midwinternacht


midwinternacht 1.0

langste nacht van het jaar bij de winterzonnewende die volgens de huidige kalendertelling valt op of direct omstreeks 21 december in het noordelijk halfrond

Semagram


Een midwinternacht…

is een nacht; is een periode

  • [Rang of hierarchische positie] volgt op de kortste dag van het jaar
  • [Duur] is de langste nacht van het jaar
  • [Tijd] valt op of direct omstreeks 21 december bij de winterzonnewende in het noordelijk halfrond
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt vaak al feestend doorgebracht

Algemene voorbeelden


De winterzonnewende [...] is de kortste dag van het jaar in het noordelijk halfrond. Van juni tot december worden de dagen op de noordpool iedere dag iets korter en is het er in de winter volledig duister. Tijdens de winterzonnewende, die naargelang het jaar op 21 of 22 december valt, ligt de noordpool het verst af van de zon [...]. Zodra die midwinternacht voorbij is, duurt de dag opnieuw langer, wat sinds eeuwen als de terugkeer van de zon wordt gevierd.

http://eoedu.belspo.be/nl/profs/2005-12-23-solstice.asp?section=1.2,

Midwinternacht bij Stonehenge in Engeland. Tijdens de langste nacht, die van 21 december, verzamelen zich bij het Engelse Stonehenge traditiegetrouw de meest uiteenlopende figuren om de zonnewende te vieren.

http://books.google.nl/books?id=LH-34YYNQGQC&pg=PT24&lpg=PT24&dq=%22midwinternacht%22+%2221%22&source=bl&ots=eukwKRqcrR&sig=XiQ8cSB2cfhCY9QuiobR5-j5QrA&hl=nl#v=onepage&q=%22midwinternacht%22%20%2221%22&f=false,

Yule (Midwinternacht, 21 december) de langste nacht van het jaar. Het feest staat voor de vruchtbare samenwerking van de zon en de aarde. Volgens de legende wordt god geboren als Zonnekind van de godin.

http://static.rnw.nl/migratie/www.wereldomroep.nl/actua/nl/samenleving/halloween011029.html-redirected,

Acht uur waren ze onderweg sinds hun vertrek van de westkust van de States, waarvan pas drie in het duister. De nacht zou meer dan het dubbele van de gebruikelijke zestien uur van een doorsnee midwinternacht duren.

De achterkant van de aarde, Karel Osstyn,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen