loketbediende


loketbediende 1.0

bediende die werkt aan een loket en daar belast is met enige vorm van dienstverlening, bv. door de verkoop van vervoersbewijzen of kaartjes voor iets, met administratieve verrichtingen of met adviezen bij een bankkantoor, een overheidsdienst enz.

Semagram


Een loketbediende…

is een bediende; is een persoon

 • [Plaats] werkt aan een loket
 • [Activiteit of handeling] biedt dienstverlening, bv. door vervoersbewijzen of kaartjes voor iets te verkopen, door administratieve verrichtingen of met adviezen bij een bankkantoor, een overheidsdienst enz.
 • [Belanghebbende of begunstigde] werkt voor een bedrijf of instelling

  Algemene voorbeelden


  De loketbediende met zondagdienst in het station van Sint-Niklaas brengt de horizontaal draaiende kassalade in beweging. Mijn treinkaartje verhuist met het wisselgeld naar mijn kant van de balie.

  De Standaard,

  Bij hoogdringendheid van een overschrijving kan je aan de loketbediende vragen om de verrichting quasi onmiddellijk door te voeren.

  De Standaard,

  Ik betrap mij er op dat ik nu en dan die taal nòg spreek, altijd in angstsituaties, als ik mij in het nauw gedreven voel door wezens van hogere orde: loketbediendes van het belastingkantoor, een redacteur van 'De Revisor' die mij komt interviewen.

  De bierkaai. Kladboek 2, Jeroen Brouwers,

  Sun ontwierp een reeks complete reispaketten die door de loketbedienden van de Nederlandse PTT rechtstreeks aan de man kunnen worden gebracht.

  De Standaard,