mensenhandel


mensenhandel 1.0

handel in mensen die men met misleiding, dwang of geweld tewerkstelt als goedkope of onbetaalde werkkrachten of exploiteert op een andere wijze die het recht op vrijheid schendt, zoals door verplichte prostitutie of door verkoop aan iemand als eigendom
Soms ruimer ook in toepassing op mensensmokkel, waarbij personen met hun instemming tegen vaak hoge betaling illegaal over grenzen worden gebracht.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Mensenhandel…

is een activiteit

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een criminele activiteit
  • [Activiteit of handeling] betreft recrutering, transport, huisvesting, gedwongen tewerkstelling, verkoop e.d.
  • [Wijze] gebeurt door misleiding, dwang of geweld
  • [Betrokkene] heeft betrekking op mensen die worden verplicht tot goedkope of onbetaalde arbeid of worden geëxploiteerd op een andere wijze die het recht op vrijheid schendt, zoals door gedwongen prostitutie of door verkoop aan iemand als eigendom
  • [Waardering] wordt zeer negatief gewaardeerd
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt vaak onderscheiden van mensensmokkel die mensen met hun instemming en tegen veelal hoge betaling illegaal over grenzen brengt

Algemene voorbeelden


De Wet op de mensenhandel definieert het begrip "mensenhandel". Iemand begaat het misdrijf "mensenhandel" indien hij: een persoon werft, een persoon vervoert, een persoon overbrengt, een persoon huisvest, een persoon opvangt, de controle over een persoon wisselt, of de controle over een persoon overdraagt met als doel deze persoon: te gebruiken voor kinderpornografie, in te zetten in de prostitutie, te laten bedelen, economisch uit te buiten, organen of weefsels te laten afstaan in strijd met de wet, of een misdaad of wanbedrijf te laten plegen tegen zijn zin. Zelfs indien het slachtoffer akkoord ging met deze praktijken is er sprake van mensenhandel.

http://www.vmc.be/vreemdelingenrecht/wegwijs.aspx?id=127,

Zowel Nationaal als Internationaal wordt er een onderscheid gemaakt tussen mensenhandel (vrouwenhandel) en mensensmokkel. Mensensmokkel is alleen het over de grens brengen van een persoon zonder dat deze de benodigde papieren bezit. Mensenhandel echter omvat een veel langer traject; vanaf het rekruteren tot aan het onder dwang te werk stellen, en alle stappen daartussen. In Nederland verstaan we onder mensenhandel: alle vormen van uitbuiting in arbeid of diensten, slavernij en met slavernij gelijkende praktijken en de handel in organen. Daaronder vallen dus ook vrouwenhandel en gedwongen prostitutie.

http://www.srtv.info/srtv/frametxtdefinitie.html

Mensenhandel is een vorm van misdrijf dat zowel binnen landsgrenzen kan plaatsvinden als wel daar buiten [...]. Mensensmokkel gebeurt altijd over grenzen. Het is gewoon een vorm van illegale grensovergang, vindt altijd plaats zonder reisdocumenten of met valse reisdocumenten. Mensenhandel vindt in de meeste gevallen plaats met legale reisdocumenten. De mensenhandelaar wil ervan verzekerd zijn dat zijn 'prooi' (handelswaar) de plaats van bestemming bereikt, omdat op die plaats hij de slachtoffers wil gaan uitbuiten of exploiteren ten behoeve van zichzelf en van de organisatie waarvan hij deel uitmaakt [...]. Een ander verschilpunt is dat bij mensenhandel de mensenhandelaar op zoek gaat naar zijn slachtoffers, want die mensenhandelaar weet waaraan de markt behoefte heeft [...]. Bij mensensmokkel gaat het slachtoffer zelf op zoek naar de mensensmokkelaar. Mensen die bijvoorbeeld oorlog of armoede willen ontvluchten [...]. Bij mensenhandel wordt een mensenrecht geschonden. Het recht van het slachtoffer om vrij te zijn en vrij te bewegen (vrij te zijn van alle vormen van slavernij). Bij mensensmokkel wordt het recht van de staat geschonden. Elke staat heeft een vreemdelingenwetgeving. Die bepaalt op basis van deze wetgeving wie in zijn land mag komen.

http://www.dbsuriname.com/archief/nat/2009/aug09/24-08-09/Nat_Verschil%20tussen%20mensenhandel%20en%20mensensmokkel.asp,

SP.A-senator Ludwig Vandenhove wil het verschil tussen mensensmokkel en mensenhandel afschaffen. In de praktijk is het verschil tussen beide moeilijk te maken, stelt de voorzitter van de commissie Binnenlands Zaken. Hij heeft een wetsvoorsel ingediend.

De Standaard,

Sinds begin dit jaar werden 581 illegale Chinezen opgepakt, wat waarschijnlijk maar een zeer klein deel is van het totaal aantal dat illegaal Japan binnenkomt. Minister Matsuura zei dat de smokkelbenden grof geld verdienen met deze mensenhandel. De migranten moeten veel geld betalen voor de reis en eventueel valse documenten.

De Standaard,