menswaardig


menswaardig 1.0

overeenstemmend met de menselijke waardigheid; zodanig dat aan de waardigheid van de mens recht gedaan wordt

Algemene voorbeelden


Ook de geplande fiscale hervormingen en de reorganisatie van vervangingsinkomens zoals het bestaansminimum zijn uitgelezen kansen om een menswaardig inkomen te garanderen voor wie nu te krap zit of gewoon uitgesloten wordt.

http://www.solidariteit.net/7uitdagingen/uitdaging1.html

Deze opvatting paste bij de Bijstandswet, die de verzorgingsstaat van een menswaardige "bodem" voorziet.

NRC,

Wil je serieus verder met een vrouw en je hebt de houding van een "echte man", dan is het bijna zeker dat je een gespannen relatie gaat krijgen, want zolang je innerlijk niet overtuigd bent van een menswaardige omgang met vrouwen, ben je niet in staat om een goede relatie met een vrouw te krijgen.

http://www.leokrans.nl/psychologie/gelukkige_relatie.htm

Het is de bedoeling van dit advies een aantal ethische en praktische richtlijnen te verstrekken omtrent een adequate en menswaardige medisch-ethische integratie van de prenatale diagnostiek binnen de Universitaire Ziekenhuizen van de K.U. Leuven.

http://www.kuleuven.ac.be/cbmer/cme/prenatdiag.htm,

De moeder van een leerling die GON-begeleiding ontvangt: "Ik vind de idee van inclusief onderwijs heel menswaardig, maar vraag me af of er leerkrachten zijn die met al die verschillende handicaps kunnen omgaan."

http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail=5741,

De prijzen en de winstmarge zijn niet voor alle straatkranten hetzelfde. De filosofie achter deze handel is dat kranten verkopen menswaardiger is dan bedelen.

Meppeler Courant,

"Bij het menswaardig inslapen van mijn zwaar zieke moeder gebeurde er niets dat in strijd is met de deontologische kode van de orde van geneesheren."

De Standaard,

Wel achten we het nodig dat meer nadruk wordt gelegd op het vergroten van de toegang tot voedsel van arme mensen als stimulans voor economische ontwikkeling, en een menswaardigere verdeling van de welvaart.

http://www.gcw.nl/

De procureur-generaal vond de methode van de plastic zak bij C. mensonwaardig - wat niet waar is, het is een milde dood. Het is kennelijk wel menswaardig als je verpleegsters in de ziekenhuizen grote doses morfine laat inspuiten, zodat mensen wegzakken zonder afscheid te kunnen nemen van hun familie. Euthanasie is menswaardig, mooi en vredig, feestelijk als het ware, je zegt tegen je omgeving: 'Nu ga ik.'

NRC,

Het lijkt me een manco in het moderne geestesleven dat ethische denkers zonder uitzondering progressief zijn, d.w.z. nooit kritisch nadenken over de ethische uitvloeisels van de progressieve maatregelen, die het menselijk bestaan zo menswaardig beloven te maken.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een menswaardig asielbeleid
  • een menswaardig beleid
  • een menswaardig bestaan
  • een menswaardig einde
  • een menswaardig inkomen
  • een menswaardig leven
  • een menswaardig levenseinde
  • een menswaardig niveau
  • een menswaardiger bestaan
  • een menswaardige aanpak
  • een menswaardige behandeling
  • een menswaardige benadering
  • een menswaardige cultuur
  • een menswaardige dood
  • een menswaardige oplossing
  • een menswaardige opvang
  • een menswaardige samenleving
  • een menswaardige toekomst
  • een menswaardige verzorging
  • menswaardige arbeidsomstandigheden
  • menswaardige leefomstandigheden
  • menswaardige omstandigheden
  • menswaardige werkomstandigheden
  • menswaardige zorg

De werknemers wiens rechten worden geschonden, hun vakbonden en ngo's kunnen deze internationale arbeidsrechtsnormen gebruiken als steun en moreel wapen in hun strijd voor menswaardige arbeidsomstandigheden.

http://www.schonekleren.be/kleerkast/arbeidsrechtenzijnmensen.pdf

Als een betere laureaat schoven ze de Vlaamse journalist Chris De Stoop naar voren, wegens zijn boek voor een menswaardig asielbeleid Haal de was maar binnen.

De Standaard,

Fernand Van Neste s.j., jurist, moraalfilosoof en theoloog, benadrukte dat de vraag naar euthanasie deel uitmaakt van de bredere vraag naar een menswaardige behandeling.

De Standaard,

"Wij moeten ook hier een menswaardige benadering waarmaken, in overeenstemming met de internationale verdragen en met respekt voor de bepalingen van onze rechtsstaat", zei Martens.

De Standaard,

Het gevaar is dus groot dat indien deze lovende aanpak faalt op korte en middellange termijn, de logica van de hoop op een menswaardige aanpak mee van de tafel geveegd wordt onder druk van de toenemende intolerantie in de samenleving.

http://users.skynet.be/nwp/misdaad.htm

Zij wilden allen een menswaardig bestaan, een fatsoenlijke beloning, redelijke sociale zekerheid en arbeidsvreugde.

NRC,

Aldus blijft de gedetineerde het recht behouden op een menswaardig bestaan, op maatschappelijke hulp- en dienstverlening en op individuele ontplooiingskansen.

http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/beleid/documenten.htm,

De experimenten voor gecontroleerde heroïneverstrekking blijken te werken. De onveiligheid neemt af en de junks hebben een menswaardiger bestaan.

http://www.wouterbos.nl/renderer.do/menuId/42767/sf/23127/returnPage/23127/itemId/12861/realItemId/12861/pageId/49372/instanceId/42760/,

Menswaardige cultuur moet groeien naar een cultuur van liefde. Daarvoor leveren religieuze bewegingen en godsdiensten, zolang ze niet vervreemden van hun authentieke wortels, dynamische krachten in elke menswaardige cultuur.

De Standaard,

Onuitroeibare liefde geeft toch evenveel recht op een menswaardige dood als onuitroeibare kanker?

Calvados, Elvis Peeters,

De aangenomen euthanasiewet geeft de mogelijkheid een menswaardig einde te maken aan uitzichtloos lijden.

http://www.e-stem.nl/

Wat we nodig hebben is een Porto Alegre dat ons helpt aan de hedendaagse tegenhanger van wat de arbeidersbeweging honderd jaar geleden was, een beweging die voor het eerst ook werkelijk mondiaal is en de krachtige drager van een heel concrete en heel menselijke agenda, voor een leefbare stad en een leefbaar platteland, voor een duurzame economie en een menswaardig inkomen voor iedereen, voor mensenrechten en democratie, voor vrede en veiligheid.

http://www.fondspascaldecroos.org/archief/werkbeurzen/dirk_barrez/agenda.html

De beste remedie tegen aids wordt gevormd door menswaardige leefomstandigheden, goed voedsel en voorlichting over hygiëne.

http://www.katholieknieuwsblad.nl/actueel/kn1733c.htm,

Een analoge redenering geldt eveneens voor het grondwettelijk recht op een menswaardig leven (art. 23) waar men het inzonderheid heeft over de economische, sociale en culturele rechten.

De Standaard,

De complexiteit van een menswaardig levenseinde mag niet herleid worden tot de vraag, voor of tegen de depenalisering van euthanasie of het doorbreken van een fundamentele regel 'Ge zult niet doden'.

http://www.cvp.be/senaat/rondom/toespraken_2001/euthanasie.htm,

Het overgrote deel van de vluchtelingen verblijft al in de regio, maar doet dat vaak onder erbarmelijke omstandigheden in arme en onstabiele landen. De omstandigheden van deze mensen moeten zo snel mogelijk op een menswaardig niveau gebracht worden.

http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

"De opvang moet geschieden in "open onthaalcentra"; hulp moet daar meer inhouden dan het ter beschikking stellen van brood en bed. Er moet meer aandacht zijn voor menswaardige omstandigheden".

De Standaard,

En die politieke aanpak vraagt om een menswaardige oplossing van het minderhedenvraagstuk.

De Standaard,

Om een menswaardiger opvang te garanderen, pleiten de groenen voor een "ernstige financiële en humanitaire ondersteuning" van asielzoekers zolang zij op ons grondgebied verblijven.

De Standaard,

Is dit uiteindelijk ook niet een wettelijke vrijbrief voor assistentie bij zelfdoding. We herhalen nog eens met klem dat wij en heel veel mensen dit principieel in strijd vinden met wat tot de kern van een menswaardige samenleving en een lange beschavingsgeschiedenis behoort, namelijk de fundamentele eerbied voor het menselijk leven en in de eerste plaats nog dat van de meest kwetsbare mens.

http://www.kerknet.be/kerkvlaanderen/Nationaal/16_05_02.html,

Bouwstenen voor een menswaardig straf- en gevangenisbeleid.

http://users.pandora.be/strafrecht-strafuitvoering/gevangenisstraf.pdf,

Je kunt haast spreken van een "lost generation", die zonder hulp van buiten af weinig kans maakt op een menswaardige toekomst.

http://www.hzg.nl/index.html

En wanneer wordt het aanbod van menswaardige verzorging verbeterd?

http://www.alert-info.be/General/Witboek-Euthanasie-LivreBlanc.pdf,

Klanten zouden erop moeten kunnen vertrouwen dat bij de totstandkoming van het product het milieu zo minimaal mogelijk is belast en dat er tijdens alle fasen van de productie sprake was van eerlijke prijzen en menswaardige werkomstandheden.

http://www.ddh.nl/nwd/2000/,

1 op de 20 verplegenden en verzorgenden erbij. Verpleegkundigen en verzorgenden moet het perspectief worden geboden dat ze weer menswaardige zorg kunnen bieden en meer tijd voor hun patiënten krijgen.

http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

  • op een menswaardige manier
  • op (een) menswaardige wijze

Mensen die niet deelnemen of niet meer deelnemen aan de vijandelijkheden moeten gerespecteerd worden, beschermd worden en op een menswaardige manier behandeld worden.

http://www.asf.be/AssisesRwanda2/nl/nl_JPI_competenceuniv.htm

De hoofdbetrachting is dat de patiënt op een menswaardige manier kan sterven daar waar hij het wenst.

http://www.pnat.be/palzorg.shtml

Op basis van de meningen van de gebruikers, stelden we minimale kwaliteitscriteria op om de voedselbedelingen op een meer menswaardige manier te organiseren.

http://www.fss.uu.nl/soc/hg/nsv/md99.txt

Het uiteindelijke doel dat de DIS nasteeft is een "zo vrij mogelijke samenleving in een zo mooi mogelijk land waar iedereen die dat wil en kan werk heeft, waarbij de ecologische grenzen worden gerespecteerd en waar iedereen op een menswaardige wijze deelt in de voortbrengselen van onze economie."

NRC,

Daarmee wordt niet ontkend dat er zich op het einde van het menselijk leven problemen kunnen stellen en dat de zorg moet worden veruitwendigd, dat men op menswaardige wijze kan sterven.

http://www.cvp.be/senaat/rondom/toespraken_2001/euthanasie.htm,

met bijwoord


  • erg menswaardig
  • zeer menswaardig
  • meer menswaardig
  • nauwelijks menswaardig
  • niet (altijd, erg) menswaardig

Mensen met het Downsyndroom leiden over het algemeen een zeer menswaardig leven. Menswaardiger, vaak, dan zij die te kampen hebben met bewuste, met verstandelijke vermogens doorleefde bestaanspijn en twijfel aan de legitimatie van het bestaan.

http://www.philadelphiasupport.nl/nieuws/view/139/reactie-persbericht-stichting-downsyndroom-prenatale-screening-en-voorlichting.html,

Een bestaan dat, door gruwelijke verminking, nauwelijks menswaardig is te noemen in een samenleving waarin volgens Robert Kreis 'alles is geïdealiseerd met maat en getal'.

Algemeen Dagblad,

Zeker gezien de huidige ondermaatse en niet altijd menswaardige zorg is het onacceptabele risico niet uit te sluiten dat een euthanasiewens niet alleen voortkomt uit vrije keuze maar ook (deels of geheel onbewust) is ingegeven door een gevoel van overbodigheid of eenzaamheid.

http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

Maar het getto-denken verschaft ook allerlei excuses voor de aanvaarding van een leven dat in feite niet menswaardig is.

NRC,

Een ontroerend mooi stukje, ik vind het juist heel erg menswaardig.

http://weblogs.nrc.nl/ik/2006/12/06/sterven/,

En hier zie ik voldoende mensen die geen geld meer hebben voor tandartskosten .... zodat ze lopen met afgeragde bekkies. Erg menswaardig als je het geld niet eens hebt voor de tandarts of een prothese.

http://www.spiritalk.eu/showthread.php?t=579,

Heus mannen, jullie veranderden mee. Met de komst van deze betere lichtarmaturen paste de mens zich aan. We werden onderling als het ware verlichter, beter en hygiënischer, zal ik maar zeggen. Meer menswaardig, want een mens, jullie weten het zelf het opperbest, is een produkt van zijn omstandigheden.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma

met werkwoord


  • iemand menswaardig behandelen
  • iemand menswaardig bejegenen
  • iets menswaardig houden
  • iets menswaardig maken
  • zich menswaardig gedragen
  • menswaardig leven
  • menswaardig sterven

"In den beginne was het woord" is geen filosofische uitspraak maar een profetische stem die ons zegt dat wij elkaar zullen respecteren en menswaardig bejegenen: heb liefde voor de mens die naast je.

Rotterdams Dagblad,

Het lijkt me een manco in het moderne geestesleven dat ethische denkers zonder uitzondering progressief zijn, d.w.z. nooit kritisch nadenken over de ethische uitvloeisels van de progressieve maatregelen, die het menselijk bestaan zo menswaardig beloven te maken.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

Dan heeft u het uitdrukkelijk over de integratie en de reclassering van gedetineerden en vooral dat men ervan uitgaat dat die integratie en reclassering van gedetineerden gemakkelijker gaat als men ze ook menswaardig gaat behandelen in de gevangenis?

http://www.vrijzinnighumanisme.be/5_radio-tv/513_radio020422.htm

Ze hebben geen behoefte aan opscheppers, maar aan iemand die weet wat hij wil en zich menswaardig gedraagt.

http://www.leokrans.nl/psychologie/gelukkige_relatie.htm

Ze is aan huis gekluisterd en offert haar eigen leven op, zodat Harry menswaardig kan sterven.

De Limburger,

Dankzij de grote betrokkenheid en inzet van duizenden kerkelijke vrijwillig(st)ers kunnen de kerken iets laten zien van Gods aanwezigheid onder ons en van de belofte van het koninkrijk van vrede en gerechtigheid, waarin alle mensen menswaardig kunnen leven.

http://www.omroep.nl/rkk/documenten/armoedebrief.html,

'Menswaardig leven, menswaardig sterven' is het devies van Dignitas, een stichting in Zürich, die ongeneeslijk zieke binnen- en buitenlandse patiënten hulp biedt bij 'passieve euthanasie'.

Haagsche Courant,

Bovendien, wordt gesteld, als men de reclassering van een gevangene wil bevorderen, zal men die in de gevangenis ook menswaardig moeten behandelen.

http://www.vrijzinnighumanisme.be/5_radio-tv/513_radio020422.htm

Menswaardig sterven ligt niet zozeer in het versnellen van het overlijden, maar wel in het optimaal begeleiden van het levenseinde.

http://www.ping.be/erts/euthanasie.htm

Vrijheid van denken en openheid voor de wijsheid van het geloof vormen samen een noodzakelijke voorwaarde om de wereld menswaardig te houden.

http://users.skynet.be/bk337022/geloof.html

Het is één van de specifieke taken van de OCMW's dat ze gezinnen in moeilijkheden helpen om menswaardig te leven.

http://www.welzijn.net/Weldoc/Onderwijs_niet_kosteloos.htm,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • menswaardig en christelijk
  • menswaardig en rechtvaardig
  • menswaardig en sociaal
  • menswaardig en zinvol
  • beter en menswaardig
  • billijk en menswaardig
  • eerlijk en menswaardig
  • goed en menswaardig
  • menselijk en menswaardig
  • veilig en menswaardig
  • zinvol en menswaardig
  • beter en menswaardiger

Dat moet leiden tot een menswaardige en christelijke levenshouding die bewust kiest voor het goede in de mens en in de ons omringende wereld.

http://www.sint-rembert.be/~middenschool/meerdan/pastoraal.

De doelstelling hiervan is, aldus de stichting, de betrokkenheid van het publiek vergroten om te komen tot een menswaardige en rechtvaardige samenleving.

Meppeler Courant,

Cultuur kan een instrument zijn om menswaardiger en socialer samen te leven.

De Morgen,

Het grootse belang zal echter blijken uit het tot stand laten komen van een menswaardig en zinvol bestaan voor die jonge mensen, die nu nog op de 'kandidaatlijst' van de soft-drugwereld voorkomen.

NRC,

Via onze partnerorganisaties overal ter wereld, helpen we mensen om structureel tot een beter en menswaardig bestaan te komen.

http://www.kerkinactie.nl/

Allen waren het erover eens dat de psychiatrische patiënt een betere en menswaardiger behandeling moest krijgen.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Vanuit dit oogpunt is het de bedoeling "ontwikkeling en de naleving van de sociale grondrechten te garanderen als essentieel bestanddeel van een billijke en menswaardige samenleving (…) Daartoe moeten de rechten bevestigd en versterkt worden ten opzichte van de bestaande instrumenten, in nauwe samenwerking met het middenveld".

http://minsoc.fgov.be/socialeconomy/NL/werkgroepMVO.htm

Nu noch de Gezondheidsraad noch de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering van de Geneeskunde (KNMG) het voortouw nemen tot een eerlijke en menswaardige behandeling van de vele ME-patiënten, vragen wij de minister van Volksgezondheid langs deze digitale weg rechtstreeks om goede voorwaarden te creëren voor de opvang en behandeling van deze veronachtzaamde groep.

http://users.castel.nl/~bultw01/

Gezorgd moet worden voor een warme omgeving met veel activiteiten en een goede en menswaardige zorg.

http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

Wie hulp reduceert tot de biologische parameters van voeding, gezondheid en huisvesting, dreigt een echt menselijke en menswaardige oplossing van het konkrete vluchtelingenprobleem uit het oog te verliezen en onmogelijk te maken.

De Standaard,

In de eerste oriëntatienota Strafbeleid en Gevangenisbeleid (1997) werden de basisopdrachten van het gevangeniswezen door de Minister van Justitie omschreven als het waarborgen van een veilige en menswaardige strafuitvoering enerzijds en het voorbereiden van de reïntegratie van de delinquent anderzijds.

http://www.psc-hoogstraten.be/Default_2.htm,

Op verzoek van het episcopaat verzorgde de Unie van Katholieke Bonden voor Ouderen (Unie KBO) in 1993 een brochure over zinvol en menswaardig oud worden.

http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding