luchtwaardig


luchtwaardig 1.0

( Gezegd van vliegtuigen, helikopters, zeppelins e.d., soms ook van een deel daarvan, zoals een vliegtuigmotor)
geschikt om ermee te vliegen; officieel geschikt verklaard voor de luchtvaart

Algemene voorbeelden


Meer dan 75 luchtvaartuigen moesten van de oude naar de nieuwe locatie worden vervoerd – over de weg, over het water en door de lucht. Ter ere van de uitbreidingen en vernieuwingen heeft het museum zijn naam verandert in 'Aviodrome'. Een toepasselijke naam, want het museum zal ook dienst doen als aërodroom voor de klassieke DC-2 'Uiver' en de Lockheed Constellation, die luchtwaardig zijn en waarmee bij gelegenheid zal worden gevlogen.

http://www.amsterdampartners.nl/news/newsletter/download.tpx?file=ampro0311-nl.pdf=pdf,

Er is nog een eis waaraan de bezitter van een toestel moet voldoen. Een vliegtuig waarvoor het luchtwaardigheidsbewijs is afgegeven, moet te allen tijde ook luchtwaardig blijven.

http://www.mindef.nl/faq/,

Met behulp van onder andere genetische algoritmen heeft General Electric een turbine ontworpen voor de motor van de Boeing 777. De motor is intussen gebouwd en wordt getest. Volgens een zegsman bij General Electric zijn er tot nu toe geen problemen en moet de motor over twee á drie jaar luchtwaardig zijn.

NRC,

Tussen de bruine prentkaarten van de rommelmarkt lag een bleke foto. Twee heren zaten in een sportvliegtuig en lachten mij toe [...]. Zij keken opzij uit het toestel en hun hoofd stond een beetje los en scheef op hun romp. Ook hun vliegtuig was verre van luchtwaardig. Het behoorde tot een verouderd type en was geschilderd op een grauw zeildoek.

De Standaard,

"Van 14 tot 22 november 1995 bracht een delegatie van de Volksrepubliek Benin een bezoek aan ons land. Op 17 november bezochten ze Oostende en bereikten ze een protokolovereenkomst over de toekomst van het vliegtuig", aldus Vlaams minister van Openbare Werken en Vervoer, Eddy Baldewyns (SP). "Dat omvat onder meer de kwijtschelding van de openstaande schuld van 13,8 miljoen frank en de aflevering van een attest dat het toestel niet luchtwaardig is". De staat Benin - die nog eigenaar is van het toestel - krijgt tot 1 juni 1996 om de verkoop te organizeren.

De Standaard,

Drie enorme problemen moesten de gebroeders Wright overwinnen, vertelt John Buonagurio, stafmedewerker van het nationaal park. Wat zijn ideale vleugels, hoe fabriceer je een luchtwaardige motor en vooral: hoe hou je een toestel in de lucht als het eenmaal is opgestegen?

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/archief/article/detail/746294/2003/12/06/In-hun-ziel-brandde-de-nieuwe-tijd.dhtml,

Verder waren er werkplaatsen voor onderhoud van luchtschip en motoren en voorzieningen voor opslag van benzine en olie. In totaal waren er in 1917-1918 op deze bases ruim 6000 man aan officieren en manschappen die nodig waren om de luchtschepen in de lucht en luchtwaardig te houden.

http://users.skynet.be/verganeglorie/

Air Zaïre, dat zelf geen luchtwaardige toestellen meer bezit, zou een beroep doen op toestellen van het Franse Grimaldi.

De Standaard,

Hij betwijfelt of er vandaag de dag wel een markt is voor zeppelins. "Zijn ze, zeker op langere afstanden, niet te langzaam en zijn er wel genoeg mensen die voor hun plezier in zo'n ding willen stappen?" Bij de Rijksluchtvaartdienst (RLD), die namens het ministerie van Verkeer en Waterstaat onderzoekt of de zeppelins wel luchtwaardig zijn, maakt men zich over dat laatste niet zo druk. Daar ligt de nadruk op de veiligheid van de luchtvaartuigen die Rigid Airship Design (RAD) in zijn toekomstige fabriek in Lelystad wil produceren.

http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Zeppelins/inhoud.html,

Het Lambach project werd in 1989 opgestart, met de constructie van een luchtwaardige replica van de Lambach HLII.

http://www.delftaerospace.com/about/default_nl.asp

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • in luchtwaardige staat

Het origineel van dit acrobatische toestel werd gebouwd in 1937 door een Delfts ingenieur, Hugo Lambach, en ging aan het begin van de Eerste Wereldoorlog verloren. Op 15 September 1995 vloog deze replica voor de eerste keer. Nu is het de verantwoordelijkheid van de studenten om het toestel in luchtwaardige staat te houden.

http://www.delftaerospace.com/about/default_nl.asp

overig


  • een luchtwaardige DC-3 Dakota
  • een luchtwaardige Oscar (Ki-43-II)
  • een luchtwaardige Tupolev

Hedendaags is er nog maar één luchtwaardige Oscar (Ki-43-II) op de wereld. Deze staat in het Tillamook Air Museum.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nakajima_Ki-43,

De Concorde stond nietig tussen de Boeings, de Airbussen en de nog luchtwaardige Tupolevs.

De achterkant van de aarde, Karel Osstyn,

Het ramptoestel was de enige tot dusver nog luchtwaardige DC-3 Dakota die in Nederland is gestationeerd.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


luchtwaardig 2.0

( Gezegd van verpakkingen, kisten e.d.)
geschikt voor en bestand tegen vervoer door de lucht

Algemene voorbeelden


Ons aanbod: Lokale verhuizingen: Inpak en uitpak. Demonteren en hermonteren van meubelen. Gebruik van meubelliften [...]. Overzeese verhuizingen: Deur tot deur. Maritieme verpakking. Laden van zeecontainers of zeewaardige kisten. Douaneformaliteiten (indien nodig). FIDI-netwerk van agenten. Luchtzendingen: Deur tot deur. Verpakking voor luchttransport. Laden in luchtwaardige kisten. Douaneformaliteiten FIDI-netwerk van agenten. Kantoorverhuizingen [...]. Naast inpakken en transporteren, verzorgt A. Romulus ook meubelopslag in eigen magazijnen.

http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9916671/nederlands/ teksten/volledigetekst.doc

Door de jarenlange ervaring met gerenommeerde klanten in deze regio zijn wij uitgegroeid tot "de" specialist in het verpakken en/of herverpakken van luchtvracht op de Luchthaven Schiphol en omstreken. Het woord "SPOED" is bij ons een begrip! Houten kisten, kratten, transportvloeren, luchtwaardige open verpakkingen, hout/karton verpakkingen en ook hondenkennels volgens de IATA Rules and Regulations en flightcases. Al deze producten kunnen wij u aanbieden en alle houten verpakkingen worden volledig op maat gemaakt en voldoen altijd aan de ISPM 15 normen voor behandeld hout.

http://www.hftpackaging.com/nl/over-h-f-t/