mangrove


mangrove 1.0

afbeelding

Bron: Roberto Verzo
( CC BY 2.0 )

(natuur, milieu en energievoorziening)

type bos in de tropen en subtropen dat zich bevindt langs een lage kust of bij een rivierdelta, bij vloed onderloopt, beschut en slibrijk is, een zoute bodem heeft en zich kenmerkt door een vegetatie die bestaat uit bomen en struiken met ademwortels of luchtwortels

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mangrove…

is een bos; is een gebied

  • [Deel] bestaat uit slibrijke, zoute grond en bomen en struiken met ademwortels of luchtwortels
  • [Plaats] bevindt zich in tropische of subtropische gebieden, aan de kust of bij riviermondingen, in Afrika, Azië en Zuid-Amerika
  • [Belang] is van groot belang voor de biodiversiteit en gaat erosie tegen

    Algemene voorbeelden


    Zo spelen mangroves en koraalriffen een belangrijke rol in de bescherming van de kustzone. Mangroves vinden we voornamelijk in de getijdengebieden langsheen beschutte kusten in tropische en subtropisch regio's. De combinatie van complexe wortelsystemen en slibrijke sedimenten biedt talrijke geschikte levensruimten voor een zeer rijke fauna. De mangroves zijn uiterst geschikt als broed- en kinderkamer voor een kleurrijke visfauna en talrijke andere organismen en lenen zich uitstekend tot bv. het aanleggen van oesterparken zonder het ecosysteem te beschadigen. Daarnaast staan mangrovebossen ook in voor de bescherming van de kustlijn. Mangrovebomen worden echter gebruikt als brandhout, bouwmateriaal en papierpulp.

    http://www.innovatie.vlaanderen.be/zeewetenschappen/zeewet_content.html

    Mangroves worden dan ook sterk bedreigd door een toenemende exploitatiedruk. Ze worden op grote schaal gekapt om plaats te maken voor o.a. toeristische infrastructuur en aquacultuur. Mangroves zijn zeer productief en kunnen een belangrijke voedselbron zijn voor krabben, vissen en andere organismen die hier leven.

    http://www.vliz.be/docs/Nieuwsbrief/12_het_labo_n3_2001.pdf,

    Costa Rica is opgedeeld in twaalf verschillende klimaatgordels met een specifieke vegetatie en een eigen ecosysteem. Van het droog-tropische woud met bladverliezende bomen over regenwoud naar mangrove: ze komen allemaal voor op Costa Rica.

    http://www.eldersanders.be/reportage/costarica/costarica.html

    Het rijtje weldaden uit de mangrove is genoeglijk bekend uit de meeste teksten die hen betreffen. Toch weerspiegelt het behoud en het beheer van deze intergetijdenbossen allerminst hun belang: ze blijven achteruitgaan, in oppervlakte en in kwaliteit. Nauwkeurige en betrouwbare cijfers zijn hierover niet beschikbaar, hetgeen niet in het minst in de hand gewerkt wordt door onduidelijke aflijning van wat wél en wat niet onder de definitie 'mangrove' valt en welke systemen (modderbanken, kruidachtige vegetatie) er functioneel bijgerekend moeten worden.

    http://home01.wxs.nl/~necov/wintermeeting1999_sv.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    mangrove 2.0

    afbeelding

    Bron: Muriel Gottrop
    ( Publiek domein )

    (dieren; biologie)

    boom of struik die in de tropen en subtropen in ondiep water aan de kust, in rivierdelta's e.d. voorkomt, zich kenmerkt door zijn vele ademwortels of luchtwortels en waarvan de voornaamste soorten tot de familie van de Rhizophoraceae behoren; wortelboom

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een mangrove…

    is een boom of een struik; is een plant

    • [Deel] bestaat onder andere uit ademwortels of luchtwortels
    • [Functie] wordt onder andere gebruikt als brandhout, bouwmateriaal en voor het maken van papierpulp
      Rijk Plantae; Planten
      Stam Embryophyta; Landplanten
      Klasse Spermatopsida; Zaadplanten
      Orde Malpighiales en andere, minder belangrijke ordes
      Familie Rhizophoraceae en andere, minder belangrijke families

      Algemene voorbeelden


      Tussen rif en strand, waar de branding minder hevig is wordt koraalpuin en slib opgehoopt. Door de geringere branding is er minder zuurstof, daardoor kunnen er minder dieren leven. Vaak groeit in zo'n omgeving mangrove, bomen met rhododendronachtige bladeren en allerlei luchtwortelsystemen om adem te halen, omdat ze dat in de modder niet kunnen.

      Het principe van nieuwsgierigheid, Dick Hillenius,

      Op de voorlaatste dag van zijn verblijf was hij te gast geweest in een huis dat leek op een vogel die op een van de zandrotsen van een baai aan het neerstrijken was. Het was alsof het niet tussen de varens, mangroves en eucalyptusbomen stond maar zweefde.

      Labyrint, Fleur Bourgonje,

      Vaste verbindingen


      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen