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: met

      • een lilliputter in het circus

      Het rolvormige lichaam past als een zuiger in een cilinder in de onderaardse gangen, mits je een tekkel van de juiste maat neemt. Die voor konijnen hebben een doorsnede van minder dan 10 cm, ongeveer als een rol beschuit, die voor vossen mogen meer lijken op Zaanse koek. Zo is de tekkel verklaard: hij hoort onder de grond. Er zijn echter baasjes die zich hieraan niet houden. Boven de grond maakt een tekkel zich echter belachelijk, zoals een lilliputter in het circus. Een luchtkussenvoertuig zonder luchtkussen. Steeds weer wanneer iemand met een tekkel op bezoek is geweest en opstapt, verwacht je dat hij het uitgerekte diertje, voordat hij het meeneemt, in zal klappen of leeg zal laten lopen.

      Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

      • een lilliputter met een zeer groot hoofd

      Toen de deur ontsloten werd, meende hij even dat de opendoener nog achter de deur stond, maar een hese stem uit de diepte zei: 'U blieft?' Kyvon keek omlaag en zag een lilliputter met een zeer groot hoofd. Hij was gekleed als een huisbediende, schoon en netjes.

      Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

      Voorzetsel: uit

      • lilliputters uit Itabaianinha

      Wetenschappers stonden jarenlang voor een raadsel, maar het lijkt het erop dat het mysterie van Itabaianinha is ontrafeld. Het dorpje in het noorden va Brazilië bestaat namelijk uit zo'n 40.000 inwoners, waarvan het merendeel een vorm van dwerggroei heeft. [...]. Een team van onderzoekers, geleid door professor Roberto Salvatori, doet al ruim tien jaar onderzoek naar het lilliputterdorp, en heeft inmiddels een aantal opvallende ontdekkingen gedaan. Zo hebben de lilliputters uit Itabaianinha geen kortere levensverwachting, ten opzichte van "gewone"mensen uit dezelfde streek.

      https://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2015/09/mysterie-van-itabaianinha-een-dorp-vol-lilliputters,

      Voorzetsel: van

      • een lilliputter van een agent

      Een lilliputter van een agent die de wacht houdt en aan zijn aanstaande minnares denkt.

      De langverwachte, Abdelkader Benali,

      in voorzetselgroep


      • het (allereerste) kickboksgevecht voor lilliputters

      Hij is 1.35 meter, de 22-jarige kickbokser Wobke Booijen uit Nijmegen. Hij won het allereerste Europese kickboksgevecht voor lilliputters. "Maar ik meet mezelf eigenlijk nooit." En bij de weging voor zijn gevecht bracht hij 49,8 kilo op de schaal.

      https://www.ad.nl/binnenland/wobke-wint-eerste-europese-kickboksgevecht-voor-lilliputters~ae61da55/,

      met telwoord ervoor


      • 350 lilliputters

      David Lynch citeerde in zijn film Wild at Heart uitgebreid uit Oz. Het gaf maar aan dat ook aan volwassenen de film goed besteed was. Ook was er een circuit van sterke verhalen rondom het maken van de film, met als smaakmaker de strapatsen die de 350 lilliputters die over de hele wereld waren verzameld, in Hollywood uithaalden.

      http://www.amerika.nl/reizen/html/americana/literatuur/wizardart.htm

      voorafgegaan door als


      • als lilliputters

      Basilaire arterie migraine is een vorm van migraine die ook nogal eens bij kinderen voorkomt. Het kenmerkende voordat deze hoofdpijn begint is het verlies van gezichtsvermogen, hallucinaties, het zien van een tunnel en coördinatie- en spraakstoornissen. Het Alice-in-wonderland syndroom, genoemd naar de schrijver Lewis Carroll, die zelf waarschijnlijk aan migraine leed en in het gelijknamige boek vertelt hoe de kleine Alice de wereld vertekend waarneemt. Alice zag de mensen als lilliputters.

      http://home.wxs.nl/~mip/migraine.htm

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      lilliputter 3.0

      dier met een kleine gestalte; klein of zeer klein dier

      Betekenisbetrekking


      generalisering
      Betrokken betekenissen 2.0 : 3.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een lilliputter…

      is een dier; is een wezen

      • [Omvang concreet] is (zeer) klein van omvang

        Hoofdsemagram: dier


        Algemene voorbeelden


        De stamboom van de mensheid is met een soort verrijkt: Amerikaanse en Chinese wetenschappers hebben donderdag verklaard dat ze in China het fossiel van een tot nu toe onbekende uitgestorven primatensoort hebben gevonden. Het gaat om een insectenetend wezen dat in de bomen leefde en niet groter dan een muis was, aldus Christopher Beard van het Carnegiemuseum in Pittsburg (Pennsylvania). De nieuwe soort met de naam Eosimias is vermoedelijk een voorloper van de hoger ontwikkelde primaten als aap en mens. Beard sprak zijn vermoeden uit dat de lilliputter circa vijf miljoen jaar eerder dan andere primaten op aarde heeft geleefd. Tot dusver nam men aan dat het eerste optreden van primaten omstreeks 35 miljoen jaar geleden moet zijn geweest.

