meesterkok


meesterkok 1.0

kok die de proef voor het meesterschap succesvol heeft afgelegd en daarmee de hoogste graad van vakbekwaamheid binnen het ambacht heeft behaald; zeer vakbekwame kok; ook: de titel van meesterkok

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een meesterkok…

is een kok; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft als titel een beschermde status
  • [Activiteit of handeling] staat vaak aan het hoofd van de keukenbrigade van een restaurant
  • [Betrokkene] wordt als titel in Nederland uitgereikt door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH)
  • [Gevolg of resultaat] is iemand die, of wordt toegekend aan een kok die, de proef voor het meesterschap succesvol heeft afgelegd

Hoofdsemagram: kok


Algemene voorbeelden


Of hij thuis ook wel eens iets lekkers kookte? Nee. Hij niet zozeer. Dat deed zijn vrouw [...]. En ging hij wel eens uit eten bij een andere meesterkok om zichzelf te trakteren? Zelden. De enige culinaire buitensporigheid die hij zich soms veroorloofde als hij diep in de nacht van zijn werk kwam, was een spiegelei bakken, dat hij verorberde op een sneeuwwit boterhammetje, met een vleugje citroensap er overheen.

Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

Als kok leerde ik goed koken, moest ik goed mijn ogen openhouden als de meesterkok bezig was, zodat ik sausen kon maken en taarten.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

Het Gilde van Nederlandse Meesterkoks is een broederschap van professionele koks die de hoogste graad van vakbekwaamheid binnen hun ambacht hebben behaald.

http://www.meesterkoks.nl/

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een meesterkok benoemen
  • meesterkoks kiezen

Om Meesterkok te kunnen benoemd worden dient er onherroepelijk een periode als Compagnon de la Toque Blanche doorgemaakt te zijn geweest. De kandidaat behoort een goede reputatie als keukenchef/patroon te hebben en gekend om uitmuntende beroeps- en morele kwaliteiten, en bedrijvig in eigen huis waarvan de reputatie onberispelijk is.

http://www.33masters.com/nl/default.htm

Elk jaar moet een jury de drie beste meesterkoks kiezen, die dan 100.000 F. fr. (ruim 600.000 B. fr.) krijgen en onder het patent van beroemde koks [...] hun kookkunsten tentoon mogen spreiden.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • een vermaarde meesterkok
  • de grote meesterkoks

Jaren geleden heb ik eens interview gelezen met een vermaarde meesterkok. Of hij thuis ook wel eens iets lekkers kookte? Nee. Hij niet zozeer. Dat deed zijn vrouw. Lieten zijn eigen schotels hem dan onverschillig? Dat was de kwestie niet. Hij proefde ze wel natuurlijk.

Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

Even de koers verleggen naar 't Nieuwe Kompas, de brasserie waar u weet dat u welkom bent en waar u meteen lekker zit. De brasserie met de 'cuisine traditionelle' die eer doet aan de grote meesterkoks. Op onze kaart vindt u naast de klassieke gerechten wisselende specialiteiten, authentiek bereid met dagverse ingrediënten.

http://www.kompas-loosdrecht.nl/

  • een Franse meesterkok

De Franse meesterkok Alain Senderens, een gesoigneerde uitvoering van Sigmund Freud, wordt wel de filosoof onder de Franse koks genoemd, een image dat hij dankt aan zijn grootse keuken- en produktenkennis.

NRC,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • meesterkok van Nederland
  • meesterkoks van België

De Orde van de "33 Meesterkoks van België" werd gesticht begin jaren zestig op initiatief van enkele afgestudeerden aan de hotelschool "Ter Duinen" van Koksijde [...]. De stichting beantwoordde aan de wens van talrijke vermaarde koks, die de essentiële waarden van hun beroep wilden veilig stellen: de kwaliteit van de producten en de gerechten, het respect voor een vriendelijk onthaal en een waardevolle promotie voor de Belgische en regionale keuken.

http://www.33masters.com/nl/default.htm

"Zijn kookstijl is elegant, innovatief met een klassieke basis. Marrees' gerechten zijn stuk voor stuk smaakvol waarbij contrasten op een positieve manier een grote rol spelen", aldus Schut. Marrees is de 132ste SVH Meesterkok van Nederland en is daarmee in het bezit van de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de horeca.

http://alletoprestaurants.nl/top-restaurants-nieuws/jan-marrees-van-bretelli-in-weert-svh-meesterkok.html,

met eigennaam


  • meesterkok Rob Blaauboer
  • meesterkok Marc Paesbrugghe
  • meesterkok Roger Souvereyns
  • meesterkok Pierre Wynants

Morgen het recept van Tournedos van haas voor vier personen van chef- en meesterkok Rob Blaauboer.

NRC,

Aan tafel. Een extra Magazine over de kunst van het tafelen: met meesterkok Marc Paesbrugghe, ontwerper Piet Stockmans, de waterwinkelier, de cognac-kenner, en de maître d'hotel over etiquette.

De Standaard,

T. zat vast op verdenking van een juwelendiefstal bij zijn werkgever, meesterkok Roger Souvereyns in Hasselt.

De Standaard,

Tot u, die gezelligheid weet te waarderen: City Delhaize is een winkel waar men zich goed voelt, zoals "Comme chez soi" (meesterkok Pierre Wynants heeft trouwens een plaatsje in de traiteurafdeling).

http://www.delhaize.be/homepage/_nl/homepage.asp?languageID=NL