meestergast


meestergast 1.0

((vooral) in België)

degene die aan het hoofd staat van de andere ondergeschikten; de voornaamste ondergeschikte; onderbaas

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een meestergast…

is een persoon

  • [Rang of hiërarchische positie] staat aan het hoofd van de andere ondergeschikten; staat aan het hoofd van een afdeling

    Algemene voorbeelden


    's Avonds schoolde Jos zich nog bij, zodat hij na enkele jaren opklom tot helper-monteerder en nadien monteerder in de voormontage. Uiteindelijk schopte Jos het verder dan hijzelf had verwacht. Via moniteur, over brigadier tot meestergast of hoofdbrigadier.

    http://www.gva.be/dossiers/-s/staalindustrie/4.asp,

    "In 1986 was ik de enige meestergast, zonder arbeiders. Van februari tot september liep ik zomaar wat rond in de loodsen waarover ik de leiding had. Zonder iets te doen."

    http://www.gva.be/dossiers/-s/staalindustrie/4.asp,

    Voor gedreven teamspelers (m/v) met karakter hebben wij momenteel volgende plaatsen in onze brouwerij te Alken: Meestergast conditionering [...]. Functieomschrijving: - Je bent verantwoordelijk voor het volledige conditioneringsproces van bieren in flessen en vaten. Hierbij stuur je een groep van operatoren en voormannen aan, die je uitstekend coacht en motiveert.

    http://www.vacature.com/scripts/vaczoeker/display-vacancy.asp?ID=290924=Brouwerij%20Alken%20Maes,

    Wanneer een bij het WTCM behandeld onderdeel in een machine wordt geïnstalleerd, moet bij voorbeeld heel zorgvuldig ook de kracht en de snelheid van de machine anders ingesteld worden. "Een meestergast bij het bedrijf heeft dan vaak de neiging om snel te zeggen dat het niet werkt," aldus Van Stappen. "Je moet erbij zijn, en de nodige tijd nemen om alles te perfektioneren. Anders blijft de mooie spitstechnologie in het laboratorium steken."

    De Standaard,

    Vader, die meestergast is in een kleine koffiebranderij, weet natuurlijk alles haarfijn van bonen mengen. Hij is de onmisbare steunpilaar van het bedrijfje waar hij zijn kost verdiend zou men zeggen.

    Hete zeeprikkels, Andreas Roels,

    Henri, de meestergast, is ook al jaren en jaren in dienst. Hij blijft trouwens vanmiddag in de uitgeverij, terwijl ik afwezig ben.

    Emily Beyns, of Het heilig zwijgen. Dl. 1: Verwanten, Clem Schouwenaars,

    Een Hollander is eerst en vooral een commerçant, dus dat wil zeggen dat vanaf de meestergast tot de simpelste metselaar iedereen op het materiaal verdient. Bijvoorbeeld, op een bunker die een dekkingsdikte van twee meter moet hebben brengen ze een aantal centimeters minder aan.

    Het verdriet van België, Hugo Claus,

    Zo telde ons land op het einde van de 19de eeuw 4 textielscholen [...]. Niet enkel werden talloze arbeidskrachten geschoold, maar ook de meestergasten en de toekomstige bedrijfsleiders werden veelal via deze beroepsscholen opgeleid.

    http://www.pti-kortrijk.be/texgesch.htm

    Combinatiemogelijkheden


    voorafgegaan door als


    • als meestergast

    Jos (65) werkte gedurende 36 jaar voor Cockerill. Als arbeider hielp hij de kraan bouwen, als allerlaatste meestergast voerde hij er de leiding over.

    http://www.gva.be/dossiers/-s/staalindustrie/4.asp,