        De Standaard,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        lilliputter 4.0

        fictief wezen dat voorkomt in sprookjes, in de gedaante van een klein, vaak oud en lelijk mannetje met een gedrongen lichaam, een baard en een muts of hoed; dwerg
        Ook wel gelijkgesteld met een kabouter, hoewel een dwerg en een kabouter strikt genomen verschillende wezens zijn.

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een lilliputter…

        is een wezen

            Hoofdsemagram: dwerg


            Algemene voorbeelden


            In het spotje belaagt een groep gewelddadige kabouters in een pretpark een gezin omdat de familie naar de mening van de kleine mannetjes niet genoeg heeft betaald. De lilliputters hakken met houwelen op de auto in en dreigen de wagen zelfs in brand te steken. De meeste klachten gingen over het stigmatiserende beeld dat van kleine mensen wordt geschetst. Andere klachten kwamen van ouders die bezorgd waren dat hun kinderen een verkeerd beeld van de sprookjesfiguren zouden krijgen. Ook klaagden mensen over het feit dat het spotje zinloos geweld in de hand zou werken.

            Trouw,

            Woordfamilie


            Als deel van een afleiding


            lilliputter 5.0

            iets wat zeer of te klein is; zaak die klein is in haar soort of die klein en machteloos staat tegenover iets groters; dwerg
            In België meer dan eens in toepassing op kleine gemeenten.

            Betekenisbetrekking


            metafoor
            Betrokken betekenissen 1.0 : 5.0

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een lilliputter…

            is een zaak

                Hoofdsemagram: dwerg


                Algemene voorbeelden


                Dat Vlaanderen Brussel kwijt wil, stelt Grijp ook bij andere "niet-Brusselse vrienden" vast. "Dat beantwoordt aan een regionale reflex: eerst wij en geen ambras met anderen. En doe er nog maar een koers rond de kerktoren bij: het is immers veel gemakkelijker zich bezig te houden met de dingen rondom zich, dan met iets van ocharme vijftig kilometer verder. Terwijl wij zo'n lilliputters zijn."

                De Standaard,

                Combinatiemogelijkheden


                met voorzetselgroep


                Voorzetsel: onder

                • lilliputters onder de gemeenten

                Met het principe van de fusie hadden de parlementsleden al eerder ingestemd. De eerste beleidsstap in die richting is trouwens al zestig jaar oud: het was het Studiecentrum voor de Hervorming van de Staat dat in 1937 al zei dat de Belgische gemeenten te klein waren om enige bestuurskracht te kunnen ontwikkelen en niet in staat waren om de moderne problemen op een efficiënte manier aan te pakken. De wet van 14 februari 1961 maakte een begin met de operatie. Tussen 1961 en 1971 verdwenen al 304 lilliputters onder de toenmalige 2.663 gemeenten.

                De Standaard,

                Voorzetsel: van

                • de lilliputter van het toernooi

                Wat er verder nog gebeurt: de deelname van Slovenië aan EURO 2000 is nu al dubbel en dwars gerechtvaardigd. De 'lilliputter' van het toernooi hoopte heel bescheiden op een punt en heeft dat ook na de eerste wedstrijd in groep C. En wat een wedstrijd! Qua spektakel en scoreverloop kwam zelfs Portugal-Engeland in de schaduw te staan van de uitermate meeslepende Balkan-botsing in Charleroi.

                De Telegraaf,

                met telwoord ervoor


                • 304 lilliputters

                Met het principe van de fusie hadden de parlementsleden al eerder ingestemd. De eerste beleidsstap in die richting is trouwens al zestig jaar oud: het was het Studiecentrum voor de Hervorming van de Staat dat in 1937 al zei dat de Belgische gemeenten te klein waren om enige bestuurskracht te kunnen ontwikkelen en niet in staat waren om de moderne problemen op een efficiënte manier aan te pakken. De wet van 14 februari 1961 maakte een begin met de operatie. Tussen 1961 en 1971 verdwenen al 304 lilliputters onder de toenmalige 2.663 gemeenten.

                De Standaard,

                Woordfamilie


                Als deel van een afleiding


                Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen