miasma


miasma 1.0

ongezonde damp uit de grond, uit moerassen of water, waaraan vroeger het ontstaan van ziekten werd toegeschreven

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een miasma…

is een damp; is een stof

  • [Herkomst of oorsprong] is afkomstig van de grond, van moerassen of water
  • [Tijd] werd vooral in de 18de en 19de eeuw als begrip gehanteerd
  • [Gevolg of resultaat] werd vroeger als de oorzaak van ziekten beschouwd

    Algemene voorbeelden


    Er is in de ruim tweeëneenhalve eeuw na 1733 nogal wat gedebiteerd over de oorzaken van de sterfte. De aardigste verklaringen komen van tijdgenoten, die immers nog niet van bacteriologische en parasitaire besmetting wisten. Hoog op de ranglijst van oorzaken figureren de 'kwade dampen', de miasmata. Als schuldigen wees men de stinkende stadsgrachten, de moessonregens, de begraafplaatsen en zelfs de geuren van de bloeiende kanariebomen langs de straten aan.

    NRC,

    Ik sta voor jou mijn adem in te houden, je buigt je hoofd zodat je haar als een gordijn voor je gezicht komt te hangen, zo hurk je neer en tussen je blauwe sokken ontstaat een toren van stank. Welke is de kleur van deze stank? Bruin, hoewel vermengd met enig groen en oranje, ik zie een enkel onverteerd erwtje en een enkel onverteerd fragmentje wortel. Hoe deze stank te noemen? Heksenmest, het placenta van moedertje dood, grafwalm, miasma van het hiervoor- of hierna- of hiernevenmaals, ach liefste, deze stank is de stank van stront, ik kan er niets anders van maken.

    Zonsopgangen boven zee, Jeroen Brouwers,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    miasma 2.0

    (gezondheid, geneeskunde en zorg)

    erfelijke aanleg voor een bepaalde aandoening

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een miasma…

    is een aanleg; is een eigenschap

    • [Herkomst of oorsprong] is erfelijk
    • [Object betroffen] heeft betrekking op vier aandoeningen of, in homeopathische terminologie, diathesen: psora, puberculinum, sycosis en lues
    • [Gevolg of resultaat] kan tot gevolg hebben dat bepaalde aandoeningen of diathesen tot uiting komen door symptomen

      Algemene voorbeelden


      Zoals gezegd, de homeopaat kent geen ziekten maar wel vier diathesen, die verbonden worden met de 'toxische' oorzaken en ook met de predisposities van de patiënt. Die vier zijn; Psora, Tuberculinum, Sycosis en Lues. Het kan zelfs dat de homeopaat schurft, psoriasis en syfilitische huidaandoeningen beschouwt als uitingen van een en hetzelfde miasma (verontreiniging). In de tijd van Hahnemann had men nog geen idee over de oorzaak van de verschillende huidverschijnselen van ziekten zoals schurft, syphilis (lues), tuberculose, bacteriële of schimmelinfecties van de huid. Het was allemaal één pot nat.

      http://www.skepp.be/thema/problemen_homeopathie.html

      In de klassieke homeopathie zoekt men niet alleen naar een middel dat bij de totaliteit van de patiënt past maar probeert men er ook achter te komen welk miasma de boventoon voert. In wezen kan men miasma's zien als overerfde energetische blauwdrukken vanuit het voorgeslacht van de patiënt.

      http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

      In feite is een miasma een structuur of een systeem waarbinnen het psorische, sycotische, tuberculinische of syfilitische tot uiting kan komen.

      http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen