machinist


machinist 1.0

iemand die voor zijn beroep een trein bestuurt; treinbestuurder
Oorspronkelijk in toepassing op degene die zich bezighield met het bedienen van een stoommachine op een locomotief.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een machinist…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      De machinist zorgt ervoor dat de trein rijdt. Hij moet proberen dat op tijd te doen, zoals de dienstregeling dat aangeeft. Verder moet hij alle seinen en lampjes in de cabine goed in de gaten houden. Daarmee moet hij rekening houden. Hij bepaalt de snelheid van de trein. Een trein heeft géén stuur, dus hij hoeft niet te sturen. Wissels zorgen ervoor dat de trein op de juiste rails rijden.

      http://users.skynet.be/zoekheteensop/treinspreekbeurt.htm

      De trein rijdt door de Zaanstreek. Hollandser kan het niet landschap niet worden: weilanden, kilometers ver. Dorpjes waar de kerktoren zich laat zien en tussendoor de perrons, met twee, drie wachtende mensen. Kinderen zwaaien naar de machinist.

      NRC,

      De machinst kan met één druk op de knop de trein in beweging zetten. Behalve de normale manier, waar hij/zij zelf de rijkruk ('gaspedaal') bedient, kan de machinist kiezen uit vastgestelde snelheden door middel van knoppen. Deze snelheden zijn 40, 60, 70, 80, 90, 100, 110 en 120 km/u. Bij 130 km/u schakelt de tractie-installatie zichzelf uit. De maximaal toegestane snelheid is namelijk 125.

      http://home.wanadoo.nl/batenburg/stadlijn.html

      Wissels zorgen ervoor dat de trein op de juiste rails rijden. Die wissels worden vanuit centrale verkeersleidingsposten met computers geregeld. De machinist mag geen enkel foutje maken. Dat kan hele vervelende gevolgen hebben voor al die reizigers in de trein. Denk maar eens aan de treinongelukken die we weleens op het journaal of in de krant hebben gezien.

      http://users.skynet.be/zoekheteensop/treinspreekbeurt.htm

      Een 15-jarige jongen uit Baarn heeft bekend dat hij zaterdagavond een steen door de ruit van de bestuurderscabine van een trein gooide. De machinist kreeg daarbij glas in het gezicht en raakte licht gewond. De machinist zette direct nadat de steen gegooid was de trein stil. Hij deed een vergeefse poging de jongens te pakken. De politie kon de groep nadien thuis opsporen.

      Brabants Dagblad,

      De treinbestuurder zag de wagen pas op het laatste nippertje en ramde de jeep met een snelheid van 120 km per uur. Door de klap ontspoorde het elektrische motorstel. Het ramde over een lengte van 400 meter de palen van de bovenleiding en sleurde delen van de jeep mee. Het motorstel kwam licht gekanteld tot stilstand. De machinist kon zich in veiligheid brengen nadat hij aan de noodrem had getrokken.

      De Standaard,

      De basisopleiding van een machinist duurt 15 maanden. Daarna volgt hij navormingskursussen van vijf dagen om de achttien maanden. De simulator bestaat uit een op ware grootte nagebouwde bestuurderskabine met alle instrumenten. De bestuurder kijkt uit op een groot scherm met "virtual reality"-computerbeelden. De gelijkenis met de werkelijkheid is verbluffend. De kabine schokt op wissels en trekt op als een echte lok. Binnenin veranderen lichtinval en geluid zoals in een echte trein.

      De Standaard,

      Mensen die zich voor de trein gooien, ze zijn de nachtmerrie van iedere machinist. Jan De Coster, hij was amper een jaar in dienst bij de NMBS, dronk het glaasje dat de onderstationschef hem aanreikte in één teug leeg. Zijn ogen stonden glazig, zijn hand trilde. 'Ik heb nog geprobeerd om ...' Zijn stem stokte. De onderstationschef gaf hem een klopje op de schouder. 'Jij kon er niets aan doen', zei hij ingehouden. Het gebeurde niet vaak dat een zelfmoordenaar in spe van het perron sprong, de meesten kozen een plek uit waar de trein met volle snelheid voorbijraasde, kwestie van zeker te zijn.

      De vijfde macht, Pieter Aspe,

      De treinen zijn duur, overvol en er zijn voortdurend vertragingen. Afgelopen week luidden zelfs de machinisten de noodklok. Zij willen niet meer rijden op treinen waarin de mensen naar binnen geperst moeten worden om de deuren dicht te kunnen krijgen.

      http://scholieren.nrc.nl/weekkrant/2000/47/3.shtml,

      Een groot deel van de aanwezige treinbestuurders in Antwerpen Centraal heeft donderdagochtend om 10 uur spontaan het werk neergelegd. De aktie duurde tot 14 uur. De staking brak uit onder de machinisten die zijn aangesloten bij de kristelijke vakbond CVCC en de niet-erkende Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS). Die twee bonden gaan niet akkoord gaan met het herstruktureringsplan van de NMBS.

      De Standaard,

      Jaarlijks slaan machinisten honderden keren alarm omdat ze mensen op of bij het spoor zien die daar niet behoren te zijn.

      Reformatorisch Dagblad,

      Sein op rood? Of is er weer iemand voor de trein gesprongen? Dat gebeurt veel in bossen. Er zijn trajecten waar het wekelijks gebeurt. Daar rijden speciale machinisten. Van remmen is natuurlijk geen sprake met een dergelijk gewicht. Ze staan recht voor je trein op de rails en kijken je aan. Je bent altijd te laat, bovendien zouden er bij plotseling remmen ongelukken met de passagiers in de trein gebeuren. Dus je raakt ze met volle kracht.

      Enkele reis moeder, Bram Vermeulen,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • (het station) binnenrijden
      • rijden
      • remmen

      Met zijn armen over het vensterraam van de cabine rijdt machinist Go Stavenuiter langzaam het Centraal Station van Amsterdam binnen.

      NRC,

      De man stak de spoorwegovergang over langs de slagbomen die naar beneden stonden. Het voorwiel van de brommer raakte verstrikt in de rails. Toen de man de brommer hieruit probeerde te trekken, kwam net een trein aangereden. De machinist, die met een snelheid van zo'n 40 km/uur reed, kon de trein niet meer op tijd tot stilstand brengen. De man werd door de trein geraakt.

      http://www.politie.nl/zuid-holland-zuid/nieuws/040323_extra_bericht_man_tegen_trein.asp,

      Een foutief rangeermanoeuvre bezorgde enkele chauffeurs woensdagmorgen de schrik van hun leven. Een goederentrein aan General Motors in de Antwerpse haven duwde een stootblok op het einde van de rails opzij en stak rustig de straat over. De machinist remde nog, maar toen stonden de wagons al dwars op de Noorderlaan.

      De Standaard,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: op

      • machinist op een stoomlocomotief
      • machinist op een trein
      • machinisten op goederentreinen
      • machinisten op passagierstreinen

      Wel weet ik, dat mijn vriendjes er zeer verschillende ambities op nahielden. Bij ons stond bijvoorbeeld een beroep als dat van brandweerman zeer hoog in aanzien. Anderen hielden het op trambestuurder of politieagent of koesterden het bijna onbereikbare ideaal om eens in hun leven als machinist op een stoomlocomotief te mogen staan; elektrische treinen waren er toen nog nauwelijks.

      http://casnws.scw.vu.nl/publicaties/meijers-antrolit.html,

      Geschiedenis is één van mijn passies. Ik wilde als tiener al historicus worden. Zoals een kind machinist op een trein wil worden.

      De Standaard,

      De NS willen met ingang van 17 januari een splitsing aanbrengen tussen machinisten op goederen- en op passagierstreinen.

      NRC,

      • machinisten op risicotrajecten
      • machinisten op een treintraject

      De NS haalt dit jaar alles uit de kast om het herfstdebacle van vorig jaar te voorkomen. Stroefmakende gel op de sporen, treinen met zandstrooiers [...] en inbouw van moderne en aanpassing van oude ABS op honderden rijtuigen. Plus een gladheidmeldsysteem op treinen die het hele land doorkruisen, zodat machinisten op risicotrajecten via sms'jes op de hoogte zijn van mogelijke gladheid op hun baanvak.

      Reformatorisch Dagblad,

      De conducteurs en machinisten op het treintraject van Hoorn naar Enkhuizen eisen dat hun werkgever meer maatregelen neemt om de veiligheid te vergroten. De NS weigeren een tweede hoofdconducteur op de treinstellen aan te stellen en het traject te bestempelen als 'agressielijn'.

