maatjesharing


maatjesharing 1.0

afbeelding

Bron: Takeaway
(CC BY-SA 3.0)

eerste, jonge haring van het seizoen die nog geen hom of kuit heeft aangemaakt en daardoor zijn hoge vetpercentage heeft behouden en die na gekaakt, gezouten en gefileerd te zijn rauw uit de hand of op een broodje gegeten wordt, meestal met rauwe, gesneden uitjes erbij; maatje; Hollandse nieuwe; nieuwe haring

Semagram


Een maatjesharing…

is een haring; is een consumptievis

  • [Kleur] hoort licht gekleurd visvlees te hebben, want visvlees met een echt rode of bruine kleur geeft aan dat de vis eigenlijk niet goed gefileerd is
  • [Smaak] smaakt ziltig en zout
  • [Uiterlijk] is zilvergrijs en wordt meestal zonder kop maar met staart in zijn geheel aangeboden
  • [Deel] wordt soms met een Nederlands vlaggetje versierd
  • [Structuur] is een beetje glibberig
  • [Functie] dient om te eten
  • [Bereiding] wordt na het kaken en het zouten rauw gegeten
  • [Tijd] wordt in Nederland vanaf eind mei of juni tot juli of begin augustus gevangen, waarbij de komst van de allereerste maatjesharing van het seizoen traditioneel gevierd wordt op vlaggetjesdag in Scheveningen en Vlaardingen, en is na augustus alleen nog na langere tijd ingevroren te zijn geweest ontdooid uit de vriezer te koop
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gevangen op het moment dat de vis nog niet geslachtsrijp was en daardoor nog geen hom of kuit aanmaakte, waardoor hij zijn vetgehalte nog behouden heeft
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is een vette vis met een vetgehalte van tenminste 16 procent en is rijk aan omega 3-vetzuren
  • [Behandeling of bewerking] is gekaakt (waarbij de kieuwen en de ingewanden verwijderd worden op de alvleesklier na die enzymen afscheidt die de rijping bevorderen), gezouten of gepekeld en gefileerd en is altijd eerst ten minste 24 uur ingevroren geweest ter bestrijding van parasieten, met name de haringworm
  • [Gebruikswijze] wordt van de staart afgehapt of op een broodje gegeten en in beide gevallen worden vaak uitjes toegevoegd

Algemene voorbeelden


Naast maatjesharing en Zeeuwse mosselen heeft de Nederlandse visserij nog een uitgesproken specialiteit in huis: de Hollandse garnaal.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

De Hollandse Nieuwe of maatjesharing moet aan een bepaald vetpercentage voldoen. Het vetgehalte (16 tot 25 procent) bepaalt min of meer het predikaat maatjesharing. Als de haring niet voldoet aan het minimaal vereiste vetgehalte, is hij niet geschikt om als Hollandse Nieuwe op de markt te verschijnen.

http://members.home.nl/vismarkt/haring2.htm

Maatjesharing. De Hollandse Nieuwe is de goed doorvoede haring die in de maanden mei t/m juli is gevangen. Hij wordt ook wel maatjesharing genoemd. Dit woord is afgeleid van 'magedekenharinc' wat 'maagdelijke haring' betekent. Juist de driejarige haring die zich nog niet heeft voortgeplant, is in Nederland erg gewild.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Maatjesharing wordt gevangen van begin mei tot begin augustus.

Algemeen Dagblad,