metroman


metroman 1.0

(neologisme)

aantrekkelijke, meestal heteroseksuele man, vaak afkomstig uit een grote stad, die erg met zijn uiterlijk bezig is en hierin vrouwelijke trekjes zou vertonen, en niet bang is zijn gevoel en zachte kant te laten zien; metropolitische man; aantrekkelijke man met 'vrouwelijke' trekjes; metroseksueel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een metroman…

is een man; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Een goed verzorgd uiterlijk is voor een metroman dus essentieel. Deze man mijdt dan ook geen crèmepjes, zonnebank en, in sommige gevallen, gaat zelfs make-up hem niet te ver. Ook de tube gel gaat overal mee naartoe en geen enkele etalageruit of spiegel gaat hij voorbij zonder zijn kapsel er in te checken.

      http://trendsenconcepten1mee.blogspot.nl/2012/03/trend-van-nu.html,

      Maakbaarheid, controle, stoere jonge vaders, aandachtige minnaars. Ineens dient een nieuw ideaalbeeld zich aan, uit onverwachte hoek: de mannenpilman is geboren, hij noemt zich metroseksueel [...]. De metroseksueel geldt als hét antwoord op de moderne onafhankelijke vrouw. Hij is gevoelig, modebewust, bezoekt sauna en sportschool. Thuis deelt hij de taken met zijn vrouw en hij is een zorgzame vader [...]. Sportman, metroman, het moet voor, de wegbereiders van de mannenpil, die jaar in jaar uit tegen de stroom op hebben geroeid, een vreemde gewaarwording zijn: plotseling ploft hun impopulaire pil midden in de westerse tijdgeest.

      de Volkskrant,

      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2003
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal metro man
      Betekenis in brontaal idem
      Bijzonderheden Het woord metroman is geleend en waarschijnlijk in het Engels verkort uit de woord metrosexual man.