mecanicien


mecanicien 1.0

((vooral) in België)

werktuigkundige; mechanicus; technicus

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mecanicien…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Volgens Cadena SER hebben de mecaniciens van Spanair en het vliegveld Barajas in hun verklaringen gezwegen over het probleem met het remsysteem.

      http://www.depers.nl/buitenland/238882/Monteurs-zwegen-over-rem.html,

      Klanten van business-to-consumer producenten (die een contract afgesloten hebben met DHL), kunnen in de toekomst er ook voor kiezen hun bestellingen op te pikken in een Shell-station. Hetzelfde geldt voor technici, mecaniciens en service engineers die aan de onderneming bij wie ze hun bestelling plaatsen, eveneens deze keuze kunnen doorgeven.

      http://www.dhl.be/about/news/dhl_shell_NL.html,

      Een peloton specialisten, trainers, wetenschappers, medici, mecaniciens.

      De Standaard,

      De democratie is geen machine die op zichzelf draait. De machine kan, voor een tijd, de fouten van de burgers compenseren. Maar op lange termijn heeft de machine mecaniciens nodig – en mecaniciens van een zeker type geest en ziel – zodat de machine de doelen van de menselijke groei dient.

      http://www.europe4christ.net/index.php?id=140,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      mecanicien 1.1

      ((vooral) in België)

      iemand die zich voor zijn beroep op praktische wijze met mechanica (werktuigkunde; werktuigbouwkunde) bezighoudt; werktuigkundig monteur, vooral in de wielersport, vliegtuigbouw of autosport; mechanicus

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een mecanicien…

      is een persoon

      • [Organisatie of instelling] werkt bijvoorbeeld in een garage of werkplaats, maar kan ook in een hangar of tijdens race- of wielrenwedstrijden werken
      • [Object betroffen] werkt vaak specifiek met racefietsen of vliegtuigen

        Hoofdsemagram: monteur


        Algemene voorbeelden


        Tijdens de evacuatie van meer dan duizend Europese burgers en honderden Belgische VN-militairen uit de Ruandese hoofdstad Kigali in april 1994, werkten de C-130 piloten en mecaniciens met zo'n intensiteit dat velen er toen van overtuigd waren dat er op het eind van de opdracht ten minste een toestel minder zou vliegen.

        De Standaard,

        "Het heeft geen zin voor twaalf man het hele circus in werking te zetten, mecaniciens, fietsen, vervoer en hotels te regelen, als er maar een stuk of acht iets op Sicilië te zoeken hebben."

        NRC,

        "Van de patron tot de mecanicien, iedereen werkt hier even hard'', zegt een verantwoordelijke in het hoofdkwartier in Fada N'Gourma.

        De Standaard,

        Donderdagavond, na de etappe met aankomst in Millau, was Lotto-ploegleider Jean-Luc Vandenbroucke nog zwaar aangeslagen door het ongeval dat één van zijn mecaniciens was overkomen.

        De Standaard,

        In het geval van de autocoureur betekent dat misschien dat de persoon in kwestie uiteindelijk als monteur of mecanicien aan de slag gaat.

        http://www.serin.nl/start.htm,

        De mecanicien is verantwoordelijk voor het beheer van het gemotoriseerde park van de missie (wagens, generatoren, pompen etc.): instelling van de onderhoudsprocedures, bestelling van wisselstukken en voorraadbeheer, onderhoud en reparaties, opleiding en begeleiding van het nationaal personeel.

        http://www.azg.be/nl/overazg/wat.htm

        De mecaniciens die aan de jeeps werken, hanteren de hamer als geliefkoosd instrument en de vraag stelt zich of het dankzij of ondanks de mecaniciens is dat deze voertuigen hier af en toe nog rijden.

        De Standaard,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • handige mecanicien
        • werkloze mecanicien

        Eigenlijk zijn er twee hoofdfiguren: de werkloze mecanicien Bernhard Greif en zijn eveneens werkloze, anonieme collega.

        De Standaard,

        Wat noemde je vader een goede chauffeur? Hij zag een goede chauffeur voor alles als een harde werker, maar hij moest ook zelf zijn voertuig kunnen onderhouden. Zijn chauffeurs waren dus handige mecaniciens.

        http://www.vandievel.be/dui/history.html

        als subject bij een werkwoord


        • monteren
        • bevestigen
        • vervangen
        • repareren

        'De Ronde van Vlaanderen. Daar had zowel Cancellara als Breschel problemen met een nieuw versnellingssysteem. Bij het schakelen kwam hun voorrem los. Fabian wisselde in het begin van een lus in het parcours. De mecanicien sprong eruit, repareerde de rem, sprong terug in de auto en leverde 20 kilometer verder zijn fiets weer af aan Cancellara. Die reed dus met zijn oorspronkelijke fiets de Muur op.'

        http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GTI2QU25U,

        Vanmiddag maakt Duclos-Lassalle bij Compiègne een ritje van ten hoogste twintig kilometer. "Om de telescopie van enkele fietsvorken te testen", legt hij uit. "Om uit te vinden welke verende vork ik de mecanicien dit keer zal laten monteren. Ik hecht bijzonder aan die vering."

        NRC,

        In de pit verloor ik nog anderhalve minuut omdat de mecaniciens eerst de neus vervingen, terwijl die intact was.

        De Standaard,

        Als de weersomstandigheden gunstig waren klommen ze naar de top van die heuvel. De mecanicien bevestigde de vleugels met leren riempjes aan de armen en schouders van zijn meester. Dan haalde Lilienthal diep adem en stormde langs de helling naar beneden. Steeds harder en harder, dan een sprong, hij schoot de lucht in, de wind kwam onder zijn vleugels en droeg hem door de lucht, honderden meters ver.

        De hemelvaart van Massimo en Lui oog, Oek de Jong,

        mecanicien 1.2

        ((vooral) in België)

        hoger opgeleide werktuigkundige; technisch ingenieur

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een mecanicien…

        is een persoon

            Algemene voorbeelden


            James Watt was mecanicien en kreeg in 1763 de opdracht een Newcomen-stoommachine van de universiteit van Glasgow te repareren.

            http://nl.wikipedia.org/wiki/Stoommachine

            De Duitsers hebben de beste dokters ter wereld, de beste mecaniciens, de beste ingenieurs.

            Het verdriet van België, Hugo Claus,