      Haagsche Courant,

      Voorzetsel: van

      • de machinist van de dubbeldekstrein
      • de machinist van de sneltrein
      • de machinist van de trein

      De treinbotsing tussen een dubbeldekstrein en een intercity op Centraal Station in Amsterdam in mei, is veroorzaakt doordat de machinist van de dubbeldekstrein door een rood sein reed.

      http://www.leidschdagblad.nl/Index/0,4412,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.google.nl%2Fsearch%3Fq%3Dcache%3APSUNd-uE7jwJ%3Awww.leidschdagblad.nl%2FPagina%2F0%2C7104%2C14-1-2028--2074042-1488--%2C00.html%2Bdubbeldekstrein%2Bsite%3A.nl%26hl%3Dnl%26lr%3Dlang_nl,

      Als de machinist van een aanstormende sneltrein de baanwachter opmerkt in de verte laat hij de fluit loeien.

      http://www.geocities.com/esdal_verslagen/pwnat.htm

      Blok beton doodt treinbestuurder. Een blok beton doodde gisternamiddag de 44-jarige machinist van de trein uit Gent naar Dinant.

      De Standaard,

      • de machinist van de Eurostar
      • de machinist van de NS

      Terwijl een piloot zijn gasten meestal toespreekt als de maximale vlieghoogte is bereikt, meldt de machinist van de Eurostar zich wanneer wij het laagste punt, 135 meter onder Het Kanaal hebben bereikt, met 160 kilometer per uur.

      NRC,

      Op het station Meppel zijn zaterdagavond twee inwoners van Heerveen aangehouden. Het tweetal had gevochten met een machinist van de NS, waarna prompt de hulp van de politie werd ingeroepen.

      Meppeler Courant,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • conducteurs en machinisten
      • machinisten en conducteurs

      Tijdens het afgebroken cao-overleg in juni kondigde Hammer nog eens banenverlies van 472 conducteurs en machinisten aan. De melding was bedoeld om ongerustheid onder de NS'ers weg te nemen, maar pakte op dat moment totaal verkeerd uit. De gevolgen waren desastreus, want het personeel [...] eiste direct een intrekking van het besluit. Binnen een week reed er geen trein meer door het land.

      Meppeler Courant,

      Ontevreden machinisten en conducteurs, verenigd in zogenaamde personeelscollectieven, legden donderdag 21 december het treinverkeer vrijwel plat. Zij staakten uit onvrede over het werken op vaste trajecten.

      de Volkskrant,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      machinist 2.0

      iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het bedienen en het onderhoud van een machine

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een machinist…

      is een persoon

      • [Activiteit of handeling] houdt zich bezig met het bedienen en het onderhoud van een machine

        Algemene voorbeelden


        Peter is ondertussen doorgegroeid tot de job van machinist. Hij bedient de vrachtwagen vanwaar de thermoplastiek op de baan gegoten wordt.

        http://www.acw.be/images/downloads/deze_visie/041210_14.pdf,

        Niet altijd hebben wij onze machines nodig voor sloopwerkzaamheden, hierdoor bestaat de mogelijkheid om onze machines te huren. Hierbij moet u denken aan: rupskranen, minigravers, bobcats (schrankladers), heftruck, vrachtauto met afzetcontainers. Al deze machines worden inclusief machinist of chauffeur verhuurd voor vele uiteenlopende werken.

        http://www.smes.nl/

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        machinist 2.1

        iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met de bediening van een graafmachine of een kraan; iemand die een graafmachine of een kraan bedient

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een machinist…

        is een persoon

        • [Activiteit of handeling] bedient een kraan of een graafmachine

          Algemene voorbeelden


          Het was die ochtend echter vrij mistig en je raadt het al; de kraan was verdwaald. Na getelefoneerd te hebben met de eigenaar, werd de machinist gewaarschuwd en naar de juiste plek geleidt. Na de situatie en onze wensen met de machinist besproken te hebben begonnen de werkzaamheden ongeveer om 10.15 uur. Het eerst werd de loopgraaf achter de kazemat uitgegraven, kilo's en kilo's aan puin, grond en plastic afval begonnen zich achter de kraan op te hopen.

          http://home.wanadoo.nl/lcvdhulst/index-lc.html

          De leden van de bouwbonden van het FNV en CNV en vakvereniging Het Zwarte Corps (machinisten en kraandrijvers) hebben zaterdag 'ja' gezegd tegen het tijdens de Paasdagen bereikte CAO-akkoord in de bouw.

          NRC,

          Combinatiemogelijkheden


          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: van

          • de machinist van het kraanbedrijf

          Alles werd volgens Kienstra goedgekeurd, echter niet door de machinist van het gehuurde kraanbedrijf. Toen woensdag alles zou worden geïnstalleerd weigerde hij de kraan op de kleine Brink te zetten, de plek werd door de machinist niet goedbevonden in verband met de aanwezige bomen.

          Meppeler Courant,

          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          machinist 3.0

          iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het bedienen en het onderhoud van de machines aan boord van een schip; technicus aan boord van een schip
          Oorspronkelijk in toepassing op degene die zich bezighield met het bedienen en het onderhoud van stoommachines aan boord van een stoomschip.

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een machinist…

          is een persoon

          • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft een relevante opleiding gevolgd
          • [Activiteit of handeling] houdt zich bezig met het bedienen en het onderhoud van de machines aan boord van een schip

            Algemene voorbeelden


            De specialistische werkzaamheden van het bedrijf brengen in de visie van Hakkers met zich mee dat het 'gereedschap' het best in eigen beheer kan worden gemaakt. Daardoor is de vloot van Hakkers volgens hem een bijzonder fenomeen in de weg- en waterbouw. De eigen engineers, de constructeurs, schippers en machinisten hebben allemaal invloed op het ontwerp en de bouw van de schepen.

            http://www.schuttevaer.nl/2000/10/hakkers.htm,

            Aan boord van een diepvriestrawler zijn 35 tot 40 opvarenden werkzaam. De opvarenden zijn in dienst van een rederij en zijn dus werknemers. Qua opleidingsniveau zijn er aan boord van de trawlers zeer diverse functies. Om stuurman of machinist te worden is een behoorlijke opleiding noodzakelijk, voor het werk benedendeks is een beperktere opleiding voldoende.

            http://www.pvis.nl/

            Wat voor beroepen zijn te vinden in de Bagger-cao? Dekknecht, molenbaas, zuigerbaas, stuurman, machinist en kapitein.

            http://www.hbbcnv.nl/index.asp

            De politie te water heeft zondag het stoffelijk overschot geborgen van de schipper van het binnenvaartschip Rianca [...]. In de nacht van zaterdag op zondag werd het schip boven water gehaald [...]. Tijdens de nachtelijke werkzaamheden raakte de machinist van het bergingsbedrijf zwaar gewond. Hij viel ongeveer zeven meter omlaag en kwam op het wrak van de Rianca terecht.

            Meppeler Courant,

            De twee mannen stonden op de open brug van hun schip. De schipper sloeg overboord toen de boot door het slechte weer 360 graden rolde en de machinist werd later door een golf overboord gespoeld.

            NRC,

            De neus van het schip werd huizehoog opgetild maar kon niet over de aanstormende golf grauw water heen komen [...]. Op dat ogenblik kwam de machinist het stuurhuis binnen, hij had een zwarte veeg over zijn voorhoofd die de golven niet hadden kunnen wegwassen omdat hij binnendoor gekomen was waar het water langs de wanden siepelde en de trapleuning droog was. 'Machine doet het uitstekend, meneer,' zei hij en Van Zolder brulde: 'Volle kracht achteruit!'

            De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

            Combinatiemogelijkheden


            met adjectief ervoor


            • de tweede machinist

            Tweede machinist Heinrich Ellerkamm was juist op weg om een brandstoftank boven de motorgondel te controleren toen hij in de verte zwakjes het geratel van mitrailleurs hoorde [...]. Tot zijn ontsteltenis zag hij dat, achterin het schip, de achtste gascel werd doorzeefd door brandkogels.

            http://users.skynet.be/verganeglorie/

            met voorzetselgroep


            Voorzetsel: van

            • een machinist van een sleepboot

            Michael en Maureen zijn uiteindelijk langs een touw door een patrijspoort uit het wrak gehesen. "Eerst hielp ik een jonge verpleegster in de lus. Daarna ging Maureen. Ik volgde als laatste. In het licht van de schijnwerpers van de sleepboten, kreeg onze redder een gezicht: Alfons Van Compernolle, een machinist van een sleepboot."

            De Standaard,

            Woordfamilie


            Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen