martiaal


martiaal 1.0

behorend tot, gerelateerd aan de krijgskunst

Algemene voorbeelden


Taijiquan is een eeuwenoude Chinese bewegings- en gevechtskunst die nu vooral wordt beoefend om haar sterk gezondheidsbevorderende en ontspannende eigenschappen. Pushing Hands is een onderdeel van Taiji en bestaat uit partneroefeningen [...]. Je kunt Pushing Hands enkel voor gezondheid en relaxatie beoefenen of, indien gewenst, ook meer martiaal.

http://users.swing.be/kan_li_dao/Yang_Jwing_Ming_in_B_NL.rtf

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • martiale kunst
  • martiale sport
  • martiale traditie
  • martiale sportvormen

Al naar gelang de individuele jongere of groep van jongeren kunnen vanuit dit model verschillende didactische invalshoeken voor begeleiding worden gekozen: dans, zang (rap) en muziek, cognitief, dramatisch, beeldend, ambachtelijk, arbeidstoeleidend, versterkend, individuele en teamsport en martiale sportvormen, zoals stokvechten.

http://www.google.nl/search?q=cache:b9VVDd4QzJgJ:www.ctt.nl/mart-arts.doc+drempelverlagingen+site:.nl=nl=lang_nl,

Is kendo een afgeleide vechtsport waarbij twee met bamboestokken gewapende en geharnaste tegenstanders het in een wedstrijd tegen elkaar opnemen, in het oudere iai worden de authentieke en beproefde verdedigings- en tegenaanvalstechnieken van de individuele krijger beoefend, waarbij het zwaard getrokken wordt. Ze zijn geformaliseerd in zogenaamde kata (vastgelegde vormen) met elk een specifiek scenario, steeds beginnend en eindigend met het zwaard in de schede. Deze kenmerkende manier van trainen stamt uit de oudste martiale tradities van Japan, die ongeveer vijfhonderd jaar geleden ontstonden.

http://www.yushinkan.com/NL/nliaido.html

Het waren de Perzen, die het boogschieten in de Griekse cultuur introduceerden. Daar was het handboog schieten één van de gewaardeerde martiale kunsten, waarin de besten het tegen elkaar opnamen in de schaduw van de Olympus.

http://www.knhs-concordia.org/welkom_frames.htm

martiaal 2.0

geschikt en volop bereid om te strijden; krijgshaftig; van zaken ook: uiting gevend aan krijgshaftigheid

Algemene voorbeelden


Jan Ryckoort, stoere maar brave kerel, ordelievend, gladgeschoren hoofd om er martiaal uit te zien.

Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

De majoor grijnslachte met een pruimemondje. "Je denkt toch niet dat wij niet voorzagen wat hier zou gebeuren, zeker?" pochte hij. "Wij hebben dit bolwerk tegelijkertijd hier [...] én vanuit Kemmersleen aangevallen. Elk ogenblik kunnen de para's achter jullie rug opduiken en dan gaan we wat beleven!". "We zullen zien," zei Renier, een beetje onzeker. "Jullie komen hier in elk geval niet over de brug." Hij gunde de martiale majoor geen blik meer en liep terug naar de brandweerwagen.

Requiem voor de geitenmelker, Robin Hannelore,

Net als toen werd ik vorige week maandag, bij de heruitzending van de eerste aflevering, onmiddellijk meegesleept [...] in een tijd waaraan ik gelukkig geen herinneringen hoef te hebben. Martiale trommels en trompetten, pancartes in het rood van de hakenkruisvlag, de doodshoofden van de SS.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Zo was eens in Natoverband [...] een optocht van bij het miljoen soldaten van Noorwegen tot Turkije opgetrommeld [...]. Een radiojournalist zocht mij op en vroeg mij of dat zoiets nodig was uit hoofde van militaire noodzaak of alleen uit ijdelheid van mr. Haig. Beide zei ik en merkte op dat indien zoiets langs "de andere kant" zou opgezet zijn wellicht alle alarmbellen zouden afgegaan zijn, en raadde sterk een wat minder martiale aanpak en optreden aan.

http://home.pi.be/~penninc/3gel/us-eu-vasal.html,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • martiaal interview
  • martiaal tempo
  • martiaal standbeeld
  • martiale marsmuziek
  • martiale snor

Rossini leek de scène speciaal voor Fo te hebben geschreven. Aan de kade spoort Isabella de Italiaanse slaven aan het vaderland te gedenken waarheen weldra teruggekeerd zal worden: 'Pensa alla patria', zingt ze in een martiaal tempo.

NRC,

De stichting beheert en ontsluit de omvangrijke collecties Nederlandse muziek uit vier eeuwen die de violist Willem Noske heeft verzameld, ten koste van grote persoonlijke opofferingen. In de afgelopen twee jaar zijn wij er in geslaagd voor de collectie een goed onderkomen te vinden [...] en de ontsluiting van de collectie in hoog tempo gestalte te geven. Dit alles onder permanente financiële dreiging, om nog maar te zwijgen van de fysieke slagen die Noske in het afgelopen jaar hebben getroffen. Daarvan is overigens vrijwel niets te merken in het martiale interview dat hij gister aan de Volkskrant gaf.

NRC,

Carrouselrijden is rijden in groepsverband, waarbij meestal op de maat van martiale marsmuziek in cavalerietempo eenvoudige tot gecompliceerde figuren worden gereden. Een bijzonder mooi onderdeel van de dressuur, waarbij het vooral aankomt op techniek, ritmegevoel en timing.

http://www.manege-de-eenhoorn.nl/

met werkwoord


  • martiaal opstappen

"Op de heide waait de wind, vrij van haag en heg. Op de heide waait de wind alle zorgen weg.'' Ik zong het ooit mee bij het kampvuur of als wij als collegeleerlingen martiaal opstapten bij het een of andere turnfeest.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding