mangelen


mangelen 1.0

wasgoed met een mangel kreukvrij maken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Mangelen…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Er staat een reeks wasmachines ter beschikking (soms van verschillende capaciteit), er staan verschillende drogers opgesteld en in de meeste gevallen kan men er ook nog mangelen. Alle machines zijn muntbediend.

      http://www.fbt-online.be/

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • beddengoed mangelen
      • tafelgoed mangelen

      Bed- en tafelgoed altijd in de lengterichting (kettingrichting) mangelen. Zo behoudt u de afmetingen van uw textiel het beste.

      http://www.tenkatetextiel.nl/wassen.shtml,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      mangelen 1.1

      iemand of iets als in een mangel totaal en vaak van verschillende zijden onder druk zetten; iemand of iets zwaar in de verdrukking brengen; vaak in de passieve vorm gemangeld worden

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Algemene voorbeelden


      Ik weet niet of het griep was. De weken voordien hadden me gemangeld. De stad had me meegezogen in zijn chaos van toeterende auto's, trams die aan draden door straten jengelden, kantoorgebouwen waaruit 's avonds gulpen ambtenaren over pleinen stroomden, waar bussen ze als raderen opschepten.

      Sluitertijd, Erwin Mortier,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      • mangelen door
      • mangelen tussen
      • gemangeld worden door
      • gemangeld worden tussen

      Claimt de Stadswacht op grond van de overwinning twee wethouders? Alberto Boon, de fractieleider van de afgelopen vier jaar, ziet een wethouderschap best zitten. Daadkracht Schurink zal, zo wordt in PvdA-kringen gezegd, zich niet laten mangelen door twee Stadswacht-wethouders en kiest dan voor de oppositie.

      Meppeler Courant,

      De minst ontwikkelde landen werden gemangeld tussen de G77 (de groep van rijkere ontwikkelingslanden) en de OECD-landen. Deze landen zijn allemaal 'development partner' maar het is allemaal wel erg vrijblijvend.

      http://www.inzet.nl/index.html

      KPN wordt nog niet gemangeld door bankvoorwaarden. Maar feitelijk heeft partner BellSouth het bedrijf al aan de ketting liggen. Het Amerikaanse concern heeft namelijk met de acquisitie van E-plus bedongen dat het elke strategische zet van KPN moet goedkeuren.

      Het Financieele Dagblad,

      mangelen 2.0

      ((vooral) in België)

      ontbreken
      Slechts aangetroffen in de volgende verbindingen.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Mangelen…

      is een toestand

          Vaste verbindingen


          het mangelt iemand of iets aan iets

          1. het ontbreekt iemand of iets aan iets

            Kidman verpersoonlijkt de dubbelzinnigheid van de film. Aan schoonheid geen gebrek, maar het mangelt haar aan innerlijke beleving. Dat laatste vindt men perfect terug bij Barbara Hershey als madame Merle.

            De Standaard,

            Speciale effekten rukken steeds verder op. Vandaar een film als Jumanji [...]. Deze fantazierijke avonturenfilm vraagt om een denderend en sprankelend einde. Maar dat komt er niet. En ondanks alle indrukwekkende speciale effekten mangelt het Jumanji aan magie.

            De Standaard,

          het mangelt aan iets

          1. het ontbreekt aan iets

            Bovendien moet er een degelijke bevoegdheidsafbakening met onder meer de Joint Aviation Authorities worden gemaakt. De AEA vraagt dat de Europese Kommissie hier doortastender optreedt. Hier blijkt het te mangelen aan politieke wil.

            De Standaard,

            Waarom gaat men er naiëf van uit dat de zorgsector bemand is door bekwame, betrokken en betrouwbare medewerkers. Mensen maken het verschil zowel wat empathisch vermogen, denkgereedschap, inzicht, talent en zorg betreft. Het mangelt aan een concreet en gedegen HRM in die sector met een degelijke transparante personeelsbedoordeling en evaluatie.

            http://www.zo-communicatie.nl/wordpress/2008/05/25/vijfsterrenziekenhuis/,