maanbrief


maanbrief 1.0

brief waarin de ontvanger gemaand wordt iets te doen, bijvoorbeeld een openstaande rekening te betalen, een besteld product te leveren, een belofte na te komen e.d.; brief die een aanmaning bevat; aanmaanbrief; aanmaningsbrief

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een maanbrief…

is een brief; is een geschrift

  • [Functie] dient om iemand of een organisatie e.d. aan te manen
  • [Onstoffelijke inhoud] bevat een aanmaning

    Algemene voorbeelden


    Eveneens vanuit Brussel worden maanbrieven naar de enquêteurs gestuurd die hun pakket na verloop van drie weken nog niet zouden hebben ingeleverd.

    http://www.statbel.fgov.be/downloads/lfs_nl.rtf

    Schuldeisers die met tussenkomst van een Nederlands incassobureau maanden achtereen schriftelijke aanmaningen of zelfs een concept dagvaarding sturen, ontlokken bij een Duitse schuldenaar slechts een ongeïnteresseerde glimlach. De vaak in slecht Duits geschreven maanbrieven belanden veelal ongelezen in de prullenmand.

    http://www.anwaltskanzlei-peters.de/PDFs/nieuwsbrief-incasso-nov-2011.pdf

    Maandelijks wordt een maanbrief gestuurd naar alle klanten die hun factuur niet tijdig betaald hebben. Omdat het mogelijk is dat een klant meerdere facturen niet tijdig betaald heeft, moet de brief een overzicht geven van alle onbetaalde facturen.

    http://www.info-books.be/pdf/BI5c.pdf

    Vaste verbindingen


    gerechtelijke maanbrief

    1. ( recht en misdaad)
      brief waarin iemand (of een organisatie e.d.) gemaand wordt zijn verplichtingen na te komen en juridische maatregelen in het vooruitzicht worden gesteld als dat niet gebeurt

      Maar stelt u zich voor, dat de desbetreffende klant nog steeds weigert te betalen en nog steeds het product in bezit heeft. Dan kunt u overwegen om een gerechtelijke maanbrief te schrijven, waarin u de klant maant om te betalen, anders worden er gerechtelijke stappen ondernomen.

      http://www.brieveren.com/maanbrief_dreigend.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding