medeplichtige


medeplichtige 1.0

in strafrechtelijke zin: iemand die opzettelijk behulpzaam is geweest bij het plegen van een misdaad of wanbedrijf maar bijkomstige, niet-noodzakelijke hulp verleende, in tegenstelling tot de onmisbare hulp die als criterium geldt voor mededaderschap; in algemeen taalgebruik ook: iemand die medeschuldig is aan een misdaad, wantoestand enz., veelal met de bijgedachte dat men niet de hoofddader of de belangrijkste veroorzaker is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een medeplichtige…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] levert bewust bijkomstige, niet-noodzakelijke hulp bij het plegen van een misdaad of wanbedrijf, bv. door daden die het plegen van de misdaad of het wanbedrijf hebben voorbereid, vergemakkelijkt of voltooid
  • [Waardering] wordt negatief gewaardeerd om de betrokkenheid bij een misdaad of wanbedrijf
  • [Onderscheid of tegenstelling] is strafrechtelijk te onderscheiden van de mededader die onmisbare hulp voor het plegen van een misdaad of wanbedrijf levert, en krijgt een lagere strafmaat dan de mededader

    Algemene voorbeelden


    Zijn mededaders "zij die door enige daad tot de uitvoering zodanige hulp hebben verleend dat de misdaad of het wanbedrijf zonder hun bijstand niet had kunnen worden gepleegd" (art. 66 al. 3 Sw.). Zijn medeplichtigen "zij die wapens, werktuigen of enig ander middel hebben verschaft, die tot de misdaad of het wanbedrijf hebben gediend, wetende dat ze daartoe zouden dienen" (art. 67 al. 3 Sw.) en "zij die buiten het geval van art. 66 § 3 Sw., met hun weten de dader of de daders hebben geholpen of bijgestaan in daden die de misdaad of het wanbedrijf hebben voorbereid, vergemakkelijkt of voltooid" (art. 67 al. 4 Sw.) […]. Uit een vergelijking van de bewoordingen van art. 66 en 67 Sw. zou men kunnen afleiden dat medeplichtigheid betrekking heeft op de voorbereiding, vergemakkelijking of voltooiing van het misdrijf, terwijl de mededaderschap op de uitvoering slaat. Men neemt echter aan dat het doorslaggevend criterium de vraag is of de verleende hulp bijkomstig, dan wel onmisbaar was. Dit is een feitenkwestie die door de rechter op soevereine wijze wordt beoordeeld.

    http://books.google.nl/books?id=THohY9EjmPMC&pg=PA337&lpg=PA337&dq=%22art.+66%22+bijkomstig+medeplichtig&source=bl&ots=UciELhS6a7&sig=lfuzoOgqGrx3gHHwdAbhuV3JyRU&hl=nl&ei=vHR6S7b4NcPv-QaH0oziBA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CAcQ6AEwAA#v=onepage&q=&f=false,

    Wetboek van Strafrecht. Titel V. Deelneming aan strafbare feiten. Artikel 48. Als medeplichtigen van een misdrijf worden gestraft: 1°. zij die opzettelijk behulpzaam zijn bij het plegen van het misdrijf; 2°. zij die opzettelijk gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaffen tot het plegen van het misdrijf.

    http://wetboek.mobi/Sr/48.html?l=1

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • medeplichtigen hebben

    De Algerijnse staatstelevisie toonde gisteren beelden van wapens, waaronder vijf niet-ontplofte granaten en vier machinepistolen die na het neerslaan van de opstand zouden zijn gevonden. De krant La Tribune wierp daarom de mogelijkheid op dat de opstandelingen medeplichtigen hadden binnen de instelling.

    NRC,

    Telkens als de belangstelling van rijkswacht of politie wat intenser werd, ging de informatie steeds verloren in het logge gerechtelijke apparaat. Hier is geen vereenzaamde seriemoordenaar aan het werk. Hij had medeplichtigen. Hier moest het gerecht geen onbekende zoeken.

    De Standaard,

    'Zwijgen jij,' zei de enorme agent. De smalle hield z'n mond. 'Alle getuigen zijn het erover eens,' ging de enorme door,' dat de overvaller een medeplichtige had in de bank. Iedereen beschreef hem als iemand die eruitziet als jij. Je bent erbij, vriendje.'

    De droogte, Herman Brusselmans,

    met adjectief ervoor


    • vermeende medeplichtige
    • vermoedelijke medeplichtige

    Dragoslav Bokan (35), de leider van de Servische paramilitaire organisatie Witte Adelaars, die aan het begin van de jaren negentig terreuracties pleegde tegen de niet-Servische bevolking van Kroatië, werd dit weekeinde samen met vier vermeende medeplichtigen opgepakt voor een roofmoord die zij in 1992 zouden hebben gepleegd op een rijke zakenman in het noorden van Servië.

    De Standaard,

    Door een ander princiep, dat van de voorrang van rechtsmacht, staan niet alleen ministers of gewezen ministers voor het Hof van Kassatie terecht, maar ook alle vermoedelijke medeplichtigen, ook al zijn dit gewone burgers.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    • medeplichtige aan bedrog
    • medeplichtige aan een misdrijf
    • medeplichtige aan een moord

    Het is op straf van schorsing verboden een poging tot bedrog te plegen. De dader, de mededader(s) en de medeplichtige(n) aan poging tot bedrog zijn eveneens strafbaar door de Kamers.

    http://www.kbdb.be/Nationalsportregl.htm,

    Angola heeft een vermeende Zuid-Afrikaanse medeplichtige aan de moord op de Zweedse premier Olof Palme laten oppakken.

    De Standaard,

    Zo krijgt de assisenjury de mogelijkheid de man eventueel als medeplichtige aan de misdrijven te bestempelen en niet alleen als dader of mededader.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • mededader en medeplichtige

    Voegen we volledigheidshalve hieraan toe dat de administratie in sommige gevallen aan beide partijen wel een administratieve sanctie kan opleggen, gelijk aan tweemaal het bedrag van de btw, en dat bij een strafrechtelijke veroordeling alle mededaders en medeplichtigen hoofdelijk gehouden zijn tot betaling van de ontdoken belasting, om te besluiten dat u zich best onthoudt van iedere deelname aan dit soort praktijken.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen