mensonwaardig


mensonwaardig 1.0

niet overeenstemmend met de menselijke waardigheid; zodanig dat de waardigheid van de mens geschonden wordt; mensonterend

Algemene voorbeelden


Wanneer iemand aftakelt, valt gemakkelijk het woord 'mensonwaardig'. Voor onze maatschappij staat lijden haaks op menswaardigheid. We willen het lijden zoveel mogelijk elimineren, en als dat onvoldoende lukt, zijn we geneigd de lijdende zelf te verlossen uit zijn lijden, 'omwille van de menswaardigheid'.

http://www.lannoo.com/content/lannoo/wbnl/listview/1/index.jsp?titelcode=1520&fondsid=13

Ik ga denk ik toch nog liever eerder dood dan dat ik mijn laatste jaren moet slijten in een verzorgingstehuis, langzaam aftakel en niks meer zelf kan. Dat vind ik mensonwaardiger dan rustig inslapen.

http://forum.fok.nl/topic/1138855/2/25,

Welnu, in de jaren zeventig van de vorige eeuw toen er genoeg werk was vonden de socialistische betweters dat beroepen als tramconducteur en conciërge eigenlijk mensonwaardig waren.

http://www.leefbaaralmere.nl/forum/bericht.asp?berichtid=8615,

Onder het motto: we betalen ons rot voor een krot bouwen ze op 16, 17 en 18 oktober samen met andere verenigingen een symbolische sloppenwijk, een bidonville. Dit gebeurt op het Anneessensplein in Brussel. Opdat de federale en Brusselse overheid zijn verantwoordelijkheid zou opnemen, want de woonsituatie wordt voor een steeds groeiend aantal mensen onbetaalbaar, maar vooral mensonwaardig.

http://www.vrijzinnighumanisme.be/5_radio-tv/513_radio031013.htm,

De CDA'er zei niet geheel afwijzend te staan tegenover het plan van stadsdeelvoorzitter Hannah Belliot om verslaafden onder te brengen in speciale 'drugsflats'. Dit in tegenstelling tot zijn Amsterdamse partijgenoot, lijsttrekker Hester Maij, die gisteren ook aanwezig was. Zij noemde het plan van Belliot eerder deze week 'mensonwaardig'.

Het Parool,

Bij de presentatie van het rapport zijn de uitgebreide bevindingen van het onderzoek kortweg weergegeven onder het kopje "verblijfsomstandigheden niet humaan". Dit is in de publiciteit al snel verworden tot "inhumaan" en "mensonwaardig".

http://www.ombudsman.nl/jaarverslag2001/jv2001.pdf,

De toerisme-situatie in pygmeeëndorpen in Uganda lijkt zo mensonwaardig te zijn dat ook de bekende Lonely Planet-reisgidsen het onverdraaglijk zijn gaan vinden.

http://www.ddh.nl/duurzaam/toerisme/thema/duurzaamheid.htm,

Comité P is van oordeel dat onze politie te vaak geweld gebruikt tegenover arrestanten bij bestuurlijke aanhoudingen, en maakt zich zorgen over het boeien van de polsen op de rug [...]. Amnesty International zegt al lang dat politie een eind moet maken aan die boeimethode en noemt ze mensonwaardig.

De Standaard,

Van de ontwikkelingen van de laatste twintig jaar zijn de boeren nauwelijks wijzer geworden. Het milieu heeft aanzienlijke schade opgelopen. We hebben al doende mensonwaardig dierenleed berokkend.

NRC,

Het gebruik van harddrugs op straat is mensonwaardig en vormt een reëel gevaar voor de volksgezondheid.

http://www.hvoquerido.nl/menu_nl.html?Main=HVO-Querido=0=welkom.html

8 mei is ook de dag van de bevrijding, ook van Duitslands bevrijding van een mensonwaardige criminele dictatuur.

http://www.samenvooreuropa.nl/word/teksten/ash_1045.htm

Er was geen twijfel mogelijk: iemand in ons groepje had op deze windstille zomeravond een kolossale, ik mag wel zeggen een godgeklaagde wind gelaten. Het zij mij toegelaten hier een kort intermezzo in te lassen. Het is mijn echtgenote geweest die mij het schrikken heeft aangeleerd [...]. Toch is de schrik, die mij in al die jaren thuis op het lijf is gevallen, slechts prul in vergelijking met wat ik op het moment van die mensonwaardige luchtverplaatsing op die receptie heb doorstaan.

De wekker, André Janssens,

Ik fietste daar met een feministe. Al voor wij op de ruige kade waren, maakte mijn reisgenote mij erop attent hoe ontzettend veel vrouwen met zware boodschappentassen liepen te zeulen [...]. Eenmaal op de kade was er echter geen sprake meer van dit mensonwaardige gesjouw; enkele maaiers met ontbloot bovenlijf floten mijn reisgenote na. Het ergerde haar.

Ongewenste zeereis, Maarten 't Hart,

Fooien geven is trouwens mensonwaardig. Karl Marx zal er ook wel tegen zijn geweest.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een mensonwaardig bestaan
  • een mensonwaardig leven
  • een mensonwaardige behandeling
  • een mensonwaardige omgeving
  • een mensonwaardige toestand
  • mensonwaardig lijden
  • mensonwaardig werk
  • mensonwaardige arbeidsvoorwaarden
  • mensonwaardige daden
  • mensonwaardige omstandigheden
  • mensonwaardige praktijken
  • mensonwaardige situaties
  • mensonwaardige taferelen
  • mensonwaardige tonelen
  • mensonwaardige werkomstandigheden

Ze is volgens buurtbewoners al vijfmaal over de grens gezet, iedere keer opnieuw duikt ze in de Seefhoek op. Haar behoeften doet ze van pure miserie tussen geparkeerde auto's ... Wie trekt zich haar mensonwaardige bestaan aan? Niemand.

http://www.gva.be/dossiers/-a/antwerpsewijken/wijk16.asp

"Mensen bedienen zich van technieken om arbeid te verlichten", aldus Kok. "Veel mensonwaardig werk is overbodig gemaakt."

NRC,

Daarop brak in Bagladesh een hetze los waarbij fanatieke moslims gruwelijk tekeer gingen tegen hindoes. Taslima Nasrin bespaart de lezer geen enkel detail van die mensonwaardige gruweldaden.

De Standaard,

Aanleiding is de hele hetze rond het arrest van het Hof van Cassatie en het lopend onderzoek naar de mensonwaardige praktijken van Dutroux.

De Standaard,

Vervallen flatgebouwen markeren dit deel van de stad, waar duizenden mensen in mensonwaardige omstandigheden leven.

http://www.legerdesheils.nl/,

Staatsingrijpen is geen nieuw fenomeen in de eeuwenlange traditie van de sport. Het bekendste ingrijpen was dat van de Romeinen die de toen 1100 jaar durende Spelen verboden wegens verregaande decadentie en mensonwaardige tonelen.

NRC,

Ongeneeslijke zieken kunnen kiezen voor een actieve dood. We argumenteren dit met de rationele argumenten dat mensonwaardig lijden geen nut heeft en we de keuzes van onze medemens moeten respecteren.

http://www.alforto.nl/index.html?zelfdoding.html,

Ja, beeldt (met dt) het u even in. Je bent een aap. Je hebt nog nooit iemand kwaad gedaan [...]. Eerst slaan ze je met een ijzeren staaf. Dan trekken ze je de nagels uit. Dan dienen ze je elektrische schokken toe tussen de benen. Vervolgens nemen ze een foto van je gezicht. Die publiceren ze. En waarom? Omdat je zo'n vreselijk handig model bent voor het aanschouwelijk maken van mensonwaardig handelen.

De Standaard,

Inderdaad, de daadwerkelijke opbouw van de sociale economie-sector vond al lang daarvoor plaats als het spontane antwoord van de arbeiders op de mensonwaardige arbeidsvoorwaarden opgelegd door het kapitalisme.

http://www.gomantwerpen.be/nederlands/diensten/bpageel/2socecocontext.html

Volgens het Algemeen Verslag van de Armoede van 1995 verzeilen velen onder hen in een mensonwaardig leven door consumptiekredieten af te sluiten die hun afbetalingsmogelijkheden ver te boven gaan.

De Standaard,

Een Turkse mensenrechtenorganizatie hing zondag een schokkend beeld op van de mensonwaardige behandeling van gedetineerden in Turkse strafinstellingen.

De Standaard,

Door de eeuwen heen zijn vissers in West-Europa door hun bedrijvigheid aan mekaar verbonden. Het verliep en verloopt niet altijd vredelievend, maar ze leverden in al die jaren hun bijdrage aan het sociaal-culturele patrimonium met aangrijpende zeemansliederen, waarin ze hun harde, soms mensonwaardige werkomstandigheden naast de vrolijke momenten met wijntje en trijntje in hun eigen jargon bezingen.

De Standaard,

  • op mensonwaardige wijze (uitbuiten)

De arbeidersgezinnen, mannen, vrouwen en jonge kinderen werden in mijnen en fabrieken op mensonwaardige wijze uitgebuit.

http://users.compaqnet.be/architectuur20/overzicht.htm,

Hij beschrijft uitstekend hoeveel moeite het joods bestuur deed om de kinderen in die mensonwaardige omgeving een goede opvoeding te geven.

NRC,

Kunnen gaan en staan waar je wil, zou een basisrecht moeten zijn. Als het dat niet is, houdt dat de verschrikkelijke verplichting in om altijd in hetzelfde land te verblijven. Een verplichting om in soms onleefbare of mensonwaardige omstandigheden te vertoeven.

http://www.student.rug.ac.be/lvsv/neo/03/1/migratie.doc,

Tot het vorstelijk paar in de loop der jaren, en tussen enkele rampen door, tijdens een bezoek aan Antwerpen, kennis maakt met het mensonwaardige bestaan in de prostitutie.

De Standaard,

Even later vroeg de kardinaal aandacht voor de mensonwaardige toestand waarin mensen leven wier enige misdaad is zich in ons land te bevinden zonder dat wij ze welkom heten.

De Standaard,

Een betrokken hulpverlening, waarbij 'achter de mensen wordt aangezeten' wanneer er mensonwaardige situaties dreigen, kan juist heel goed samengaan met een hulpverleningsmodel dat geïntegreerd is in de samenleving.

NRC,

met bijwoord


  • erg mensonwaardig
  • zeer mensonwaardig
  • niet mensonwaardig

'In Moskou staat in een kleinburgerstraat een geel gebouw waarinnen het Centrum voor de Medische Proefnemingen is [...]. Wij kunnen ons daar aanmelden als proevenpersoon. Wij kunnen daar geld verdienen.' Koos rende weg om een krat bier te halen. 'Dat zijn toch mensonwaardige praktijken?' hoorde hij zijn directeur zeggen toen hij terugkwam. 'Zeker directeur, zeer mensonwaardig. Aber wij hebben geld nodig.'

Franklin, Thomas Lieske,

Dementie is niet mensonwaardig. Maar alle ongemakken die erbij komen kijken zijn dat wel.

http://www.leif.be/nieuws/Zero%20wilsbeschikking.htm,

Mocht ik deze mevrouw in haar eigen urine laten liggen, is dat niet erg mensonwaardig?

http://www.mijnvakbond.nl/Pub/Casusarchief/Casus_Mag_je_iemand_in_zijn_eigen_urine_laten_liggen.html,

met werkwoord


  • iemand mensonwaardig behandelen
  • zich mensonwaardig behandeld voelen
  • iets mensonwaardig maken
  • iets mensonwaardig vinden

Hij klaagt over de traagheid van de procedures, over het gebrek aan informatie, incompetentie van de hulpverleners, ongelijke behandeling van gedetineerden, enz. Dit alles zorgt voor enorme frustraties. Men voelt zich mensonwaardig behandeld.

http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/beleid/documenten.htm,

Hoelang kunnen we het leven rekken zonder het einde mensonwaardig te maken?

De Standaard,

Waarom werd de foto van twee militieleden in Liberia die een lid van een rivaliserende groep ombrengen genomen en gepubliceerd in De Standaard van vrijdag 10 mei met enkel een onderschrift en zonder context? Mijn gezin en ik vinden hem mensonwaardig en zijn diep geschokt.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • onaanvaardbaar en mensonwaardig

Op het eiland Italiaanse Lampedusa moeten 3.000 migranten samen 16 chemische toiletten delen. Er zijn slechts 2 watertanks aanwezig, waarvan de overheid 1,5 liter water per migrant ter beschikking stelt. Deze omstandigheden zijn ver beneden de geaccepteerde humanitaire normen van 20 liter water per dag per persoon en 1 latrine op elke 20 mensen [...]. 'Deze omstandigheden zijn onaanvaardbaar en mensonwaardig,' zegt Kostas Moschochoritis.

http://www.artsenzondergrenzen.nl/over-ons/nieuwsarchief/opvang-lampedusamensonwaardig.aspx,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding