massamedium


massamedium 1.0

communicatiemiddel voor een grote, brede groep; medium voor massacommunicatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een massamedium…

is een medium

  • [Doel of bestemming] is bedoeld voor communicatie met een grote groep mensen (een massa)
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan een groot, breed publiek in een keer bereiken

    Hoofdsemagram: medium


    Algemene voorbeelden


    Jongerencultuur is altijd al ondervertegenwoordigd geweest in massamedia - krant, tijdschriften, literatuur, film, radio, televisie.

    http://gopher.ulb.ac.be/~jteurlin/Publications/Aruntechno.html,

    Vertessen hanteert de beeldtaal van de massamedia (film, fotografie en reclame) en stelt op ironische en provocerende manier vragen over het beeld van de vrouw in deze media.

    De Standaard,

    Van de ene op de andere dag groeiden eBooks van curiosum uit tot massamedium.

    NRC,

    De algemene vraag naar de vormende kracht dan wel de spiegelende functie van de massamedia met betrekking tot de alledaagse cultuur werd binnen de communicatiewetenschappelijke discussie op nogal tegenstrijdige manieren beantwoord.

    http://webdoc.ubn.kun.nl/anon/n/nedeendu.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de commerciële massamedia
    • een nieuw massamedium
    • nieuwe massamedia
    • traditionele massamedia

    De commerciële massamedia proberen greep te krijgen op de geletterdheid van de jeugd.

    http://memling.rug.ac.be/games/rs/artikel.html,

    De eerste generatie Vlaamse schlagerzangers klonk vrij mak en melodramatisch, miste originaliteit en stond muzikaal zwak [...]. De doorbraak van de nieuwe massamedia was meteen ook het einde van hun glorietijd. De opkomst van de televisie in 1953 betekende op lange termijn niet zozeer een concurrentie voor de populaire muziek zelf als wel het einde van de traditionele produktiesystemen van het traditionele lichte lied, dat vaak op live-uitvoering was afgestemd.

    http://home.planetinternet.be/~sintlod8/kleinkunst/kleinkunst_1.htm

    Internet is ideaal omdat het zich duidelijk onderscheidt van de traditionele massamedia: het heeft geen logge structuren en is dus makkelijker hanteerbaar. Na een korte introductie kan iedereen een website maken.

    De Standaard,

    In de jaren zestig van de twintigste eeuw, toen de Pop-artkunstenaars beelden uit de massacultuur introduceerden in galerieën en de technologie van beweging en geluid werd verkend, ging een groep kunstenaars de uitdaging aan met het krachtigste nieuwe massamedium: de televisie.

    http://www.museum-online.nl/nebest/stromingen/Videokunst.asp

    in voorzetselgroep


    • buiten de massamedia
    • zonder het massamedium
    • zonder de massamedia

    Samenvattend kunnen we zeggen dat techno zich grotendeels buiten de massamedia heeft ontwikkeld.

    http://gopher.ulb.ac.be/~jteurlin/Publications/Aruntechno.html,

    Het moet ook gezegd dat Lanoye zonder het massamedium Humo, met zijn oplage van 250.000 stuks, nooit de bekendheid, populariteit en invloed zou hebben gekregen die hij nu heeft.

    De Standaard,

    Hoe had een Vlaming, om alleen maar bij de muziek te blijven, zonder de massamedia ooit in contact kunnen komen met blues, jazz, salsa, reggae, rap, hiphop en andere wereldmuziek?

    Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

    • via de massamedia

    Waarom zou een politieke partij leden moeten hebben, als de wensen en de noden van de samenleving langs marketing-technische weg zoveel beter zijn bloot te leggen en als de politieke missie via massamedia zoveel eenvoudiger is uit te dragen dan via lokale partijafdelingen, slecht gestencilde krantjes en de spreekwoordelijke rokerige zaaltjes?

    http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Politiekepartijen/stilte.html,

    Daarnaast is het zo dat de keuze tussen de meetmethode afhankelijk is van de definitie van populaire muziekcultuur. In deze studie wordt hieronder verstaan: "alle muzieksoorten en genres die een centrale plaats innemen in een geïndustrialiseerde samenleving, geproduceerd onder auspiciën van de muziekindustrie en verspreid via massamedia".

    http://iaspm.soundscapes.ws/,

    Via de massamedia kan men de indruk wekken het individu rechtstreeks aan te spreken, zonder bemiddeling.

    De dramademocratie, Mark Elchardus,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    massamedium 1.1

    communicatiemiddel om actualiteiten openbaar te maken voor een groot publiek (bijvoorbeeld krant, radio, televisie en nieuwswebsites); massamedium voor nieuws en actualiteiten; nieuwsmedium dat voor een grote hoeveelheid mensen bedoeld is

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    Dat de massamedia een weerspiegeling moesten vormen van de culturele verscheidenheid, van de verschillende stromingen in het land stond in beide benaderingen steeds voorop.

    NRC,

    Er bestaat geen atoommafia en geen zwarte markt voor splijtstof in Rusland. Het zijn de massamedia met hun verzinsels over gigantische plutoniumprijzen die de vraag kweken.

    NRC,

    Steeds weer vinden we de onuitgesproken vooronderstelling, dat de ware persvrijheid automatisch zal intreden nadat de drukpers van de kapitalistische censuur is ontlast; dat daarna de krant als massamedium gewoon zal blijven voortbestaan; dat dus eigenlijk al bekend is wat de massa's dan wel in hun krant zullen kunnen, willen en moeten lezen; dat met andere woorden de formule van de overschakeling van het kapitalistische massamedium naar het volksmedium al bekend is, dat vriend en vijand al precies weten wat er dan in de krant zal staan, maar dat een en ander louter door kapitalistische machinaties een publiek geheim moet blijven.

    Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Nederlandse massamedia

    Terwijl de Britse politiek in de eerste maanden van de Indonesische dekolonisatie schijnt te zijn vergeten in de Nederlandse massamedia, wil het woord Engeland en in het bijzonder de naam van admiraal Louis Mountbatten, de geallieerde opperbevelhebber voor Zuid-Oost Azië in 1945, nog wel eens een spontane woede veroorzaken in de kring van Indisch-gasten en Indië-veteranen.

    NRC,

    "Onder grote groepen van de Nederlandse bevolking heersen talloze vooroordelen ten opzichte van de Westduitsers. Deze vooroordelen hangen samen met een gebrek aan evenwichtige en genuanceerde informatie bij vele Nederlanders over West-Duitsland en zijn bevolking en aan dit huidige informatiepatroon onder de Nederlandse bevolking zijn de Nederlandse massamedia debet."

    http://webdoc.ubn.kun.nl/anon/n/nedeendu.pdf,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • de massamedia in Vlaanderen

    Recent haalde een SP.a-politicus in een tv-gesprek als argument voor een roodgroen kartel aan dat door de schuld van de Green Party en hun presidentskandidaat Ralph Nader de Democraten het presidentschap hadden verloren [...]. Dat politici dit soort redenering voor hun partijpolitieke doeleinden gebruiken valt te verwachten, problematisch is echter dat heel wat journalisten die toegang hebben tot de juiste informatie en dus minstens beter zouden moeten weten geen weerwerk bieden tegen deze stelling en ze ongenuanceerd bijtreden en verdedigen. Sommigen gaan zelfs zover dit argument als een 'evidentie' voor te stellen. Gezien de toenemende dociliteit van de massamedia in Vlaanderen hoeft dat echter niet te verwonderen.

    http://www.vrede.be/standpunten_view.php?id=248,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding