merendeel


merendeel 1.0

grootste gedeelte; de meeste (van de genoemde zaken of dieren); de meesten (van de genoemde personen)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het merendeel…

is een gedeelte

  • [Omvang concreet] is het grootste gedeelte van het genoemde of de genoemden

    Algemene voorbeelden


    De vakantie is bestemd voor een groep van 30 kinderen uit een kindertehuis in Gomel in de buurt van Tsjernobyl. Het merendeel is wees, of komt uit een gebroken gezin.

    Meppeler Courant,

    Uit het begin dit jaar onder 500 burgers gehouden onderzoek blijkt dat het merendeel (85%) zich veilig voelt.

    Meppeler Courant,

    Met een een jointje voel je je relaxed. Voor jongeren kan het aantrekkelijk zijn. Maar de een blijft erin hangen, terwijl het merendeel er op een gegeven moment mee ophoudt.

    NRC,

    Gedurende een observatie periode van ruim 10 jaar ontwikkelde de helft van de patiënten die geen neurologische verschijnselen hadden deze alsnog, en kreeg één op de vijf mannen met AMN daarnaast tevens ernstige schade aan de hersenen. Bij deze laatste groep overleed het merendeel binnen 3 jaar na het ontstaan van de schade aan het myeline van de hersenen.

    http://www.xald.nl/artikelen/jaartje_baltimore.html

    Iedere militair die de dienst verlaat, wordt in principe aangemerkt als reservist. Het merendeel wordt aangeduid als regulier reservist met een mobilisabele functie.

    http://www.landmacht.nl/200-werk/240/1-reguliere_res.html

    De Koninklijke Muntschouwburg zorgde voor een première met de opvoering van Mozarts Così fan tutte in de gevangenis van Val de Reuil in de buurt van Rouen. Een vijftigtal gedetineerden kwam het spektakel bekijken en was erg entoesiast. Het merendeel had nog nooit een opera bijgewoond.

    De Standaard,

    In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg heerst een griep-epidemie. Van elke 10.000 inwoners hebben 43 mensen hun huisarts geconsulteerd met typische griepklachten. Omdat het merendeel niet naar de huisarts gaat, maar zelf de diagnose stelt en onder de wol kruipt, is er volgens het Nationaal Influenzacentrum in Rotterdam duidelijk sprake van een griep-epidemie.

    NRC,

    "Ik zal er over waken dat onze investeringen op redelijke termijn, gemiddeld een jaar of vijf, zes worden terugverdiend. Het kan niet zo zijn dat het merendeel pas in de volgende eeuw rendeert."

    NRC,

    In het zorgcentrum wonen ouderen die zich niet meer zelfstandig kunnen redden. Het merendeel is licht dementerend.

    De Limburger,

    Sommigen zien de recreatiesport als opstapje naar de wedstrijdsport, maar het merendeel wil gewoon "lekker bezig zijn".

    http://www.boksen.nl/organisatie%20NBB.htm

    Aan de vele lange rijen boompjes hangen rode en groene appels, van het soort Elstar en Jonagold. Maar wie dichterbij komt ziet dat de vruchten bijna alle beschadigd zijn. Een klein aantal bevat roodbruine vlekken, als gevolg van de hete zon; het merendeel vertoont deukjes en sneetjes.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • het grote merendeel
    • het overgrote merendeel

    De schrijvers beseften al aanstonds dat ze langzaam maar zeker zouden gebruikt worden voor propaganda en dus het grote merendeel liet zich niet vangen.

    Wie ik tegen kwam, C.J. Kelk,

    Als men bedenkt hoe volledig bij het grote merendeel der mensen de wil en de driften domineren ten nadele van intellectuele belangstelling en rechtsgevoel, dan krijgt de bewering dat het intellekt door het instinkt zou worden verslagen iets absurds.

    Alles moet over, Carel Peeters,

    De meeste politieambtenaren zijn 'zwart', maar het overgrote merendeel van de leidinggevende functionarissen is nog altijd 'wit'.

    http://www.politiebond.nl/Bondsblad/bondsblad.html,

    Daarnaast legt de conventie dit jaar een extra accent op wat zij het Amerikaanse kolonialisme noemt, waarmee ze verwijst naar het feit dat het overgrote merendeel van de in de wereld getoonde films afkomstig is uit de Grote Studio's in Los Angeles.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    ( zeer frequent aangetroffen)
    • het merendeel van iets

    Het merendeel van de projecten was industrieel van aard.

    NRC,

    Bovendien werd het verlies aan kredietinkomsten weer gecompenseerd doordat ABN Amro het merendeel van de emissies in de kapitaalmarkt leidde en daarmee provisies opstreek.

    NRC,

    Landelijk gaat het om vierduizend verkooppunten, waarvan het merendeel moet verdwijnen.

    De Limburger,

    De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing en het Europese Airbus-consortium leveren het merendeel van de vliegtuigen.

    De Standaard,

    Het gezaghebbende Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), opererend onder de vlag van het United Nations Environment Program (UNEP) en van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), stelt dat het zeer waarschijnlijk is dat een deel van de opwarming sinds de tweede helft van de twintigste eeuw door menselijk handelen is veroorzaakt. Sterker nog, waarschijnlijk komt het merendeel van de opwarming op rekening van de mens.

    http://www.knmi.nl/voorl/

    Bovendien werd het verlies aan kredietinkomsten weer gecompenseerd doordat ABN Amro het merendeel van de emissies in de kapitaalmarkt leidde en daarmee provisies opstreek.

    NRC,

    Het merendeel van de kosten van de HSL komt [...] voor rekening voor het kabinet dat na 1998 regeert.

    NRC,

    Het merendeel van de slachtoffer-ongevallen binnen de bebouwde kom zijn [...] aanrijdingen tussen snelverkeer en langzaam verkeer.

    Meppeler Courant,

    Het merendeel van de chemische gewasbeschermingsmiddelen die op de Nederlandse markt verschijnen, wordt in het buitenland geproduceerd.

    http://www.nefyto.nl/nl/gewas/index.htm

    Uitzondering op deze regeling zijn bereide rund- en kalfsvlees producten. Dit zijn rund- en kalfsvlees producten waaraan levensmiddelen, kruiden of additieven zijn toegevoegd. Dit houdt in dat het merendeel van het gehakt niet onder deze regeling valt, omdat aan gehakt vaak kruiden of additieven worden toegevoegd.

    http://www.veevleesei.nl/

    ( zeer frequent aangetroffen)
    • het merendeel van (een groep) personen

    De projecten worden bij voorkeur uitgevoerd met eigen medewerkers, waarvan het merendeel al jarenlang in dienst is.

    http://www.salverda.nl/index.htm

    In Singapore staat het merendeel van de etnische Chinezen, die bijna tachtig procent van de bevolking uitmaken, als boeddhist te boek.

    De Standaard,

    Het merendeel van de Leidse joden bestond uit kleinhandelaren, uitdragers en verkopers van oude kleren en hoeden.

    http://www.jhm.nl/col-inf/mediene/frame_mediene.htm

    In het toestel zaten vier Belgische bemanningsleden en vijftig passagiers, van wie het merendeel Nederlanders.

    De Standaard,

    Het merendeel van de Amerikanen surft onbeperkt op internet voor een vast bedrag.

    De Telegraaf,

    Het merendeel van de leden is rond de zestig jaar.

    de Volkskrant,

    Na een test waarbij de dames konden proeven bleek dat het merendeel van de aanwezigen verse melk verkoos boven houdbare melk.

    Meppeler Courant,

    De minister wijst er ook op dat het merendeel van de fuifgangers geen drugs neemt.

    De Standaard,

    Welnu, het is opmerkelijk dat het merendeel van de alternativo's van weleer de technofanaten van nu zijn geworden.

    http://gopher.ulb.ac.be/~jteurlin/Publications/Aruntechno.html,

    Onder de tsaar stond een kleine groep aristocraten en grootgrondbezitters die eigenlijk veel meer macht hadden. Er heerste in Rusland in het begin van de 20e eeuw het feodalisme. Dat betekent dat het merendeel van de bevolking afhankelijk was van grootgrondbezitters.

    http://www.collegenet.nl/index_mainframe.php?mainframe=http%3A%2F%2Fwww.collegenet.nl%2Fstudiemateriaal%2Fverslagen.php%3Fverslag_id%3D8496%26site%3D

    Het merendeel van de 65 arbeiders en bedienden bij de nv Molinet in Tienen legde gisteren het werk neer.

    De Standaard,

    Hij verbaast zich er over dat het merendeel van de (top)sporters nauwelijks tot uitdrukking kan brengen hoe zij hun sport beleven, terwijl zijn ploeg van verstandelijk gehandicapten daar absoluut geen problemen mee heeft.

    Meppeler Courant,

    Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de jonge ondernemers middelbaar of hoger is opgeleid, terwijl het aantal HBO'ers en academici stijgt.

    Meppeler Courant,

    • het merendeel van (een groep) dieren

    De Calders hadden het liefst het merendeel van de koeien die voor het eerst kalfden maar achter de rug voor de hoofdmoot van de kudde aan de beurt kwam.

    De wolvenlus, Nicholas Evans,

    in voorzetselgroep


    • in het merendeel

    Vanuit de UCI, de Internationale Wielren Unie, werden zoveel vernieuwingen doorgevoerd dat zelfs mensen uit het vaderlandse beleid er niet direkt hun weg in vinden. Voor de grote wedstrijden zal dat allicht niet zo'n ingrijpende rol spelen. De problemen dreigen zich pas te stellen wanneer keuzes moeten worden gemaakt. Wie mag waar starten en welke kombinaties zullen uit de hoed worden getoverd om een nog duister reglement te ontlopen? In het merendeel van de ons omringende landen zal dat een stuk minder spelen dan hier te lande.

    De Standaard,

    ( frequent aangetroffen)
    • in het merendeel van de gevallen
    • in het merendeel der gevallen

    Ook ten aanzien van het onderzochte klachtenpatroon onder de werknemers blijkt dat de werknemers van groencomposteringsbedrijven in vergelijking met de GFT- en gemengde bedrijven over het algemeen het minste last hebben van klachten. In het merendeel van de gevallen neemt het risico op klachten toe met het stijgen van de blootstelling.

    http://www.bvor.nl/nb0104.pdf,

    De harde praktijk heeft overal uitgewezen dat subsidies in het merendeel van de gevallen ondoelmatig en niet doeltreffend zijn onder meer wegens de aanvraagbureaucratie, het rondpompen van geld, de administratieve rompslomp, de ingewikkelde eigen wetgevingsstructuur, de fraudegevoeligheid.

    NRC,

    Deze beschikking is onmiddellijk uitvoerbaar met als gevolg dat deze jongeren binnen de 24 uur gerepatrieerd worden. Het gaat in zo'n geval om een 'voorlopige maatregel', nadien moet er nog een onderzoek ten gronde volgen, tenzij de zaak wordt geseponeerd (wat in het merendeel van de gevallen gebeurd zou zijn).

    http://www.de8.be/pagina%20vluchtelingenwerk%20thematisch%20fp.htm

    In feite wordt decompensatio cordis in het merendeel der gevallen gediagnosticeerd aan de hand van de waar te nemen gevolgen van hartfalen, zoals: kortademigheid, longoedeem en een hoge centraal-veneuze druk, dit is een hoge druk in de rechter boezem van het hart.

    http://www.lumc.nl/nieuws/archief/oratieteksten/oratieberg.html,

    ( frequent aangetroffen)
    • voor het merendeel

    Het Dierentehuis Oost-Groningen (DOG) in Winschoten huisvest momenteel 46 volwassen katten en 67 jonge poezen. Daarnaast wachten 16 honden op een nieuwe baas. Een woordvoerster zegt dat het voor het merendeel grotere honden betreft.

    Nieuwsblad van het Noorden,

    De ikonen zijn voor het merendeel uit Rusland en Tsjechië afkomstig.

    NRC,

    In het verleden is gebleken dat Iraakse deskundigen op het gebied van massavernietigingswapens en raketten voor het merendeel hun kennis hadden opgedaan via dergelijke trainingsprogramma's en opleidingen bij westerse universiteiten.

    http://www. minbzk. nl/pdf/vh/bvd/jaarverslag_bvd_00. pdf,

    Ze heeft af en toe hulp van haar kinderen, maar voor het merendeel kan ze zich nog behoorlijk redden.

    Meppeler Courant,

    Ieder jaar verdronken er twee of drie dorpelingen, voor het merendeel kleine kinderen.

    NRC,

    Je volgt de praktijkvakken voor het merendeel met studenten van de studierichting Beeldende kunst.

    http://www.hanze.nl/opleidingen/economie_&_management/default.asp?body=IDV.asp

    In totaal zal de produktie met twee miljoen auto's of meer worden ingekrompen, voor het merendeel in Duitsland en Spanje.

    NRC,

    Er leven tegenwoordig zo'n 10.000 vogelsoorten, waarvan het merendeel in tropische regenwouden.

    De Telegraaf,

    Amador Nita behoorde samen met Papa Godett en Stanley Brown tot de aanstichters en leiders van de grote volksopstand van Curaçao in 1969. Op 30 mei van dat jaar werden zestig gebouwen in brand gestoken, voor het merendeel winkels van blanken.

    NRC,

    met substantief erachter


    ( Zonder lidwoord fungeert merendeel hier als bijwoord en komt dus overeens met het woord merendeels.)

      Opmerkelijk bij dit alles is dat bij Mercedes het merendeel kopers van een S-klasse voor een turbodiesel opteert.

      De Standaard,

      Inmiddels telt de kring 25 deelnemers, merendeel ex-ondernemers die behalve geld ook expertise inbrengen.

      http://www.ecart.nl/nieuws/fd.htm,

      Kort tevoren is een groepje leeftijdgenoten - merendeel skinheads - het gebouw binnengegaan.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding