locoburgemeester


locoburgemeester 1.0

((vooral) in Nederland)

iemand die de burgemeester vervangt wanneer deze afwezig is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een locoburgemeester…

is een persoon

  • [Rang of hiërarchische positie] is de plaatsvervanger van de burgemeester en is zelf in Nederland meestal een wethouder
  • [Omstandigheid] komt in functie bij afwezigheid van de burgemeester wegens bv. een dienstreis, ziekte of vakantie

    Algemene voorbeelden


    Mocht er door omstandigheden geen (gewone) of locoburgemeester aanwezig zijn, dan is in de Gemeentewet c.q. bestuurspraktijk geregeld dat de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad dan wel de nestor oftewel het raadslid met de meeste dienstjaren als tijdelijk plaatsvervangend locoburgemeester kan fungeren.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Locoburgemeester

    Aangezien in beginsel elk lid van het College van Burgemeester en Wethouders in de positie kan komen te verkeren dat moet worden opgetreden als loco-burgemeester, verdient het aanbeveling [...] te voorzien in een specifieke en praktische introductie met betrekking tot rampenbestrijding en crisismanagement.

    http://www.enschede.nl/Default.htm

    Hoewel getekend door de loco-burgemeester is die brief volgens de onderzoekers nooit onder ogen gekomen bij het college.

    De Telegraaf,

    Zowel burgemeester Van Thijn (PvdA) als loco-burgemeester De Grave (VVD) heeft laten weten Nordholt te steunen.

    NRC,

    De dochter van Jacques Delors is dan weer loco-burgemeester van Rijsel, wat ook voor Brugge perspektieven kan bieden bij het uitbouwen van Europese netwerken.

    De Standaard,

    Vaste verbindingen