medicaliseren


medicaliseren 1.0

iets tot onderwerp maken van de medische wetenschap of medisch onderzoek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Medicaliseren…

is een handeling

  • [Gevolg of resultaat] heeft tot gevolg dat iets behandeld wordt als een medisch onderwerp

    Algemene voorbeelden


    Is het wel verstandig om bijvoorbeeld de scherpe kanten van depressies of een rouwproces te onderdrukken met 'een pilletje'? Stichting Pandora vraagt zich af of die pillen ons echt gezonder maken of dat het lijden wordt gemedicaliseerd.

    http://www.stichtingpandora.nl/index.html,

    Opnieuw wordt doofheid gemedicaliseerd, opnieuw gaat het om praten en luisteren.

    NRC,

    Welzijnszorg hamerde er ook op om zorg niet te medicaliseren: "Als mensen besluiten de stap naar een rusthuis te doen, is het of omdat ze alleenstaand zijn geworden, of omdat hun woning niet meer voldoet."

    De Standaard,

    Gezin en verwantschap werden geproblematiseerd, de studie ervan gemarginaliseerd en gemedicaliseerd, familie verdween als onderwerp.

    http://www.fss.uu.nl/soc/hg/nsv/md99.txt

    Combinatiemogelijkheden


    met object


    • een probleem medicaliseren
    • een kwestie medicaliseren

    In de jaren '90 heeft de privé-sfeer van de seksualiteit een politiek karakter gekregen door de wetgeving en de verschillende regelingen van de medisch begeleide voortplanting (MBV). Daarom eisen vrouwen – in hun hoedanigheid van vrouw en als bevoorrechte actor in het voortplantingsproces - vandaag de dag directe inspraak in de politieke regelgeving omtrent deze kwesties die tot het uiterste werden gemedicaliseerd.

    http://www.health.fgov.be/bioeth/nl/advies/advies18.pdf,

    Voor Stichting Pandora doet het ziektebeeld er eigenlijk niet zo toe. Huson: "Mensen willen graag problemen benoemen om daarmee groepen mensen te herkennen en een plaats te geven [...]. Op die manier ben je bezig een probleem te medicaliseren en is er geen of weinig aandacht meer voor waar een individueel persoon in een bepaalde fase in zit."

    http://www.tn.tudelft.nl/hop/,

    Mensen met weinig talenten en mensen die op de arbeidsmarkt zijn afgebrand. Deze [...] vallen grotendeels onder de categorie chronisch zieken, of beter gezegd, zijn als zodanig gelabeld. Je wordt immers alleen arbeidsongeschikt verklaard als je ziek bent, een gevolg van het medicaliseren van sociale problemen.

    http://www.human.nl/,

    met bijwoord


    • ten onrechte medicaliseren
    • onterecht medicaliseren
    • onnodig medicaliseren

    Ross vreest nu dat via de commerciële bureaus een alternatieve route naar een vruchtwaterpunctie ontstaat. Dat zou wat haar betreft betekenen dat zwangerschappen onnodig worden gemedicaliseerd.

    NOS Nieuws,

    Zwanger zijn en bevallen zijn natuurlijke processen, die te pas en te onpas en veelal onterecht worden gemedicaliseerd. Vandaar ons pleidooi voor zelfredzaamheid. De meeste mama's kunnen zonder probleem thuis of poliklinisch bevallen. De kleine ongemakken tijdens de kraamperiode kun je gemakkelijk thuis opvangen.

    http://www.mloz.be/profiel/index.html,

    • sterk mediciliseren

    Het vak van bedrijfsarts is vanouds sterk gemedicaliseerd: ziekte bestrijd je met medische ingrepen. Maar psychische klachten los je niet op met medicijnen. Dat kan vaak wel met aanpassingen in de arbeidsorganisatie.

    http://www.vno-ncw.nl/frames/frtot1.htm,

    met een als-bepaling


    • medicaliseren als een gewone ziekte
    • medicaliseren als een reguliere ziekte

    De conferentie "Verslaving en sociale omgeving" vindt plaats [...] op initiatief van Stichting Arta, de Nederlandse instelling voor antroposofische verslaafdenzorg in Zeist [...]. In plaats van drugsverslaving te gaan behandelen en medicaliseren als een gewone ziekte, willen zij bevorderen dat verslaafden hun leven zelf weer inhoud kunnen geven zonder daarbij afhankelijk te zijn van allerlei stoffen.

    http://www.antrop-ver.nl/activiteiten/frame2act.htm,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen