maandagvoormiddag


maandagvoormiddag 1.0

((vooral) in België. Het woord is het BN nog volop in gebruik, terwijl het in het NN opvallend weinig opgetekend is en waarschijnlijk aan het verouderen is.)

voormiddag van de maandag
In Nederland het gedeelte van de dag dat ongeveer duurt van 12.00 tot 16.00 uur, maar in België gebruikt voor de periode tussen ongeveer 9.00 en 12.00 uur.

Algemene voorbeelden


Op maandagvoormiddag, respectievelijk om 9 u. 30 en 10 u. 30, werd dit programma aangeboden aan de scholen.

http://www.urania.be/php-txt/upload/jaar2002.pdf,

'Rots'-specialisten geven zich nu 48 uur om te kijken of alle instortingsgevaar nu geweken is. Is dat het geval, kunnen de inwoners van de Rue Sax vanaf maandagvoormiddag terug in hun huizen.

De Standaard,

Het programma wordt iedere donderdagvoormiddag van 10 tot 11 uur uitgezonden en herhaald op maandagvoormiddag op hetzelfde tijdstip.

http://www.vrto.be/html/welkom.html

Op een maandagvoormiddag, terugkerend van een lange uitgaansnacht, reden zij door het rode signaal van een overweg, tegen een trein.

De Standaard,

Gebroeders Boudens in het Gallo-Romeins Museum, tot eind november, dagelijks open van 10 tot 18 u., woensdag en donderdag tot 21 u., gesloten op maandagvoormiddag.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


voorafgegaan door naamvalsgenitief


  • 's maandagsvoormiddags
  • 's maandagvoormiddags

's Maandagvoormiddags is het restaurant gesloten en uitbater Guy De Leyn [...] was dan ook niet aanwezig toen de brand uitbrak.

Het Nieuwsblad,

maandagvoormiddag 2.0

((vooral) in België)

op de voormiddag van de maandag; op maandagvoormiddag; 's maandagsvoormiddags

Algemene voorbeelden


Het was een echte Vlaamse kermis maandagvoormiddag in de tuin van de notaris, waar familie en vrienden-wakers werden onthaald met twee vaten bier en een koude schotel.

http://home2.planetinternet.be/rice1/notarisdons.htm

Een laatste oefenmatch maandagvoormiddag in het allergrootste geheim tegen derdeklasser Wrexham, ooit de Europese tegenstander van Anderlecht, is Jacky Charlton slecht bekomen.

De Standaard,

De regen zorgde in combinatie met een bevroren wegdek voor spekgladde secundaire wegen en autosnelwegen in het zuiden van België. In de Ardennen gebeurden maandagvoormiddag een dertigtal ongevallen, vooral met blikschade.

De Standaard,

Ruim honderd geldkoeriers in gepantserde wagens reden maandagvoormiddag in stoet van de Nationale Bank tot op de Grote Markt in Antwerpen.

De Standaard,

Maandagvoormiddag zou hij naar de Leuvense universiteit gaan voor de uitreiking van een eredoctoraat aan de Spaanse koning, Juan Carlos.

De Standaard,