middagpauze


middagpauze 1.0

onderbreking van de werkdag of van activiteiten die rond het middaguur tussen doorgaans vaste tijdstippen plaatsvindt en bestemd is voor een middagmaal en rust of ontspanning; pauze rond de middag

Semagram


Een middagpauze…

is een pauze; is een periode; is een tijd

 • [Functie] dient om de werkzaamheden of activiteiten van de dag te onderbreken voor een maaltijd en rust
 • [Tijd] vindt plaats rond het middaguur
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak vastgelegd, afgesproken of door gewoonte bepaald; gaat bij winkels en dienstverlenende bedrijven soms gepaard met een sluitingstijd

  Algemene voorbeelden


  Een buurtcafé met veel ramen, en een jukebox met oude tophits van France Gall, de Beatles en Elvis Presley. Het is middagpauze, mensen drinken bier en eten brood uit een zakje.

  NRC,

  10.30 uur: Speeltijd (hapje, drankje, toiletbezoek). 11.00 uur: Taalactiviteit: uitspraakspel, versje. 11.45 uur: Middagpauze.

  http://www.gemeenteschool-diest.be/

  Leerlingen die om een of andere reden pas na 12u15 (middagpauze) kunnen afgehaald worden gaan mee naar de eetzaal en wachten daar op hun ouders.

  http://schoolweb.gemeenschapsonderwijs.be/bs/wommelgem/homeframe.html

  Combinatiemogelijkheden


  in voorzetselgroep


  • in de middagpauze
  • na de middagpauze
  • tijdens de middagpauze
  • voor de middagpauze

  Men begint om half negen, werkt tot twaalf uur, heeft een uur 'middagpauze' en werkt dan verder tot half zes. [...] In de middagpauze wordt over het algemeen gegeten en gepraat. De volle maag onttrekt bloed aan de hersenen die zich door de gesprekken toch al hebben geconcentreerd op onderwerpen waarvan het verband met het werk ver te zoeken is. Men begint dus aan de tweede helft van de werkdag met een minder geconcentreerd brein, dat minder energie tot zijn beschikking heeft.

  NRC,

  Hoeveel mensen ziet u per dag? Drie gevallen na elkaar is voor mij de limiet. Na de middagpauze kan ik er opnieuw drie aan. Als ik per dag meer dan zes konsultaties zou doen, zou ik op routine beginnen te werken en dat vind ik onverantwoord.

  De Standaard,

  Er is kans om tijdens de middagpauze op de speelplaats basketbal of volleybal te spelen.

  http://www.deinsbeke.be/info/Schooldag.htm

  Werknemers die tijdens de middagpauze een half uur wandelen leven gezonder, zo is gebleken uit onderzoek van TNO Arbeid.

  Nederlands Dagblad,

  In het halletje stond het al propvol wachtende mensen, en het nummertje dat we trokken was nog ver verwijderd van het nummertje dat aan de beurt was. Na 20 minuten wachten kwam een medewerkster het nummertjesapparaat weghalen, een efficiënt middel om te zorgen dat iedereen nog voor de middagpauze aan de beurt kwam.

  http://www.botemps-weblog.nl/28%20even%20je%20auto%20invoeren.htm